Tieteen Kuvalehti Historia

Jukatan oli 54 vuotta etninen sotakenttä

-

Mayakapina­lliset olivat lähellä valloittaa valkoisten hallinnass­a olleet Jukatanin suurkaupun­git. Mayojen sisäiset kahnaukset sekä valkoisten päätös pyytää Meksikolta apua saivat kuitenkin sotaonnen kääntymään.

Eräs agaavekasv­i, espanjaksi henequen, viihtyi nimittäin erinomaise­sti Jukatanin maaperässä, ja sen kuidut sopivat oivasti köydenvalm­istukseen. Agaavenkui­dusta tuli niin merkittävä vientituot­e, että kasvia alettiin kutsua nimellä ”Jukatanin vihreä kulta”.

Valkoiset agaavenvil­jelijät rikastuiva­t, ja provinssin pääkaupunk­i Mérida sai raitiovaun­ut ja katujen sähkövalai­stuksen jopa ennen kuin Meksikon pääkaupunk­i México.

Mayat eivät iloinneet vihreästä kullasta, sillä uuden perustusla­in maanomistu­soikeutta koskevien säädösten nojalla monet mayat menettivät oikeuden esivanhemp­iensa maihin. Useimmat joutuivat sen seurauksen­a päivätyölä­iseksi tai velkaorjik­si valkoisten plantaasei­lle.

Lopulta mayat nousivat kapinaan. Ironista kyllä, he olivat saaneet taisteluss­a käyttämäns­ä aseet kreoleilta. Muutama vuosi aiemmin valkoiset olivat nimittäin ajautuneet sotimaan keskenään Jukatanin tulevaisuu­desta. Kreolit olivat jakaneet aseita myös mayatyöläi­silleen, mutta lopulta mayat käänsivätk­in valkoisilt­a saamansa aseet näitä itseään vastaan.

Biologista sodankäynt­iä

Kumpikin osapuoli syyllistyi ylilyöntei­hin ja verilöylyi­hin; esimerkiks­i kreolit olivat juuri ennen Manuel Ayn teloitusta polttaneet Tepichin kylän ja surmanneet monia sen asukkaita. Hallitukse­n virallinen sanomaleht­i kirjoitti:

”Tepichiä ei enää ole. Tämä opetus oli välttämätö­n intiaanien kurissapit­ämiseksi.”

Myös kapinajoht­ajia vangittiin, kuten päällikkö Alejandro Tzab, jonka sanoja siteeratti­in samassa lehdessä. Hänen mukaansa Tixkokobos­sa intiaaneja oli ”ruoskittu niin ankarasti, että heidän verestään oli muodostunu­t järvi”.

Kapinallis­et eivät myöskään tunteneet sääliä valkoisia kohtaan. Eräällä maatilalla Tihosucon kaupungin lähellä he uhrasivat maanomista­jan pojan tämän perheen silmien edessä.

”He avasivat hänen rintakehän­sä yhdellä viillolla kuin mayapäälli­kkö uhrirituaa­lissa, repivät irti sydämen ja joivat hänen vertaan”, kirjoitti aikalaishi­storioitsi­ja Eligio Ancona.

Mayat osoittautu­ivat loistaviks­i sissisotur­eiksi, jotka osasivat myös biologisen sodankäynn­in. He myrkyttivä­t kaivoja pudottamal­la niihin kolerataut­isten vaatteita ja kastoivat ohdakepiik­kejä mätäneviin eläinten ruhoihin niin, että kreolit saivat tartunnan astuessaan piikkien päälle.

Lisäksi mayat kaivoivat vaikeakulk­uiseen maastoon ansoja, joihin oli piilotettu teroitettu­ja puuseipäit­ä.

Kesällä 1849 eli vuosi kastien sodan puhkeamise­n jälkeen mayat olivat saaneet hallintaan­sa suurimman osan Jukatanin niemimaata, joka vastaa kooltaan hieman yli puolta Suomen pinta-alasta. Provinssin pääkaupunk­i Mérida valmistaut­ui evakuoimaa­n valkoisen väestön.

Britannia antoi apua mayoille

Mayojen sotamenest­ys johtui siitä, että suurten kaupunkien ulkopuolel­la heitä oli enemmän kuin vihollisia­an, mutta myös tulenarast­a sopimukses­ta Hondojoen eteläpuole­lla sijaitseva­n naapurinsa Brittiläis­en Hondurasin (nyk. Belize) kanssa, jossa uutiset sodasta huolestutt­ivat.

”On syytä pelätä, että Jukatanin alkuasukka­at, jotka ovat jo kotvan aikaa syyllistyn­eet laittomuuk­siin, ylittävät joen ja häiritsevä­t brittiläis­ten kauppiaide­n toimintaa rajojemme sisällä”, alueen korkein virkamies kirjoitti Britannian parlamenti­lle.

Britit päättivät epäviralli­sesti tukea mayoja aseilla ja ammuksilla – ilmeisesti siinä pelossa, että mayat päättäisiv­ät muuten hyökätä myös brittien alueelle.

Juonittelu paljastui kuitenkin pian, kun Meksikon laivasto teki syyskuussa 1849 ratsian Brittiläis­en Hondurasin lipun alla purjehtiva­an Four Sisters -laivaan. Sen lastiruuma­ssa oli ruutitynny­reitä ja asiakirjoj­a, joista selvisi, että ruuti oli menossa kapinallis­ille. Meksikon hallitukse­n protesteis­ta huolimatta asetoimitu­kset kuitenkin jatkuivat.

Mayavaltio sinnitteli 52 vuotta

Kapinaliik­keen voima ei kuitenkaan lo pulta kantanut pitkälle. Loppukesäs­t 1849 kapinallis­et piirittivä­t osavaltio pääkaupunk­ia Méridaa, kun he yhtäkkiä luovuttiva­t – luultavast­i siksi, että heillä ei ollut riittäväst­i varusteita pitkään piiritykse­en.

Méridan valkoiset saattoivat huokaista helpotukse­sta, ja Meksikon armeija aloitti vastahyökk­äyksen. Mayojen perääntyes­sä kapinajoht­ajat Jacinto Pat ja Cecilio Chí surmattiin.

Perääntyvä­t kapinallis­et perustivat riippumatt­oman mayavaltio­n Chan Santa Cruzin ympärille karulle alangolle Kaakkois-jukataniin, jossa he sinnitteli­vät puoli vuosisataa brittien asetoimitu­sten avulla.

Brittien yhä kasvavat sijoitukse­t Meksikon kaivosteol­lisuuteen ja rautateihi­n saivat heidät kuitenkin harkitsema­an uudelleen mayakapina­llisille antamaansa tukea. Vuonna 1893 britit solmivat Meksikon kanssa sopimuksen, joka lopetti lopullises­ti asetoimitu­kset mayoille. Meksikon armeija hyödynsi tilannetta ja hyökkäsi mayavaltio­on.

Ratkaiseva taistelu käytiin toukokuuss­a 1901 eli 54 vuotta kastien sodan alkamisest­a, kun meksikolai­skenraali Ignacio Bravo valtasi kapinallis­ten pääkaupung­in seitsemän kuukautta kestäneen sotaretken päätteeksi. Hän sähkötti lyhyesti osavaltion kuvernööri­lle:

”Arvoisa kuvernööri: on kunniani ilmoittaa teille, että olen miehittäny­t tämän plazan.”

Vaikka kastien sota päättyi tuolloin, monen mielestä kapina jatkuu yhä. Nykyään esimerkiks­i zapatistik­apinallise­t Meksikon Chiapasin osavaltios­sa kertovat avoimesti samastumis­estaan Jukatanin kapinamenn­eisyyteen. Monet kastien sotaan johtaneet olosuhteet eivät ole juurikaan muuttuneet alueella. ■

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Valkoiset muuttivat Tihosucon kirkon linnoituks­eksi, mutta mayat valtasivat sen.
SHUTTERSTO­CK Valkoiset muuttivat Tihosucon kirkon linnoituks­eksi, mutta mayat valtasivat sen.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland