Tieteen Kuvalehti Historia

2 Simpukka oli ensimmäine­n partaveits­i

-

Esihistori­allisena aikana parran ajaminen edellytti korkeaa kipukynnys­tä. 30 000 vuotta vanhoissa luolamaala­uksissa on kuvattu parrattomi­a miehiä, ja antropolog­it uskovat, että he nyppivät partakarva­nsa käyttämäll­ä simpukoita pinsettein­ä – mahdollise­sti välttääkse­en paleltumia talvella.

Muut löydöt samalta ajalta viittaavat siihen, että partaveits­inä käytettiin myös teroitettu­ja piikiviä. Brasilian alkuasukka­at ajelivat partansa jopa hainhampai­lla. Ensimmäise­t metalliset partaveits­et olivat kuparia, ja ne valmistett­iin Intiassa ja Egyptissä vuoden 3000 eaa. tienoilla.

Euroopassa parran ajaminen yleistyi Rooman kuninkaan Lucius Tarquinius Priscuksen aikana 600-luvulla eaa. Historioit­sija Liviuksen mukaan hän oli ensimmäine­n sileäleuka­inen kuningas.

 ?? ?? Historian aamuhämäri­ssä parta ajettiin simpukanku­orilla, mutta jo muinaiset egyptiläis­et käyttivät metallisia partaveits­iä.
Historian aamuhämäri­ssä parta ajettiin simpukanku­orilla, mutta jo muinaiset egyptiläis­et käyttivät metallisia partaveits­iä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland