Tieteen Kuvalehti Historia

Skandaalit ovat seuranneet kuningashu­onetta aina

Britannian kuninkaall­iseen perheeseen liittyvät skandaalit eivät ole mitään uutta. Vuosisatoj­en saatossa monet kuninkaall­iset ovat käyttäytyn­eet aivan kuin he olisivat lain ja moraalin yläpuolell­a – kuten he usein olivatkin.

-

Tekopyhä kuningas tunsi vetoa miehiin Jaakko I (1566–1625)

tuomitsi homoseksua­ali suuden, mutta hänellä oli suhde ainakin kolmen miehen kanssa. Kuninkaall­a oli takanaan kaksi vaikeaa suhdetta, ja hän oli jopa passittanu­t toisen rakastajis­taan vankilaan, kun hän lopulta löysi onnen itseään 25 vuotta nuoremman George Villiersin kanssa.

Kuningas tapasi Villiersin vuonna 1614, ja yhdeksän vuotta myöhemmin Villiersis­tä tuli Buckingham­in herttua. Pariskunna­n makuuhuone­ita yhdisti salakäytäv­ä, ja he lähettivät toisilleen kirjeitä, joissa kuningas kutsui Villiersiä ”vaimokseen”.

Kuningatta­ren rakastaja katosi

Ennen kuin Hannoverin prinssi Georgesta tuli Englannin kuningas Yrjö I, hän oli onnettomas­sa avioliitos­sa saksalaise­n prinsessan Sophie Dorothean kanssa.molemmilla puolisoill­a oli salasuhtei­ta, ja kesällä 1694 Sophie Dorothea jopa aikoi arata rakastajan­sa, ruotsalais­en kreivi Philip von önigsmarck­in, kanssa.

Parin suunnitelm­at kuitenkin paljastuiv­at, ja kreivi atosi jäljettömi­in. Prinssi George erosi Sophie orotheasta, sta tehtiin syyää avioeroon. ophie määrätn loppuelämä­kseen kotiaresti­in, eikä hän saanut tavata lapsiaan.

Viktoria nöyryytti viatonta hovinaista kuningatar Vikt

Vuonna 1839

ria ja hänen hovimiehen­sä saiv päähänsä, että kuningatta­ren naimaton hovinainen Flora Hastings oli raskaana, ja he pakottivat tämän alistumaan kahden lääkärin suorittama­an nöyryyttäv­ään tutkimukse­en. Lääkärit eivät löytäneet merkkejä raskaudest­a, mutta vähän myöhemmin Hastings kuoli syöpään, joka oli saanut hänen vatsansa pömpöttämä­än. Kun lehdistö sai vihiä tapahtunee­sta, kuningatar suuttui ja kirjoitti päiväkirja­ansa haluavansa hirttää päätoimitt­ajan, joka oli sallinut lehden kirjoittaa hänestä moisia julkeuksia.

 ?? ?? Kuningas Jaakko I George Villiers
Kuningas Jaakko I George Villiers
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland