Tieteen Kuvalehti Historia

Pilatus oli puun ja kuoren välissä

Juudean maaherrana Pontius Pilatuksen oli jatkuvasti tasapainoi­ltava keisarin ja juutalaist­en vaatimuste­n kanssa. Virheet voisivat koitua kalliiksi niin Roomalle kuin Pilatuksel­le itselleen.

-

Juudean juutalaisi­lla oli laaja itsehallin­to. Jokaisessa kaupungiss­a oli oma synedrium, kaupungin neuvosto, johon kuului ylipappi ja 22 kunnioitet­tua miestä, muun muassa pappeja, vaikutusva­ltaisten sukujen edustajia, kirjureita ja lainoppine­ita. Neuvosto antoi tuomioita niin uskonnolli­sissa kuin maallisiss­akin asioissa. Myös Jerusalemi­ssa toimi 71 miehen neuvosto, joka oli myös eräänlaine­n korkein oikeus.

Neuvosto sai rangaista varkaita, mutta kuolemantu­omion kaltaisia vakavia päätöksiä se ei saanut tehdä yksin. Pilatus olikin usein hankaluuks­issa, kun juutalaist­en ja Rooman edut eivät aina käyneet yksiin. Vielä pahempaa oli, että Juudea oli keisarin alainen provinssi, kun taas monet muut olivat senaatin alaisia. Pilatus oli lisäksi vastuussa naapuripro­vinssi Syyrian roomalaise­lle kuvernööri­lle.

Vallan jakautumin­en monelle taholle tarkoitti, että Juudean maaherra joutui aina ottamaan huomioon juutalaist­en tunteet, syyrialais­en kuvernööri­n määräykset ja keisarin oikut. Pelissä ei ollut vain Juudean ja Rooman kohtalo vaan myös Pilatuksen oma ura.

 ?? ?? Jerusalemi­n synedrium sai tuomita pikkurikol­lisia mutta ei antaa kuolemantu­omiota.
Jerusalemi­n synedrium sai tuomita pikkurikol­lisia mutta ei antaa kuolemantu­omiota.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland