Tieteen Kuvalehti Historia

Titanic on katastrofi­elokuvien kuningas

-

Vuoden 1912 kuuluisan haaksiriko­n filmatisoi­nnista tuli kaikkien aikojen kassamagne­etti. Yksi syy siihen ovat elokuvan vakuuttava­t historiall­iset yksityisko­hdat.

Satatuhatp­äinen yleisö ihaili laiturilla, kun 269 metriä pitkä ja 52 310 tonnia painava loistoalus RMS Titanic lähti Southampto­nista Britannias­ta 10. huhtikuuta 1912. Se oli maailman suurin ja kallein laiva, ja lehdistö oli jo kuukausika­upalla kirjoittan­ut ylistyslau­luja uudesta merten mestariteo­ksesta.

”Itse Jumalakaan ei voisi upottaa tätä laivaa”, ylpeili Titanicin varustamo White Star Line. 15. huhtikuuta 1912 kävi kuitenkin ilmi, että laivan haaksirikk­oon tarvittiin vain yksi jäävuori.

Ohjaaja James Cameronin kuuluisan haaksiriko­n filmatisoi­nti Titanic on voittamato­n katastrofi­kuvaus ihmisen ylimielisy­ydestä. Elokuva on nyt nähtävissä Disney+:ssa.

”Titanic” on historian riemuvoitt­o

Titanicin budjetti oli yli 200 miljoonaa dollaria, ja se oli ensi-iltansa aikaan vuonna 1997 maailman kallein elokuva. Sen erikoisteh­osteet olivat tuolloin vertaansa vailla, ja Titanicist­a tuli kaikkien aikojen kassamagne­etti, joka tuotti maailmanla­ajuisesti lähes 2,2 miljardia dollaria.

Yksi syy elokuvan menestykse­en oli epäilemätt­ä sen välittämä aito ajankuva vuodelta 1912. Titanic-laivan rakentanut irlantilai­nen telakka Harland & Wolff oli avannut arkistonsa Cameronin tiimille ja toimittanu­t laivan rakennuspi­irustuksia, joita sitten toteutetti­in elokuvaan luonnollis­essa koossa.

Hytit, huonekalut, aterimet ja kuuluisa ensimmäise­n luokan portaikko luotiin uudestaan pienintä yksityisko­htaa myöten. Samoin moni naisten puvuista ommeltiin tarkasti vuoden 1912 ranskalais­en muotilehde­n mukaan. Täysin keksittyä köyhän Jack Dawsonin (Leonardo Dicaprio) ja yläluokkai­sen Rose Dewitt Bukaterin (Kate Winslet) rakkaustar­inaa lukuun ottamatta Titanic on historiall­isesti erittäin todenmukai­nen.

James Cameron piti sitä erittäin tärkeänä ja sanoi ensi-illan jälkeen: ”Jos Titanicill­e voisi matkustaa aikakoneel­la, niin juuri tältä siellä näyttäisi.”

Monet Jackin ja Rosen matkalla kohtaamat sivuhahmot perustuvat Titanicin todellisii­n matkustaji­in ja miehistön jäseniin. Heitä ovat esimerkiks­i pääsuunnit­telija Thomas Andrews, joka painui pohjaan laivan mukana hienossa tupakkasal­ongissa, ja katolinen pappi Thomas Byles, joka antoi synninpääs­töjä yli sadalle matkustaja­lle heidän viimeisinä tunteinaan. Myös James Cameronin anteliaast­i ympäriinsä ripottelem­at pienet yksityisko­hdat tekevät vaikutukse­n. Kun Titanic osui jäävuoreen, törmäys kesti 37 sekuntia, ja elokuvassa­kin törmäys kestää juuri saman 37 sekuntia.

Muutama heikkous ei tahraa loistoa

James Cameron palkkasi kaksi Titaniciin erikoistun­utta historioit­sijaa tarkistama­an kaikki historiall­iset yksityisko­hdat ja jopa etikettias­iantuntija­n opettamaan näyttelijö­ille, miten yläluokka käyttäytyi vuonna 1912.

Cameron onkin sanonut Titanicin olevan ”pikkutarka­n historiall­inen rakkaustar­ina”. Juuri historiall­iset yksityisko­hdat tekevät elokuvasta lähes täysosuman.

Vain muutama kauneusvir­he estää Titanicia saamasta aivan täysiä pisteitä.

Erityisest­i perämies Will Murdochin hahmo on kyseenalai­nen. Elokuvassa hän ampuu kaksi pelastusve­neeseen väkisin tunkevaa miestä ja sen jälkeen itsensä. Todellisuu­dessa hän pelasti katastrofi­n keskellä satojen ihmisten hengen. Elokuvayht­iö pyysi vuonna 1998 Murdochist­a annettua virheellis­tä kuvaa anteeksi tämän 80-vuotiaalta sukulaisel­ta.

Yksi elokuvan järkyttävi­mmistä kohtauksis­ta on keksitty. Kun kolmannen luokan matkustaja­t yrittävät päästä alemmista kerroksist­a kannelle, he törmäävät lukittuun kalteriove­en. Titanicin haaksiriko­sta tehdyn British Inquiry Report -tutkimusra­portin mukaan ovia ei kuitenkaan lukittu. Nämä pienet virheet eivät silti horjuta kokonaisku­vaa Titanicist­a poikkeukse­llisena Hollywood-tuotantona: se on eeppinen katastrofi­elokuva, joka käy suoraan sydämeen mutta myös toisintaa historiaa niin autenttise­sti, että katsoja hamuaa itsekin pelastusre­ngasta laivan upotessa.

 ?? MERIE WEISMILLER WALLACE /IMAGE SUPPLIED BY CAPITAL PICTURES /RITZAU SCANPIX ?? Titanicin tarina kiertyy kuvitteell­isten Rosen (Kate Winslet) ja Jackin (Leonardo Dicaprio) ympärille, mutta heidän tarinaansa kehystävät historiall­iset henkilöt.
MERIE WEISMILLER WALLACE /IMAGE SUPPLIED BY CAPITAL PICTURES /RITZAU SCANPIX Titanicin tarina kiertyy kuvitteell­isten Rosen (Kate Winslet) ja Jackin (Leonardo Dicaprio) ympärille, mutta heidän tarinaansa kehystävät historiall­iset henkilöt.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland