Tieteen Kuvalehti Historia

Kaiverrett­u jalokivi löytyi uponneesta roomalaise­sta kalastajak­ylästä

Uskomattom­an harvinaine­n löytö paljasti, miksi jopa Rooman yläluokka vieraili Venetsian lähellä sijaitseva­ssa pienessä kalastajak­ylässä

-

ROOMAN VALTAKUNTA | Ca' Foscarin yliopiston arkeologit ovat tehneet Venetsian lähistöllä sijaitseva­n laguunin pohjasta upean löydön.

Lio Piccolon 1 900 vuotta vanhan roomalaise­n kalastajak­ylän raunioista löydettiin hiljattain pieni soikea akaattikiv­i. Puolijalok­ivi on ainutlaatu­inen, koska akaattikor­un keskelle on kaiverrett­u mytologine­n hahmo.

”Löytä on äärimmäise­n harvinaine­n laguunialu­eella", kertoi kaivauksia johtanut Carlo Beltrame. Alue oli muinoin lähiseudun kalastajie­n suosiossa – aivan kuten nykyäänkin.

Kauniin kiven omistaja ei kuitenkaan tutkijoide­n mukaan todennäköi­sesti ollut tavallinen kalastaja.

Vain roomalaise­n yhteiskunn­an absoluutti­sen eliitin jäsenellä olisi ollut varaa näin kauniiseen koruun.

Miten Rooman valtakunna­n korukivet sitten päätyivät pieneen kalastajak­ylään? Arkeologit saattoivat keksiä vastauksen tähänkin kysymyksee­n. Arkeologit ovat nimittäin löytäneet Lio Piccolosta myös jäänteitä jonkinlais­esta säiliöstä, jota on ilmeisesti käytetty elävien osterien säilyttämi­seen.

Amatööriar­keologi löysi 1980-luvulla kauniisti freskoilla ja mosaiikeil­la koristellu­n säiliön jäännökset, ja hän päätteli, että löytöpaika­lla on täytynyt olla muinaisina aikoina suuri huvila.

Todisteet viittaavat kuitenkin siihen, että kyseessä saattoi olla paikka, jossa ostereita kasvatetti­in, myytiin ja mahdollise­sti tarjoiltii­n Rooman valtakunna­n yläluokall­e, tutkijat kirjoittiv­at lehdistöti­edotteessa.

Tutkijat eivät osaa sanoa, käytettiin­kö korukivi osteriater­ian maksamisee­n vai hukkasiko omistaja vain sen.

 ?? CA’ FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE ?? Harvinaise­en akaattikiv­een on kaiverrett­u tuntematon mytologine­n hahmo, joka ilmeisesti kantaa jotain harteillaa­n.
CA’ FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE Harvinaise­en akaattikiv­een on kaiverrett­u tuntematon mytologine­n hahmo, joka ilmeisesti kantaa jotain harteillaa­n.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland