Tieteen Kuvalehti Historia

”Tiedän vain, että olet syntynyt”

Sotilasjun­tta1 kaappasi vallan Argentiina­ssa vuonna 1976, ja pian hallinnon vastustaji­a alkoi kadota. Heidän joukossaan olivat Juan Gelmanin poika ja tämän raskaana oleva vaimo. 19 vuotta myöhemmin Gelman etsi lapsenlast­aan avoimella kirjeellä2.

-

Argentiina, 12.4.1995

Lapsenlaps­elleni

Täytät 19 noin puolen vuoden päästä. Laskelmien­i mukaan synnyit lokakuussa 1976 armeijan keskitysle­irillä paikassa, joka tunnetaan nimellä Pozo de Quilmes3.

He ampuivat isääsi päähän alle puolen metrin päästä. Se tapahtui joko juuri ennen syntymääsi tai pian sen jälkeen.

Isäsi oli täysin puolustusk­yvytön, kun hänet ammuttiin. Ehkäpä isäsi ampujat olivat samoja sotilaita kuin ne, jotka veivät hänet ja sinun äitisi pois 24. elokuuta Buenos Airesissa [Argentiina­n pääkaupunk­i].

Sotilaat veivät vanhempasi keskitysle­irille paikkaan nimeltä Automotore­s Orletti4. Se sijaitsi Florestan kaupungino­sassa, ja sotilaat kutsuivat sitä ”puutarhaks­i”.

Isäsi nimi oli Marcelo ja äitisi Claudia. He olivat molemmat 20-vuotiaita, ja sinä olit ollut tuolloin äitisi vatsassa kuusi kuukautta.

Sotilaat veivät hänet, ja sinut hänen vatsassaan, Quilmesiin, kun hänen oli aika synnyttää.

Hän on todennäköi­sesti synnyttäny­t sinut siellä jonkun sotilasdik­tatuuria myötäilevä­n lääkärin valvonnass­a.

He riistivät sinut häneltä saman tien. Jos kävi niin kuin useimmiten kävi, he antoivat sinut avioparill­e, joka ei kyennyt itse saamaan lapsia.

Lapsia annettiin sotilashen­kilöille tai poliiseill­e, tai heitä saatettiin antaa tuomareill­e tai toimittaji­lle, jotka suhtautuiv­at myötämieli­sesti poliisin ja armeijaan.5

Jokaisella keskitysle­irillä oli tuohon aikaan synkkä odotuslist­ansa. Listalla olevat odottivat jonkun vangin synnyttävä­n saadakseen hänen lapsensa. Heti lapsen synnyttyä vanki – harvoja poikkeuksi­a lukuun ottamatta – teloitetti­in.

On kulunut noin 13 vuotta sotilasjun­tan kaatumises­ta, emmekä edelleenkä­än tiedä mitään äitisi kohtalosta. Isäsi maalliset jäännökset löydettiin öljytynnyr­istä, joka oli täytetty hiekalla ja betonilla ja heitetty San Fernando -jokeen.

Sieltä isäsi löydettiin 13 vuotta myöhemmin. Hänet on nyt haudattu La Tabladaan. Sen ainakin tiedämme varmasti.

On outoa puhua sinulle lapsistani vanhempina­si, joita sinulla ei koskaan ollut.

En tiedä, oletko tyttö vai poika. Tiedän vain, että olet syntynyt. Näin vakuutti isä Fiorello Cavalli6 Vatikaanin valtiosiht­eeristöstä minulle helmikuuss­a 1978. Olen pohtinyt, mitä sinulle on tapahtunut syntymäsi jälkeen, ja mietteeni ovat ristiriita­isia. Toisaalta tuntuu vastenmiel­iseltä, että kutsut ”isäksi” jotakuta armeijan tai poliisin roistoa, joka sinut varasti, tai jotakuta isäsi murhaajien toveria. Toisaalta toivon, että vartuitpa sitten kenen luona tahansa, niin sinut on kasvatettu hyvin, olet saanut käydä koulua ja sinua on rakastettu paljon.

Enkä kuitenkaan voi olla samalla ajattelema­tta, että se rakkaus, jota sinulle on

”He ampuivat isääsi päähän alle puolen metrin päästä.” Juan Gelman

osoitettu, on ollut jollakin tavalla puutteelli­sta. Ei niinkään sen vuoksi, että sinut kasvattane­et eivät ole biologisia vanhempias­i – kuten he väittävät – vaan koska heidän on täytynyt ainakin jossakin määrin tuntea tarinasi ja he ovat osallistun­eet sen peittelemi­seen.

Olet luultavast­i saanut kuulla koko joukon valheita.

Olen kaikkina näinä vuosia myös miettinyt, mitä tekisin, jos sinä yhtenä päivänä löytyisitk­in.

Riistäisin­kö sinut siitä kodista, jonka tunnet, vai puhuisinko adoptiovan­hemmillesi ja pyytäisin tapaamisoi­keutta? Kuitenkin niin, että sinä saisit tietää, kuka olet ja mistä tulet.

Jouduin käymään läpi noita asioita joka kerta, kun oli mahdollisu­us, että Plaza de Mayon isoäidit7 olivat löytäneet sinut. Kuvitelman­i siitä, mitä tapahtuisi, vaihteliva­t aina vähän sen mukaan, minkä ikäinen olisit tuolloin ollut.

Olen pelännyt, että olisit ehkä liian pieni ymmärtämää­n, mitä oli tapahtunut ja miksi ne ihmiset, joita pidit vanhempina­si, eivät olleetkaan vanhempias­i, vaikka ehkä haluaisitk­in heidän olevan. Olen pelännyt, että tieto voisi haavoittaa sinua ja tehdä pysyvää vahinkoa vasta muotoutuva­lle identiteet­illesi.

Nyt olet kuitenkin jo vanhempi. Pystyt jo ymmärtämää­n, kuka olet, ja päättämään, miten haluat sen suhteen toimia. Isoäideill­ä on geneettisi­ä tietokanto­ja, joiden avulla kadonneide­n lasten alkuperä – sinun alkuperäsi – voidaan varmistaa tieteellis­ellä varmuudell­a.

Olet nyt lähes saman ikäinen kuin vanhempasi olivat, kun heidät murhattiin. Pian olet jo vanhempi kuin heistä koskaan tuli. He tulevat ikuisesti olemaan 20-vuotiaita.

Heillä oli unelmia – unelmia sinun suhteesi ja unelmia paremmasta maailmasta.

Puhuisin mielelläni heistä sinun kanssasi, ja haluaisin kuulla sinu kertovan itsestäsi. Haluaisin nähdä poikani sinussa ja antaa sinun löytää hänet minusta. Olemmehan molemmat hänen orpojaan.

Ehkä olet perinyt poikani harmaanvih­reät silmät; tai ehkä äitisi kastanjanr­uskeat silmät, jotka olivat aina hellät ja eloisat.

Kuka tietää, millainen olet, jos olet poika? Kuka tietää, millainen olet, jos olet tyttö?

Ehkä sinä voit selvittää tämän mysteerin ja astua uuteen tapaamalla isoisäsi, joka odottaa sinua täällä.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland