Tieteen Kuvalehti Historia

”Miksi meille ei makseta kuin sotilaille?”

- James Henry Gooding

Mustaihoin­en sotilas James Henry Gooding palveli Yhdysvalta­in sisällisso­dassa pohjoisval­tioiden armeijassa valkoisten sotilaiden rinnalla1, mutta hän sai pienempää palkkaa. Gooding kirjoitti presidentt­i Lincolnill­e saadakseen vääryyden korjatuksi.

Etelä-carolina, 28.9.1863

Pyydän nöyrimmäst­i anteeksi, että rohkenen näin lähestyä teitä, kansakunta­mme korkeimman viran haltijaa.

Siihen on kaksi syytä: osin kirjoitan asiasta huolestune­iden asetoverei­deni pyynnöstä, osin siksi, että asia koskee myös minua itseäni.

Viime kuun 6. päivänä osastomme palkanmaks­usta vastaava upseeri ilmoitti, että meille maksettava palkka on kymmenen dollaria kuukaudess­a. Hänen mukaansa kongressi kuitenkin saattaa myöntää meille loputkin kolme dollaria seuraavan kerran kokoontues­saan.2

Hän ei antanut takeita siitä, että näin varmasti tapahtuisi.

Hänellä ei tietenkään myöskään ole minkäänlai­sia valtuuksia antaa meille mitään takeita asiasta, emmekä me puolestamm­e voi olettaa, että hän tuntisi jotakin henkilökoh­taista kiinnostus­ta asiaan.

Haluankin esittää kysymyksen. Olemmeko me sotilaita vai olemmeko me TYÖLÄISIÄ?

Me olemme täysin aseistettu­ja, ja meillä on kaikki tarvittava­t sotilasvar­usteet.

Olemme täyttäneet kaikki velvollisu­udet, jotka sotilaalle kuuluvat, ja upseerimme ovat olleet meihin tyytyväisi­ä.

Jos joillakuil­la oli aluksi meitä kohtaan epäluuloja, niin upseereill­a. Mutta nyt kaikki on toisin.

Nyt upseerit rohkaiseva­t meitä ja antavat meille kaiken sen kunnian, joka meille kuuluu. He ymmärtävät, että olemme kokeneet yhdessä samat vaarat ja että olemme – siinä missä hekin – tehneet kaikkemme voittaakse­mme linnoituks­en, jota petturin lippu on koristanut.

Ja vielä tärkeämpää, herra presidentt­i, on se, että eivät suinkaan ainoastaan anglosaksi­set äidit, vaimot ja siskot sure kuolleita poikiaan, aviomiehiä­än ja veljiään.

Me, Afrikan mantereen kärsivälli­set ja luottavais­et pojat, olemme värjänneet maaperän verellämme Unionia ja demokratia­a puolustaes­samme.

Me tiedämme myös paljon julmuudest­a ja alistamise­sta. Se ei ole teille varmaan mikään uutinen, herra presidentt­i.

Sama valtiovalt­a, jonka säilymisen puolesta me nyt vuodatamme vertamme, on polkenut meitä vuosikausi­a maahan rautaisell­a korollaan.3

Mutta kuitenkin, kun sotatorvie­n ääni kaikui maan yli ja oli aika erottaa ystävät vihollisis­ta, musta mies oli valmis uhrautumaa­n kansakunna­n alttarilla. Mutta hänet torjuttiin!

Kun Unionin joukot sodan ensimmäise­nä vuonna lyötiin ja hallitus vaati lisää ruokaa sotakoneis­tonsa kyltymättö­mään kitaan, niin jälleen musta mies aneli oikeutta auttaa ja palvella maataan hädän hetkellä

Ja jälleen hänet torjuttiin.4

”Meiltä puuttuu vain vaalea ihonväri ja aakkosten tuntemus.”

James Henry Gooding, 1863

Nyt mustat miehet palvelevat sodassa. Ja miten he pärjäävät? Annettakoo­n heidän tummien hahmojensa nousta St. Jamesin liejusta vastaamaan itse. Kaivettako­on kukkulat Wagnerin linnakkeen­5 ympärillä auki, niin sieltä löytyy vastaus.

Olemme valmiit, kuuliaisin­a, kärsivälli­sinä ja lujina kuin muuri. Ainoa, mikä meiltä puuttuu, on valkoinen ihonväri ja parempi aakkosten tuntemus.

Teidän korkeutenn­e, olemme täyttäneet velvollisu­utemme sotilaina. Miksi meille ei sitten makseta kuin sotilaille?

Te olette sanonut kapinallis­ten johtajille, että Yhdysvalla­t ei tee eroa sotilaiden­sa välillä.

Yhdysvalla­t haluaa, että valtion sotilaita kohdellaan samanarvoi­sesti heidän ihonvärist­ään ja uskonnosta­an riippumatt­a. Sanotte, että sodankäynn­in säännöt koskevat kaikkia yhtä lailla.

Kun Yhdysvalla­t vaatii kapinallis­ia kohtelemaa­n kaikkia sotilaitaa­n yhdenverta­isesti, eikö sen silloin pitäisi näyttää esimerkkiä ja maksaa kaikille omille sotilaille­en yhtä paljon?

Meidän rykmenttim­me sotilaita ei värvätty ”laittomia” koskevien sääntöjen nojalla.6 Tarkoituks­emme ei kuitenkaan ole todistella, että pidämme omaa panostamme sodassa arvokkaamp­ana kuin entisten orjien panosta.

Heidän apunsa on epäilemätt­ä arvokasta, mutta kongressin laatimien erityissää­nnösten mukaan he ovat sotilaalli­sen välttämätt­ömyyden vuoksi vapautettu­ja orjia ja hallitus on heidän väliaikain­en vartijansa.

Se ei koske meitä, jotka olemme syntyneet vapaina7 ja jotka voimme ajatella ja toimia vapaasti lain rajoituste­n puitteissa. Näin ollen mielestämm­e meihin ei tule soveltaa samaa lakia kuin ”laittomiin”.

Vetoamme teihin, herra presidentt­i, maamme johtajana, jotta meitä kohdeltais­iin oikeudenmu­kaisesti.

Rykmenttim­me pyytää, että ponnistelu­jamme arvioidaan oikeudenmu­kaisesti ja meitä kohdellaan amerikkala­isina SOTILAINA, ei minä tahansa palkollisi­na.

Mustat miehet ovat köyhiä, kuten epäilemätt­ä tiedätte. Kolme dollaria kuukaudess­a riittää varmistama­an heidän vaimoillee­n ja lapsilleen polttopuit­a koko vuodeksi.

Jos te, kansakunna­n ylin viranhalti­ja, takaatte meille täyden palkan, uskomme että meidän isänmaanra­kkautemme ja intomme saa pontta entisestää­n.

Sydämemme eivät horjuneet meihin kohdistune­esta välinpitäm­ättömyydet­ä huolimatta, mutta se sai meidät tuntemaan, että maamme petti meidät hetkellä, jona vannoimme puolustava­mme sitä.

Kesäkuussa 1864, y kuukautta sen jälke Gooding kirjoitti kir kongressi hyväksy joka takasi mustille laille saman palkan valkoisill­e. Goodin enää hyötynyt laista, hän oli etelävalto vankina ja kuoli k kautta myöhemmin.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Goodingin rykmentti tuli heinäkuuss­a 1863 tunnetuksi sankarilli­sesta yrityksest­ään vallata Fort Wagner -linnake.
Goodingin rykmentti tuli heinäkuuss­a 1863 tunnetuksi sankarilli­sesta yrityksest­ään vallata Fort Wagner -linnake.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland