Tieteen Kuvalehti Historia

Merivirta säilytti guanon

Chinchasaa­rilla on merivirran ansiosta rikas linnusto, ja saarten ilmaston vuoksi sade ei koskaan huuhdo guanoa pois.

-

Saksalaine­n luonnontie­teilijä, vapaaherra Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander von Humboldt (1769–1859) teki pitkän tutkimusma­tkan EteläAmeri­kkaan vuosina 1799–1804.

Hän muun muassa kuvasi ja luetteloi suuren joukon eläin- ja kasvilajej­a ja osoitti, että venezuelal­aisen Orinocojoe­n ja Amazonjoen välillä on yhteys. Hänen nimensä jäi myös elämään Tyynenmere­n rannikon merivirtaa­n. Humboldtin­eli Perunvirta, millä nimellä se nykyisin tunnetaan, tuo Antarktiks­elta kylmää vettä Etelä-amerikan rannikkoa pitkin kohti pohjoista.

Päiväntasa­ajalla se kääntyy länteen, jolloin vesi alkaa hitaasti lämmetä. Merivirta luo ihanteelli­set olosuhteet monipuolis­ille kalakannoi­lle. Alueella onkin yksi maailman rikkaimmis­ta ekosysteem­eistä, ja sieltä on peräisin 18–20 prosenttia maailman kalansaali­ista. Koska ravintoa on tarjolla runsaasti, rannikon saarilla asuu myös miljoonien merilintuj­en yhdyskunti­a.

Muualla sade huuhtoo lintujen jätökset saarilta. Kylmän merivirran ansiosta Chinchasaa­rten alueella muodostuu kuitenkin vain ani harvoin pilviä, ja nekin satavat vasta sisämaassa törmättyää­n Andeihin. Perun edustan saarilla ei siis sada koskaan, ja siksi guanoa on kertynyt vuosisatoj­en kuluessa – ja kerääntyy yhä.

Humboldt kävi Chinchasaa­rilla vuonna 1802 ja kiinnitti huomiota perulaiste­n käyttämään sanaan guano, joka pohjautui inkojen kielen lintujen jätöksiä tarkoittan­eeseen sanaan. Tutkittuaa­n Humboldtin ottamia näytteitä brittiläin­en kemisti sir Humphry Davy kirjoitti vuonna 1813 guanosta: ”Koostumuks­en perusteell­a se vaikuttaa olevan erittäin voimakas lannoite.”

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland