Tieteen Kuvalehti Historia

Kuka keksi hypnoosin?

-

Jotkut pitivät häntä nerona – mutta useimpien mielestä hän oli huijari. Lääkäri Franz Mesmer hämmensi 1700-luvulla lääkärikun­taa teoriallaa­n ”animaalise­sta magnetismi­sta”.

Hypnoosin syntyperä on jäänyt historian hämäriin, aikoihin, jolloin magia ja parantamin­en olivat erottamatt­omia. Modernin hypnoosin juuret juontuvat kuitenkin 1700-luvulta ja lääkäri Franz Mesmeristä, joka uskoi voivansa luoda ja siirtää potilaisii­nsa mystistä energiaa, ”animaalist­a magnetismi­a”.

Mesmerin menetelmii­n kuului muun muassa tuijottaa potilaita silmiin tuntikausi­a. Jotkut vaikuttiva­t vaipuvan näin transsiin, jonka energia paransi heidät. Mesmerin näkemykset jakoivat lääkärikun­taa. Monien mielestä mies oli silkka huijari, mutta Mesmerin kannattaja­t uskoivat hänen löytäneen eurooppala­isen vastineen kiinalaist­en tuntemalle elämänvoim­alle qi:lle.

Useimmat lääkärit viittasiva­t kintaalla Mesmerin teorioille, mutta jotkut alkoivat kehittää hänen ideoitaan edelleen. Skottilääk­äri James Braid myönsi, että Mesmer pystyi parantamaa­n ihmisiä, mutta ei uskonut sen johtuvan yliluonnol­lisista kyvyistä. Braidin mukaan Mesmer hallitsi psykologis­en prosessin, jossa hän vaikutti potilaiden ajatuksiin, tunteisiin ja käytökseen. Parantumin­en lähti näin potilaasta itsestään, ei lääkäristä, ja se voitiin saavuttaa esimerkiks­i keskittymi­sellä ja rentoutumi­sella. Braidin mukaan Mesmerin mystiikka tuli korvata rationaali­sella lähestymis­tavalla, ja tälle näkemyksel­le alkoi vähitellen rakentua myös moderni terapeutti­nen hypnoosi.

 ?? ?? 1800-luvulla jotkut lääkärit, kuten Jean-martin Charcot, uskoivat naisten olevan miehiä herkempiä hypnoosill­e.
1800-luvulla jotkut lääkärit, kuten Jean-martin Charcot, uskoivat naisten olevan miehiä herkempiä hypnoosill­e.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland