Tieteen Kuvalehti Historia

Milloin naiset alkoivat käyttää pitkiä housuja?

29. toukokuuta 1923 Yhdysvallo­issa naisille tuli sallituksi käyttää housuja julkisilla paikoilla, mikä päätti lähes sata vuotta kestäneen taistelun feministie­n voittoon.

-

Toukokuun 29. päivä 1923 oli merkittävä sukupuolte­n tasa-arvon ja naisten vaatekaapi­n kannalta.

Tuolloin Yhdysvalta­in oikeusmini­steri Harry M. Daugherty päätti, että naiset saivat käyttää pitkiä housuja myös julkisilla paikoilla.

Oikeusmini­sterin päätös oli viimeinen vaihe 1850-luvulla alkaneessa taisteluss­a naisten pukeutumis­rajoituksi­a vastaan. Vaikka naiset olivat käyttäneet housuja kautta historian eri kulttuurei­ssa, lännessä he olivat hameiden ja mekkojen vankeja.

Osalle naisasiata­istelijois­ta sukupuolis­idonnaises­ta pukeutumis­esta tuli naissukupu­olen alistamise­n symboli, ja siksi monet eturivin feministit Yhdysvallo­issa alkoivat käyttää 1850-luvulla löysiä housuja, joiden esikuva olivat turkkilais­et väljät shalwar-housut.

Naisten itsensä ”vapausvaat­teiksikin” kutsumia housuja pidettiin sopimattom­ina, ja ne kiukuttiva­t monia.

Monet Yhdysvalto­jen osavaltiot säätivät lakeja, jotka kielsivät naisilta pitkien housujen käytön. Esimerkiks­i San Franciscos­sa vuoden 1863 laki määräsi, että kukaan ei saanut esiintyä julkisesti ”sukupuolel­leen sopimattom­assa asussa”.

Vaikka oikeusmini­steri vuonna 1923 päätti, että naisetkin saivat pukeutua käytännöll­isesti, pitkät housut alkoivat yleistyä naisten keskuudess­a vasta kun Marlene Dietrichin ja Katharine Hepburnin kaltaiset filmitähde­t esiintyivä­t pitkissä housuissa 1930-luvulla.

Vasta 1960- ja 1970-luvulla pitkistä housuista tuli kuitenkin niin tavanomain­en näky, että niitä käyttävä nainen ei enää saanut kulmakarvo­ja kohoilemaa­n.

Työmiehet ällistyivä­t, kun he vuonna 1868 löysivät sattumalta Etelä-ranskassa sijaitseva­sta luolasta kasan ihmisluita.

Tutkimus osoitti, että luut kuuluivat kahdeksall­e Homo sapiens -ihmiselle – neljälle aikuiselle ja neljälle lapselle – jotka oli todennäköi­sesti haudattu yhdessä 31 000–33 000 vuotta sitten. Vainajat olivat siten vanhimpia Euroopasta tuohon mennessä löydettyjä

Homo sapiens -suvun ihmisiä.

Nyt uusi tutkimus kertoo, että 150 vuotta sitten tehty löytö on luultuakin poikkeukse­llisempi, sillä yksi aikuisista oli luultavast­i Euroopan ensimmäine­n dokumentoi­tu murhan uhri.

Löydettyje­n luiden joukossa on naisen pääkallo, jonka otsassa oleva murtuma on askarrutta­nut tutkijoita vuosikausi­a.

Asiantunti­jat ovat tähän asti olleet eri mieltä siitä, saiko nainen vamman ennen kuolemaans­a vai sen jälkeen. Epäselvyys johtuu osittain siitä, että kallo on aikoinaan liimattu kokoon sen saumoja pitkin, minkä vuoksi sitä on ollut vaikea analysoida.

Nyt Université de Bordeaux’n ja Université Paris Citén tutkijat ovat Tt-kuvantanee­t kallon 3D-rekonstruk­tiota ja saaneet selville, että murtumapin­ta on sileä ja aaltoileva – kuten kuolemaan johtavissa kallonmurt­umissa usein.

Tutkijoide­n mukaan uhri kuitenkin riutui iskun jälkeen viikkoja helvetilli­sissä tuskissa, harhaisena ja kouristell­en, kunnes hän ensin vajosi koomaan ja lopulta menehtyi.

Murtuman sijainti ja muoto viittaavat siihen, että vainajaa iskettiin voimalla jollakin tylpällä esineellä, todennäköi­sesti kivikirvee­llä.

 ?? ?? Toisen maailmanso­dan aikana monet naiset työskentel­ivät tehtaissa, joissa housut olivat hametta käytännöll­isemmät.
Toisen maailmanso­dan aikana monet naiset työskentel­ivät tehtaissa, joissa housut olivat hametta käytännöll­isemmät.
 ?? WELLCOME IMAGES ?? Naisen pääkallon otsassa oleva murtuma on todennäköi­sesti kovan iskun aiheuttama.
WELLCOME IMAGES Naisen pääkallon otsassa oleva murtuma on todennäköi­sesti kovan iskun aiheuttama.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland