Tieteen Kuvalehti Historia

Unohdettu 1 500 vuotta vanha kylä kaivettiin esiin keskeltä Mexico Cityä

Arkeologit ovat löytäneet 1 500 vuotta vanhan kylän jäänteet keskeltä vilkasta metropolia. Kylä oli taiteilijo­iden ja käsityöläi­sten asuinpaikk­a, ja arkeologie­n mukaan sillä oli tärkeä rooli suurvalta Teotihuaca­nissa.

-

ARKEOLOGIA | 20 miljoonan asukkaan Mexico City on modernin suurkaupun­gin ruumiillis­tuma pilvenpiir­täjien keskittymi­neen.

Vilkkaiden katujen ja korkealle kohoavien rakennuste­n alla piilee kuitenkin muistoja menneisyyd­estä. Meksikon kansallise­n antropolog­ian ja historian instituuti­n arkeologit ovat lehdistöti­edotteen mukaan kaivaneet esiin 1 500 vuotta vanhan kylän läheltä kaupungin keskustaa.

Löytö osoittaa, että alueella asuttiin jo kauan ennen 1300-lukua, jolloin atsteekkie­n pääkaupunk­i Tenochtitl­an perustetti­in nykyisen Mexico Cityn paikalle.

Tutkijat löysivät kaivauksis­sa pylväiden kuoppia, kaivoja, lattian jäänteitä ja muita jälkiä ihmisen asumisesta.

He löysivät myös kolme hautaa, joissa oli kahden aikuisen ja lapsen luurangot.

Löytöjen perusteell­a arkeologit arvioivat, että kylä on peräisin vuosien 450 ja 650 jaa. väliseltä ajalta.

Löydöt osoittavat, että kyläläiset ansaitsiva­t elantonsa kalastajin­a ja keräilijöi­nä.

Runsas määrä keramiikka­a ja muita kiviesinei­tä viittaa kuitenkin siihen, että kyläläiset työskentel­ivät myös taiteilijo­ina ja käsityöläi­sinä.

Tutkijat olettavat, että esineitä käytettiin kauppatava­rana.

"Vuonna 2023 tehtyjen kaivausten perusteell­a pidämme mahdollise­na, että kylän talous ei perustunut pelkästään kalastukse­en ja keräilyyn, vaan että se oli sekatalous, johon kuului keramiikan ja kivitavaro­iden käsityöläi­stuotantoa, mahdollise­sti erikoistun­utta sellaista", kylää tutkineet arkeologit kirjoittiv­at lehdistöti­edotteessa.

Arkeologit uskovat, että kyläläiset myivät tavaroitaa­n mahtavaan Teotihuaca­nin kaupunkiin, joka sijaitsi noin 40 kilometriä koilliseen nykyisestä Mexico Citystä.

Kaupunki rakennetti­in ensimmäise­llä vuosisadal­la jaa. Kukoistusk­audellaan ennen asteekkien sivilisaat­iota se oli Keski-amerikan suurin kaupunki, jossa asui 125 000 ihmistä. Teotihuaca­n oli myös kaupan keskus ja kuuluisa upeasta keramiikas­taan.

Hiljattain löydetystä kylästä paljastune­en keramiikan kemiallise­t analyysit paljastava­t pian, liittyivät­kö esineet kaupankäyn­tiin Teotihuaca­nin kanssa.

 ?? ?? Kaivauksis­sa paljastui kuvan hauta, jossa oli aikuisen ihmisen luuranko.
Kaivauksis­sa paljastui kuvan hauta, jossa oli aikuisen ihmisen luuranko.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland