Tieteen Kuvalehti

Olet onnekkaamp­i kuin uskotkaan

- Riikka Weckstén

En tunne ketään, johon olisi iskenyt salama. Salamanisk­un riski onkin hyvin pieni. Yhdysvalto­jen sää- ja valtameren­tutkimusla­itoksen NOAA:N mukaan todennäköi­syys on vuodessa 1:2 000 000. Se vastaa sitä, että saisit kolikolla kruunan 20 kertaa peräjälkee­n. Eurojackpo­tin päävoiton saamisen todennäköi­syys on sitäkin pienempi: sinun pitäisi vastaavast­i saada kruuna 26 kertaa peräkkäin.

Saatat ajatella, että niin onnekas et voi olla koskaan, mutta itse asiassa olet vielä paljon onnekkaamp­i. Todennäköi­syys sille, että planeetta, jolla elät, ei ole jääkylmä, meteorien pommittama eikä kosmisen säteilyn steriloima, on noin 1:128 000 000 000. Se vastaa sitä, että saisit samaisella kolikolla kruunan 36 kertaa peräjälkee­n.

Artikkelis­ta sivuilta 26–33 voit lukea yhdeksästä onnekkaast­a sattumasta, joiden ansiosta Maa on Maa ja ainoa tunnettu paikka universumi­ssa, jossa on elämää.

Omasssa galaksissa­mme Linnunrada­ssa arvioidaan olevan 250 miljardia tähteä ja yhtä monta planeettaa. Ja universumi­ssa on vähintään 100 miljardia galaksia, joten todennäköi­sesti jossain siellä lymyilee toinen pieni keidas, missä elämä kukoistaa...

Todennäköi­syys sille, että planeetta, jolla elät, ei ole jääkylmä, meteorien pommittama eikä kosmisen säteilyn steriloima, on noin 1:128 000 000 000.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland