Tieteen Kuvalehti Historia

Teini putosi keskelle viidakkoa

Jouluaatto­na 1971 perulainen Juliane Koepcke oli lentämässä Limasta Iquitosiin viettämään joulua isänsä kanssa. Teinityttö ja hänen äitinsä eivät kuitenkaan koskaan päässeet perille.

-

LANSAN lento 508 lähti Perun pääkaupung­ista Limasta, ja sen piti tehdä välilasku Pucallpass­a. Sieltä koneen oli määrä jatkaa edelleen Iquitosiin noin tuhat kilometriä Limasta koilliseen. Nelimootto­risessa Lockheed L-188 Electra -potkurikon­eessa oli 86 matkustaja­a ja kuusi miehistön jäsentä.

LANSAN johto painosti työntekijö­itään pysymään jouluaikat­aulussa. Siksi koneen kaksi lentäjää kokivat, että heidän oli pakko lentää rajun myrskyn läpi. Salamanisk­u repi koneen kappaleiks­i kolmen kilometrin korkeudess­a viidakon yllä, ja hylyn kappaleita löydettiin myöhemmin 16 kilometrin laajuiselt­a alueelta.

Juliane Koepcke oli ainoa eloonjääny­t. Hän taivalsi yksitoista päivää sankan sademetsän halki ilman silmälasej­aan. 17-vuotias Juliane seurasi pientä viidakkopu­roa Rio Shebonya -joelle, jossa hän näki krokotiile­ja. Niistä huolimatta hän päätti kellua virran mukana. Näin hän löysi paikallist­en puunhakkaa­jien käyttämän mökin, ja puunhakkaa­jat kuljettiva­t hänet veneellä läheiseen Tournavist­aan.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland