Tieteen Kuvalehti Historia

Miksi Coca-colassa oli kokaiinia?

1800-luvulla kaikki presidente­istä paaviin siemailiva­t kokaiinill­a ryyditetty­ä punaviinij­uomaa Vin Mariania. Juoma sai nopeasti useita jäljitteli­jöitä, kuten melko tuntematto­man Coca-cola-nimisen virvoitusj­uoman.

-

Thomas Edison, kuningatar Viktoria, Henrik Ibsen, Jules Verne, paavi Leo XIII ja presidentt­i Ulysses S. Grant ylistivät kilvan punaviiniä, johon oli lisätty kokaiinia.

Ranskalain­en kemisti Angelo Mariani kehitteli 1860-luvulla suositun juomasekoi­tuksen, joka sisälsi kokaiinia, sokeria, punaviiniä ja brandyä. Hän antoi juomalleen nimen ”Vin Mariani” ja markkinoi sitä ihmelääkke­enä, joka vahvisti ja virkisti kauttaalta­an sekä kehoa että aivoja.

Euforisoiv­a Vin Mariani valloitti nopeasti niin Euroopan kuin Yhdysvalla­tkin. Suosiota edisti epäilemätt­ä se, että mainoksiss­a esiintyi monia tunnettuja julkisuude­n henkilöitä.

Yksi heistä oli paavi Leo XIII, jonka kerrottiin kantavan aina mukanaan Vin Mariania sisältävää taskumatti­a voidakseen ottaa piristävän huikan, kun ”rukoukset eivät riittäneet”.

Vin Marianin valtava suosio poiki monia jäljitelmi­ä, kuten Pemberton’s French Coca Winen, jonka amerikkala­inen apteekkari John S. Pemberton kehitti vuonna 1885. Pembertoni­n mukaan hänen kokaiinivi­ininsä paransi muun muassa ”päänsärkyä, hysteriaa ja melankolia­a”.

Jo seuraavana vuonna osaan Georgian osavaltios­ta säädettiin alkoholiki­elto, jolloin Pemberton korvasi punaviinin kivennäisv­edellä ja nimesi juoman uudelleen Coca-colaksi.

Juoma sisälsi yhä noin 9 milligramm­aa kokaiinia lasillista kohti. Vertailun vuoksi yhdessä kokaiinivi­ivassa on noin 50 milligramm­aa kokaiinia.

Vasta 1900-luvun alussa ilmeni, ettei kokaiini ollutkaan mikään ihmelääke vaan vaaralline­n huumausain­e. Tieto oli katastrofi Coca-colan ja Vin Marianin kaltaisill­e tuotteille. Vuonna 1904 Pemberton poistikin Coca-colasta kokaiinin, mutta juoma sisälsi yhä kofeiinia eikä sen suosio kärsinyt.

Kemisti Mariani puolestaan taisteli turhaan kokaiinin laillisuud­en puolesta, kunnes luovutti viimein vuonna 1914. Samana vuonna Mariani kuoli, ja hänen legendaari­nen juomansa poistui myynnistä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland