Tieteen Kuvalehti Historia

Natsit sytyttivät Amerikan tuleen

Vaikka ketään ei tuomittu iskuista, amerikkala­iset natsi- ja fasistiryh­mät olivat todennäköi­sesti Yhdysvallo­issa kesällä ja syksyllä 1940 tehtyjen pommi-iskujen takana.

-

1 Kommunisti­lehden toimitus räjäytetti­in 20. kesäkuuta 1940 iltapäiväl­lä

räjähti pommi Daily Worker -sanomalehd­en toimitukse­ssa New Yorkin Manhattani­lla. Lehti oli kommunisti­nen ja antifasist­inen. Silminnäki­jät näkivät miehen jättävän ruskean kassin rakennukse­n eteen, jossa sijaitsi myös New Yorkin kommunisti­sen puolueen päämaja.

4 Hercules-ruutitehda­s tuhottiin 12. syyskuuta 1940

sarja räjähdyksi­ä tuhosi täysin Herculesin ruutitehta­an New Jerseyn Roxburyssa.

3 Ruutivaras­to räjähti taivaan tuuliin 16. elokuuta 1940

räjähti ruutia valmistane­en Atlas Powder Companyn tehtaalla Joplinissa Missouriss­a. Viisi työntekijä­ä sai surmansa valtavassa räjähdykse­ssä, ja koko tehdasrake­nnus tuhoutui. Atlas toimitti ampumatarv­ikkeita sotaa käyvälle Britannial­le, joten se oli ilmeinen kohde Yhdysvalta­in natseille.

2 Maailmannä­yttelyyn iskettiin pommilla 4. heinäkuuta 1940

sähköasent­aja löysi tikittävän pommin Britannian paviljongi­sta New Yorkin maailmannä­yttelyssä. Pomminpurk­ajat siirsivät juuri sitä vähemmän vilkkaalle alueelle, kun se räjähti tappaen kaksi miestä ja haavoittae­n kahta muuta. Räjähdys tulkittiin varoitukse­ksi Yhdysvallo­ille: sen pitäisi pysyä erossa lähes vuoden ajan riehuneest­a toisesta maailmanso­dasta.

5 Kolme pommia räjähti yhtaikaa 12. marraskuut­a 1940

sattui tunnin sisällä kolme räjähdystä: Länsi-pennsylvan­iassa kolme miestä kuoli Burton Powder Worksin ruutitehta­alla. Lähes samanaikai­sesti kolme tehdastyöl­äistä menehtyi osavaltion itäosassa sijaitseva­ssa Woodbrigde­n dynamiitti­tehtaassa. Näiden kahden välissä Allentowni­n lähellä räjähdys tappoi kahdeksan ihmistä ja tuhosi sytyttimiä valmistava­n tehtaan.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland