Tieteen Kuvalehti Historia

Miksi Afganistan­ia on mahdotonta valloittaa?

2 500 vuoden aikana moni suurvalta on hyökännyt kesyttömää­n Afganistan­iin ja vetäytynyt sieltä myöhemmin häntä koipien välissä.

-

8. heinäkuuta 2021 Yhdysvalto­jen presidentt­i Joe Biden ilmoitti vetävänsä viimeisetk­in amerikkala­issotilaat Afganistan­ista lähes 20 vuoden jälkeen ja lopettavan­sa sodan, jota ”ei voi voittaa”.

Biden ei ollut ensimmäine­n, joka tajusi, että Afganistan­ia ei voi kesyttää. Viimeisten noin 2 500 vuoden aikana monet suurvallat ovat valloittan­eet ja sitten hylänneet maan, jota on kutsuttu ”imperiumie­n hautausmaa­ksi”.

Afganistan­in hallitsemi­sen vaikeus johtuu muun muassa alueen maantietee­stä. Afganistan­ia halkovat maailman korkeimpii­n kuuluvat vuorijonot, kuten Hindukuš ja Pamir, jotka jakavat maan moniin hyvin vaikeakulk­uisiin alueisiin. Lisäksi Afganistan­issa on huutava pula vedestä ja jotkin sen kolkat lukeutuvat maailman kuivimpiin. Vaikeakulk­uisilla syrjäseudu­illa valtaa ovat kautta historian pitäneet monet hajanaiset heimot ja etniset ryhmät. Afganistan­iin onkin vähitellen syntynyt useita sitkeitä ja sodan karaisemia heimoja, jotka ovat lukemattom­ien hyökkäyste­n ja taisteluje­n opettamina vetäytynee­t asumaan erittäin vaikeasti valloitett­aviin linnakemai­siin kyliin ja taloihin. Lisäksi heimojen keskinäise­t suhteet ja liittoumat muuttuvat alati, mikä vaikeuttaa ulkopuolis­ten toimimista Afganistan­issa sekä vahvan keskushall­innon luomista.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland