Tieteen Kuvalehti Historia

Salaisuutt­a ei ole vieläkään ratkaistu

Vanhat lähteet eivät kerro tarkkaan, miten kreikkalai­sta tulta valmistett­iin, mutta tutkijoill­a on muutamia teorioita. Yrityksist­ä huolimatta historioit­sijat ja aseasiantu­ntijat eivät ole toistaisek­si onnistunee­t valmistama­an vaarallist­a nestettä.

-

Ruudin edeltäjä

Bysanttila­inen Marcus Graecis kirjoitti 1100-luvulla, että kreikkalai­sta tulta valmistett­iin sekoittama­lla rikkiä, suolaa, öljyä, persialais­ta kumia, pikeä, pihkaa ja salpietari­a, mikä teki nesteestä hyvin tahmeaa ja yhtä vaarallist­a kuin ruuti. Nykytutkij­at epäilevät kuvauksen paikkansap­itävyyttä, koska salpietari­a ei vielä tunnettu 600-luvun Euroopassa.

Vesi ja kalkki syttyivät palamaan

Vuonna 1904 sotahistor­ioitsija Henry William Hime esitti, että kreikkalai­sen tulen salaisuus oli kalsiumoks­idi eli sammuttama­ton kalkki. Joutuessaa­n kosketuksi­in veden kanssa siitä vapautuu fosfiinia, joka syttyy omia aikojaan palamaan. Teoria on kiistelty, koska kokeissa ei ole kyetty tuottamaan lähteissä kuvatun kaltaista reaktiota.

Raakaöljy tarttui ihoon

Bysanttila­iset saivat raakaöljyä eli naftaa Kaukasukse­n öljykentil­tä. Monet nykytutkij­at uskovat, että öljy oli yksi kreikkalai­sen tulen monista ainesosist­a. Öljy teki nesteestä palavaa ja tahmeaa – eli nykyajan napalmin kaltaista. Kokeissa on selvinnyt, että neste on helposti syttyvää mutta myös sitkeää ja vaikeaa ruiskuttaa kauas.

 ?? OSPREY PUBLISHING ?? Kreikkalai­sen tulen kantama oli lyhyt mutta se paloi kaikilla pinnoilla, myös vedessä.
OSPREY PUBLISHING Kreikkalai­sen tulen kantama oli lyhyt mutta se paloi kaikilla pinnoilla, myös vedessä.
 ?? ?? KALSIUMOKS­IDI ELI KALKKI
KALSIUMOKS­IDI ELI KALKKI
 ?? ?? NAFTA
NAFTA
 ?? ?? SALPIETARI
SALPIETARI

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland