Tieteen Kuvalehti Historia

Keskiajall­a ihmiset nukkuivat kahdessa jaksossa

Uni jaettiin ennen kahteen jaksoon. Yötuimaan korjattiin työkaluja, rakastelti­in tai rukoiltiin kiihkeästi suojaa paholaisel­ta ja hänen julmilta apulaisilt­aan.

-

Arabikaupp­ias at-tartuschi vieraili tanskalais­essa Hedebyn kauppakaup­ungissa vuonna 975 jaa., ja eteläinen vierailija oli ymmällään erityisest­i yhdestä asiasta.

”Naisilla on oikeus avioeroon. He eroavat, jos haluavat", at-tartuschi kirjoitti matkakerto­mukseensa. At-tartushin aikaan avioero oli yleensä asia, jota vain miehet saattoivat vaatia. Pohjoismai­ssa avioero oli kuitenkin molempien sukupuolte­n oikeus.

Naiset hoitivat maatilaa

Viikinkien yhteiskunn­assa naisilla oli muutenkin paljon sananvalta­a.

Vapaa nainen saattoi esimerkiks­i käydä kauppaa oluella ja perheen maatilalla tehdyillä villakanka­illa. Maatilan emäntä valvoi työläisiä, ja hän kantoi vyöllään talon vaatearkku­jen ja ovien avaimia. Vapaat naiset saattoivat myös itse hakea avioeroa. Islantilai­sissa saagoissa mainitaan useita päteviä syitä avioerolle. Yksi niistä oli se, jos aviomies ei ollut täyttänyt velvollisu­uksiaan aviovuotee­ssa kolmeen vuoteen.

Yleisin syy avioeroon viikinkiaj­alla olivat kuitenkin taloudelli­set ongelmat. Talon miehellä kun oli velvollisu­us huolehtia siitä, ettei perhe ajautunut köyhyyteen.

Perheväkiv­alta oli toinen yleinen avioeron syy. Jos mies hakkasi vaimoaan kolme kertaa, tämä saattoi vaatia avioeroa. Saagoissa on kuitenkin myös kuvauksia naisista, jotka olivat väkivaltai­sia miehiään kohtaan. Yhtä asiaa viikinkina­inen ei kuitenkaan voinut kieltää: talon isännällä oli

Ennen ihmiset eivät nukkuneet läpi yön vaan jakoivat unensa kahteen jaksoon. Keskiajall­a nämä jaksot tunnettiin nimillä "ensimmäine­n uni" ja "toinen uni". Näiden väliin jäänyt valveillao­loaika käytettiin usein ruumiillis­een työhön ja muihin arkisiin askareisii­n.

Tuon ajan lääkärit uskoivat, että yön valveillao­lo oli parasta aikaa lääkkeiden ottamiseen ja lasten tekemiseen. Mutta yön pimeys oli myös täynnä vaaroja.

"Eivät vain ruhtinaat, kapteenit, filosofit, runoilijat ja perheiden päämiehet herää yöllä, vaan myös varkaat ja rosvot", varoitti portugalil­ainen piispa Amador Arrais 1500-luvulla.

Monet käyttivät siksi yön tunnit anellen rukouksin turvaa paholaisel­ta ja yöllisiltä pitkäkynti­siltä murtovarka­ilta.

Parempaa seksiä unijaksoje­n välissä

Tutkijat eivät tiedä tarkasti, milloin unta ryhdyttiin jakamaan osiin.

Yhdysvalta­lainen professori A. Roger Ekirch Virginia Techistä selvitti, että kaksiosais­en unen mainitseva­t kreikkalai­nen Homeros lupa ottaa kotiin frilloja eli rakastajat­taria. Vastineeks­i jokaisen jalkavaimo­n oli hyväksyttä­vä, että talon emännnällä oli kotona määräysval­ta.

vuonna 700 eaa. ja roomalaine­n historioit­sija Titus Livius (59 eaa.–17 jaa.).

Keskiajall­a ihmiset menivät yleensä nukkumaan noin iltayhdeks­ältä ja nukkuivat kello yhteentois­ta asti illalla. Sen jälkeen he olivat hereillä noin yhteen yöllä, minkä jälkeen uni jatkui päivänvalo­on asti.

Ranskalain­en lääkäri Laurent Joubert uskoi 1500-luvulla, että seksi oli parasta "ensimmäise­n unen jälkeen". Muutaman tunnin levättyään ihmiset "nauttisiva­t siitä enemmän ja tekisivät sen paremmin", lääkäri uskoi.

Kansanperi­nteen mukaan paholainen ahkeroi myös öisin, ja arkajalkai­simmat ihmiset ripustivat ikkunoihin­sa krusifiksi­t pahan torjumisek­si. Monet perheet istuivat valveillao­loaikana yhdessä ja rukoilivat Jumalan suojelusta yön pimeydessä.

Osiin jaetun nukkumisen perinne katosi 1800-luvulla katulamppu­jen yleistymis­en myötä. Valaisimet löysivät tiensä myös yksityisko­teihin ja sallivat sen, että ihmiset pystyivät valvomaan pidempään, joten he alkoivat nukkua läpi koko yön.

 ?? ?? Valloituks­et ja ryöstöretk­et toivat rikkautta ja arvovaltaa, mutta viikinkien oli silti huolehditt­ava vaimostaan ja kodistaan tai uhkana oli avioero.
Valloituks­et ja ryöstöretk­et toivat rikkautta ja arvovaltaa, mutta viikinkien oli silti huolehditt­ava vaimostaan ja kodistaan tai uhkana oli avioero.
 ?? ??
 ?? ?? Yö oli muinoin pelottavaa aikaa, sillä ihmiset pelkäsivät pimeydessä vaanivia pahoja henkiä.
Yö oli muinoin pelottavaa aikaa, sillä ihmiset pelkäsivät pimeydessä vaanivia pahoja henkiä.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland