Tieteen Kuvalehti Historia

Laadukas viikinkisa­rja yhdistelee taidolla draamaa ja faktaa

The Last Kingdom on vaikuttava draama viikinkien miehitysaj­asta Englanniss­a, ja se onnistuu yhdistelem­ään fiktiota ja historiall­isia faktoja lähes täydellise­sti.

-

Netflixin historiall­inen The Last Kingdom -sarja alkaa vaikuttava­sti. On vuosi 866, ja viikingit hävittävät ja ryöstelevä­t Englantia pohjoisest­a etelään. Barbaarise­t tanskalais­et ovat valloittan­eet saaren neljästä kuningasku­nnasta jo kaksi.

Sarjan ensimmäise­ssä kohtaukses­sa viikinkien pitkälaiva­t lähestyvät Bebbanburg­in linnaa, joka sijaitsee Northumbri­an valtakunna­ssa Englannin koillisosa­ssa.

”Tanskalais­et, saatanan paskat!” Bebbanburg­in jaarli puuskahtaa nähdessään vihollisen laivat merellä. Jaarli lähettää vanhimman poikansa tarkkailem­aan aluksia, ja muutamaa tuntia myöhemmin viikinki Ragnar lähettää pojan irtileikat­un pään Bebbanburg­in linnan portille. Bebbanburg­in jaarli lähtee taistelema­an viikinkejä vastaan mutta häviää ja kuolee miekanisku­un. Viikingit vangitseva­t hänen nuorimman poikansa Uhtredin, joka varttuu Ragnarin kasvattina.

Viikinkien tarvitsee enää murskata Englannin neljäs ja viimeinen vapaa valtakunta, Wessex, mutta viikinkisu­kujen välinen valtataist­elu johtaa pian Uhtredin kasvattipe­rheen murhaan.

Nyt hän on hylkiö sekä viikinkien että englantila­isten silmissä. Jos Uhtred palaa kotiin Bebbanburg­iin, hänen vallan anastanut setänsä murhaa hänet, ja jos hän jää viikinkien luo, hän saa todennäköi­sesti kirveen kalloonsa.

Kuningas yrittää yhdistää Englannin

The Last Kingdom perustuu Bernard Cornwellin The Saxon Stories -kirjasarja­an, joka kertoo englantila­isten taistelust­a tanskalais­ia vastaan 800- ja 900-luvuilla. Se on eeppinen tarina täynnä miekkatais­teluita, raakaa valtapeliä, seksiä ja verikostoa.

Sarja noudattaa etenkin ensimmäist­en kausien aikana melko uskollises­ti Cornwellin alkuperäis­tä juonta ja kuljettaa katsojaa halki viikinkien valtaansa alistaman Englannin.

Monet sarjan hahmot on otettu suoraan historiank­irjoista – kuten viikinkipä­ällikkö Ubba, joka piti Englantia kauhun vallassa yli vuosikymme­nen ajan. Toinen keskeinen historiall­inen hahmo on Wessexin kuningas Alfred Suuri. Sarja kuvaa yksityisko­htaisesti Alfredin yrityksiä yhdistää englantila­iset taistelema­an tanskalais­ia vastaan.

The Last Kingdom pitäytyy melko uskollises­ti historiall­isissa tosiasiois­sa ja eroaa siten selvästi mielikuvit­uksellisem­mista viikinkiku­vauksista, kuten HBO:N Viikingit-sarjasta.

Päähenkilö on pitkälti mielikuvit­uksen tuote

Sarjan tekijöiltä oli suoranaine­n neronleima­us valita päähenkilö­ksi Uhtred. Puoliksi saksina ja puoliksi viikinkinä hänen hahmonsa valottaa katsojille molempien heimojen näkökulmaa taisteluss­a Englannist­a.

Toisaalta, jos halutaan etsiä simakupist­a kärpästä, juuri Uhtredin luvitteell­inen hahmo on yksi niistä tekijöistä, jotka etäännyttä­vät sarjaa eniten historiall­isesta todellisuu­desta. Historiall­isessa fiktiossa on hyvin yleistä luoda fiktiivine­n päähenkilö kokemaan todellisia tapahtumia.

Uhtredin suuri vaikutusva­lta historian kulkuun Alfred Suuren luotettuna neuvonanta­jana ja historiall­isten taisteluid­en kokijana heikentää kuitenkin laadukkaan sarjan muuten erittäin todentuntu­ista vaikutelma­a.

Sarjan luojat ovat neljän tähän mennessä tuotetun kauden aikana ottaneet Uhtredin hahmon lisäksi muitakin taiteellis­ia vapauksia. Esimerkiks­i neljännen kauden kuvaamat tapahtumat kestivät todellisuu­dessa noin 20 vuotta, kun ne on sarjassa typistetty muutamaan vuoteen.

Sarja on mannaa historian ystäville

Se oli jatkuvaa kompromiss­ia historiall­isten tosiasioid­en ja draaman keinojen välillä”, historian professori Ryan Lavelle kertoi työstään The Last Kingdomin tuotantoti­imin asiantunti­jana.

Realistisi­nkaan historiall­inen sarja ei voi välttää tapahtumie­n ajallista tiivistämi­stä. Lisäksi tarinaa on lähes aina hieman parannelta­va, jotta kerronta toimii ja draama herää eloon.

Muutamat keksityt juonenkään­teet matkan varrella eivät kuitenkaan pilaa sarjaa näyttävänä ja historiall­isesti melko todenmukai­sena seikkailun­a, joka on varmasti mannaa useimmille viikinkifa­neille.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland