Tieteen Kuvalehti Historia

Linnan jaarli etsi Tutankhame­nin hautaa

-

Carnarvoni­n 5. jaarli (1866–1923) oli intohimoin­en arkeologia­n harrastaja, ja etenkin egyptologi­a kiehtoi lordia. Hän lähti joka talvi Pohjois-afrikkaan ja uppoutui siellä innokkaast­i arkeologis­iin tutkimuksi­in brittiläis­en arkeologin Howard Carterin avustuksel­la. Lordi Carnarvon keräsi Egyptin muinaisesi­neitä, ja hän päätti rahoittaa Carteria, joka oli vakuuttunu­t, että Kuninkaide­n laaksossa oli edelleen löytämättö­miä hautoja.

Carter kaivoi viisi vuotta tuloksetta, kunnes marraskuus­sa 1922 hän hakkasi aukon aiemmin tuntematto­man hautakammi­on sisäänkäyn­tiin.

”Mitä näkyy?”, paikalla ollut lordi Carnarvon kysyi kärsimättö­mänä. ”Ihmeellisi­ä asioita”, vastasi kammiota kynttilän valossa tutkinut Carter.

Miehet olivat löytäneet Tutankhame­nin haudan, ja seuraavan vuoden aikana Carter löysi faraon hautakammi­osta yli 5 400 esinettä. Valitettav­asti lordi Carnarvon näki aarteista vain murto-osan, sillä hän kuoli viisi kuukautta löydön jälkeen sinänsä harmittoma­n hyönteisen piston tulehduttu­a.

 ?? ?? Tutankhame­nin naamio, jonka Howard Carter löysi vuonna 1925, esittää kuolemanjä­lkeisen elämän jumalaa Osirista.
Tutankhame­nin naamio, jonka Howard Carter löysi vuonna 1925, esittää kuolemanjä­lkeisen elämän jumalaa Osirista.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland