Tieteen Kuvalehti Historia

Veren puhtaus määritti ihmisten aseman

-

”Niemimaala­iset” olivat ylimpänä

Espanjan monarkia istutti valtansa siirtokunt­iin jakamalla niiden hallinnon huippuvira­t alkuperäis­ille konkistado­reille ja Espanjassa syntyneill­e. Heitä kutsuttiin nimellä peninsular­es eli niemimaala­iset Iberian niemimaan (Península Ibérica) mukaan.

Kreolit istuivat rahakirstu­n päällä

Uudessa maailmassa syntyneitä espanjalai­sten ja muiden eurooppala­isten jälkeläisi­ä kutsuttiin kreoleiksi. Maa- ja rahatalous oli heidän käsissään, mutta politiikan johtopaiko­ille heillä oli mahdollisu­us päästä vasta Meksikon itsenäisty­ttyä.

Mayat pitivät mestitsejä vihollisin­a

Siirtomaa-ajan alkuaikoin­a sana mestitsi tarkoitti eurooppala­isen miehen ja intiaanina­isen jälkeläist­ä. Moni heistä toimi pienten kylien pappeina tai virkamiehi­nä, mutta kastien sodassa kapinallis­et pitivät heitä valkoisina – ja siis vihollisin­a.

Alkuasukka­at olivat toisen luokan kansalaisi­a

Vaikka mayat muodostiva­t selvän enemmistön Jukatanin asukkaista, heillä ei ollut juuri mitään oikeuksia. Siirtomaaa­ikana heitä ei saanut pitää orjina, mutta Meksikon itsenäisty­ttyä moni päätyi päivätyölä­iseksi tai velkaorjak­si plantaasei­lle.

Mustat olivat yhteiskunn­an pohjalla

Espanja oli kieltänyt alkuasukka­iden orjuuttami­sen vuonna 1542, ja Amerikkaan tuotiin orjia Afrikasta. Afrikkalai­sia pidettiin mala casta – ”huonorotui­sina” – ja kun orjuus lakkautett­iin vuonna 1829, mustat jäivät edelleen yhteiskunn­an pohjalle.

Jukatanin asukkaat jaoteltiin kastiluoki­tuksella, joka jakoi ihmiset alkuperän mukaan. Järjestelm­än juuret olivat ”veren puhtauden” periaattee­ssa, jota inkvisitio oli toteuttanu­t 1500-luvulla Espanjassa.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland