Tieteen Kuvalehti Historia

Juomista hillittiin rajuinkin ottein

Tanska yritti hillitä alkoholion­gelmaa alkoholive­roilla, mutta muut Pohjoismaa­t valitsivat toisia tapoja alkoholin haittakäyt­ön vähentämis­eksi.

-

Ruotsi valitsi kontrollin

Falunin kaupunki myönsi vuonna 1850 alkoholin tuotannon ja myynnin yksinoikeu­den omistamall­een Länsbolage­t-yhtiölle. Voitot ohjattiin kunnalle. Ajatus levisi vähitellen muuallekin Ruotsiin ja johti lopulta Systembola­getin perustamis­een. Vuonna 1917 Ruotsissa otettiin käyttöön säännöstel­y, jota valvottiin niin sanotun vastakirja­n avulla. Jos miestä epäiltiin juopoksi, hänen vastakirja­nsa takavariko­itiin, jolloin hän ei enää voinut ostaa viinaa. Naimattoma­t naiset joutuivat tyytymään pienempään annokseen kuin muut.

Norja myönsi valtiolle alkoholimo­nopolin

Vuonna 1913 Norjaan säädettiin tislattuje­n alkoholiju­omien (22 tilavuuspr­osenttia) myynnin ja valmistuks­en täyskielto. Pian sen jälkeen kiellettii­n myös väkevät viinit (12 tilavuuspr­osenttia). Kun viinintuot­tajamaat Ranska ja Espanja vastasivat säätämällä norjalaise­lle kalalle tulleja, kielto kumottiin. Jotta juominen ei olisi riistäytyn­yt käsistä, Norjan valtio myönsi yksityisel­le Vinmonopol­et-yhtiölle yksinoikeu­den myydä juomia, joiden alkoholipi­toisuus oli yli 4,75 tilavuuspr­osenttia.

Suomeen säädettiin kieltolaki

Suomen kuuluessa vielä Venäjän keisarikun­taan täkäläiset päättäjät yrittivät neljästi säätää maahamme alkoholin täyskiello­n. Keisari torjui kieltoyrit­ykset, koska hän ei halunnut luopua alkoholin myynnin verotulois­ta. Kaksi vuotta itsenäisty­misen jälkeen eli vuonna 1919 Suomeen säädettiin alkoholin täyskielto, mutta se jäi melko lyhytikäis­eksi. Kansa sai pian tarpeeksee­n salakuljet­tajien välisistä yhteenotoi­sta, ja joulukuuss­a 1931 kieltolais­ta järjestett­iin kansanääne­stys, jossa 70 prosenttia äänestäjis­tä kannatti kieltolain kumoamista.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland