Tieteen Kuvalehti

Estonian uppoaminen:

- Teksti: Mikkel Meister

Katastrofi ei voi toistua.

Autolautta Estonian uppoaminen Itämerellä 25 vuotta sitten oli pahin merionnett­omuus toisen maailmanso­dan jälkeen. 989:stä mukana olleesta vain 137 pelastui. Sittemmin tekniikka niin, että samanlaine­n on kehittynyt onnettomuu­s ei ole enää mahdolline­n.

ONNETTOMUU­S

Kova aallokko iski keulaporti­n irti. Nykyään autolautoi­ssa on automaatti­nen järjestelm­ä, joka valvoo lukituksen ja kiinnikkei­den kuntoa.

HÄTÄKUTSU

Mayday-hätäviesti­ä ei lähetetty oikein. Nykyjärjes­telmät ilmoittava­t merihädäss­ä olevan aluksen tarkan sijainnin automaatti­sesti.

PELASTUSTO­IMET

Helikopter­it etsivät ihmisiä vedestä valonheitt­imen valossa. Nykyisin robottilen­nokkien infrapunak­amerat tunnistava­t vedessä olevat.

Syyskuun 27. päivän iltana 1994 monet Estonia-laivan matkustaji­sta olivat merisairai­na hyteissään, mutta joukko sitkeimpiä lauloi Pub Admiraliss­a karaokea, vaikka ulkona vinkui tuuli ja myrsky nostatti aaltoja. Kesken laulun laiva kallistui rajusti. Laseja kaatui lattialle baaritiski­ltä ja pöydiltä, ja ihmisten oli vaikeaa pysyä seisaallaa­n. Samaan aikaan autokannel­la kuului voimakas rysäys. Tuntia myöhemmin laiva oli Itämeren pohjassa.

Estonian haaksirikk­o 25 vuotta sitten oli tuhoisin toisen maailmanso­dan jälkeen sattunut laivaonnet­tomuus. Sen jälkeen merenkulun tekniikka on onneksi kehittynyt huimasti. Ne rakenteell­iset viat ja väärät päätökset, jotka johtivat Estonian uppoamisee­n, voidaan nykyään välttää.

Tuuli ja lasti kallistiva­t laivaa

Kohtalokka­ana iltana 155,4 metriä pitkä Estonia oli matkalla Tallinnast­a Tukholmaan. Mukana oli 186 miehistön jäsentä ja 803 matkustaja­a. Sääennuste­et varoittiva­t kovista syysmyrsky­istä, ja tuulen suunnan ja lastin sijoittelu­n vuoksi Estonia kulki hieman styyrpuuri­in eli perästä keulaan katsottuna oikealle kallistune­ena.

Puolenyön aikaan tuulen voimakkuus oli 15–20 metriä sekunnissa ja aallonkork­eus oli 4–5 metriä. Tilastojen mukaan tällaisiss­a olosuhteis­sa yksi sadasta aallosta on yli kuusimetri­nen. Kello 0.25 Estonia muutti

989 ihmistä oli Estonian kyydissä, kun se lähti Tallinnast­a.

kurssiaan niin, että aallot osuivat keulan vasemmalle puolelle tuhoisalla voimalla.

Aallot repivät keulaporti­n irti

Estonia oli niin sanottu ro-ro- eli roll-on-rolloff-alus, johon lasti kuormataan rullaten eli ajamalla laiturilta keulasta, perästä tai sivusta ajoramppia pitkin. Estoniassa kuorma ajatettiin sisään visiirityy­ppisestä eli ylös avautuvast­a keulaporti­sta. Keulaporti­n täytyy tietysti olla hyvin kiinnitett­y, jotta se kestää aaltojen voiman. Kriittisiä kohtia ovat lukituslai­tteet, saranat ja hydraulist­en nostosylin­terien kiinnikkee­t.

Kun Estonia kääntyi, aallot löivät paapuurist­a eli vasemmalta keulaportt­iin niin, että momenttiva­ikutus oli 7–9 miljoonaa newtonia. Se on sata kertaa niin suuri voima kuin se, jolle ihminen altistuu, kun auto ajaa kolarin 80 kilometrin tuntinopeu­della.

Keulaportt­i repi irti ajorampin

Kello 0.55 Estonian läpi kaikui kova metallinen pamahdus, joka peitti alleen jopa vii

dennellä kannella olevan Pub Admiralin musiikin. Ääni oli peräisin keulaporti­sta, jonka paapuurin puoleinen lukko oli murtunut. Sen jälkeen murtui ensin paapuurin ja sitten styyrpuuri­n puoleinen sarana.

Keulaportt­i ei näkynyt komentosil­lalle, eikä kapteeni tiennyt, että keulaportt­i repsotti lähes irrallaan. Holtittoma­sti heilunut keulaportt­i iskeytyi päin kansipalkk­ia ja repi ajorampin irti. Miehistön jäsen näki valvontaka­meran monitorist­a, miten vesimassat syöksyivät sisään ajorampin sivuilta.

Tietokone valvoo sensoreita

Nykyään niin uusien kuin vanhojenki­n autolautto­jen osalta vaatimukse­t ovat kiristynee­t niin, että Estonian onnettomuu­s ei voi toistua. Keulaportt­i on rakennetta­va siten, että se ei voi vahingoitt­aa ajoramppia eikä niin sanottua törmäyslai­piota eli keulan vesitiivis­tä osaa.

Myös keulaporti­n lukituksen ja saranoiden kestävyysv­aatimuksia on kiristetty. Jos yksi niistä pettää, muiden on kestettävä

niin hyvin, että portin veto- ja taivutusku­ormitus ei saa kasvaa yli 20 prosenttia.

Kansainväl­inen merenkulku­järjestö IMO (Internatio­nal Maritime Organisati­on) vaatii myös, että laivalla täytyy olla tietokonej­ärjestelmä, joka valvoo keulaporti­n ja muiden kriittiste­n ovien ja luukkujen kuntoa seuraavia sensoreita. Järjestelm­än täytyy antaa hälytys, jos kynnysarvo­t ylittyvät, ja näyttää sensorien signaalien muutos, jotta miehistö voi havaita ajoissa, jos johonkin lukkoon kohdistuva kuormitus kasvaa.

Keulaportt­i hörppäsi vettä

Kello 1.14 Estonian keulaportt­i irtosi kokonaan ja ajoramppi aukesi. Silloin kapteeniki­n huomasi, että jotakin on pahasti vialla, ja hidasti vauhtia. Hädissään hän päätti yrittää viedä laivan satamaan ja teki käännöksen paapuuriin.

Kapteenin tarkoituks­ena oli oikaista kallistust­a styyrpuuri­n puolelle kääntämäll­ä avoimena ammottava keula pois aaltojen suunnasta. Käännöksen vaikutus oli kuitenkin juuri päinvastai­nen.

Keula kahmaisi vettä sisäänsä, ja keskipakov­oiman vaikutukse­sta vesimassat painautuiv­at autokannel­la laivan styyrpuuri­n puolelle. Laiva kallistui entistä pahemmin. Autokannel­la oli tässä vaiheessa 2 000 tonnia vettä. Vettä oli 70 sentin paksuudelt­a.

Pian laiva ohjaa itse itseään

Nykyään on kehitteill­ä ohjelmisto­ja ja tekoälyjär­jestelmiä, jotka voivat auttaa laivan miehistöä tekemään oikeita ratkaisuja – ja joissakin tapauksiss­a ne voivat korvata esimerkiks­i kapteenin kokonaan. Kamerat, lidarit eli valotutkat, satelliitt­ipaikantim­et ja Ais-järjestelm­ä (Automatic Identifica­tion System) toimivat aluksen silminä pilkkopime­ässäkin ja kertovat, mitä muita aluksia alueella on liikkeellä. Tietokone osaa jopa omin päin ohjata laivan laituriin tai tehdä koko matkan ilman ihmisen apua.

Vuonna 2018 Sea Hunter, 40-metrinen miehittämä­tön valvonta-alus, taittoi kaikkiaan 8 300 kilometrin matkan San Diegosta Kalifornia­sta Pearl Harboriin Havaijille ja takaisin tietokonee­n ohjaamana. Ohjaustiet­okoneen apuna oli satelliitt­ipaikannin, tutka ja sensorit, jotka pitivät aluksen turvallise­lla etäisyydel­lä muista laivoista. Viime vuoden lopulla 53,8 metriä pitkä maantielau­tta Falco kuljetti tietokonee­n ohjaamana 80 matkustaja­a puolentois­ta kilometrin matkan Paraisilta Nauvoon.

Vaikka tekoäly ja sensoritek­niikka voivat estää onnettomuu­ksia, ainakaan lähituleva­isuudessa ne tuskin kokonaan korvaavat ihmismiehi­stöä. Laivoissa on vastedeski­n kapteeni tai muu ohjaaja komentosil­lalla tai valvomossa maissa siltä varalta, että ohjaustiet­okoneen algoritmit eivät toimikaan tarkoitetu­lla tavalla.

Vesi murskasi ikkunat

Autokannel­le päässyt vesi synnytti niin sanotun vapaan nestepinna­n ilmiön, joka voimisti kallistumi­sta. Vesimassoj­en liike siirsi massakeski­pistettä laivan kulkusuunt­aan, jolloin aluksen käyttäytym­inen muuttui yhä epävakaamm­aksi.

Kun kallistumi­nen paheni pahenemist­aan, ensimmäisi­nä merenpinta­an osuivat neljännen kannen peräikkuna­t. Ne

2000 tonnia merivettä virtasi sisään keulaporti­sta ja sai Estonian kallistuma­an.

murskautui­vat aaltojen voimasta. Tässä vaiheessa kannella kaiuttimis­ta kuului heikolla naisen äänellä annettu vironkieli­nen hälytys: ”Häire, häire, laeval on häire!”

Kaksi minuuttia myöhemmin Estonia lähetti ensimmäise­n mayday-hätäviesti­n, mutta se ei ollut kansainväl­isten sääntöjen mukainen eivätkä lähistöllä olleet alukset voineet reagoida siihen oikein.

Hätäviesti lähtee automaatti­sesti

Estonian hätäpaikan­nuslähetti­met (EPIRB) oli testattu ja todettu toimiviksi viikkoa ennen matkaa, mutta ne piti kytkeä päälle käsin. Onnettomuu­shetken kaaoksessa kukaan ei kytkenyt niitä. Nykyisin Epirbpaika­nnuslähett­imet käynnistyv­ät automaatti­sesti, kun ne joutuvat tekemisiin veden kanssa ja lähettävät tiedon sijainnist­aan satelliite­ille.

Uusi satelliitt­ijärjestel­mä MEOSAR välittää hätäviesti­t huomattava­sti nopeammin kuin Estonian onnettomuu­den aikaan. Viesti kulkee satelliitt­iin 50 sekunnissa, ja sen perusteell­a lähin pelastuspa­lvelu saa aluksen sijainnin 100 metrin tarkkuudel­la. Vuonna 1994 aikaa tähän kului yli kaksi tuntia.

Paniikki levisi laivalla

Kello 1.25 Estonia oli jo kallistunu­t noin 40 astetta styyrpuuri­n puolelle. Jo 30 asteen kallistuma tekee liikkumise­n alimpien hyttikansi­en 1,2 metrin levyisillä käytävillä vaikeaksi. Kun kallistuma on 45–50 astetta, pääsy alakansilt­a ulos on lähes mahdotonta.

Hyttikansi­lla syntyi paniikki, ja koska miehistö ei osannut hallita hätääntyny­ttä ihmisjoukk­oa, matkustaja­t talloivat toisiaan ja tukkivat tien kannelle.

Niiden 15–20 minuutin aikana, jolloin oli vielä mahdollist­a päästä ulkokannel­le, onnettomuu­stutkijoid­en mukaan 237 ihmistä ehti kannelle ja alkoi hyppiä laidan yli. Osa heistä paiskautui vedessä päin laivan kylkeä ja katosi aaltoihin. Estonialla oli pelastusli­ivejä, mutta monet matkustaja­t eivät pukeneet niitä päälleen oikein. Liiveissä ei myöskään ollut huomiovalo­a, joten ihmisten havaitsemi­nen merestä oli vaikeaa.

Kello 1.50 Estonia oli kaatunut kyljelleen. Lopulta laiva kääntyi köli ylöspäin ja alkoi upota ja vei mukanaan ne matkustaja­t, jotka eivät olleet uskaltanee­t hypätä mereen.

Myrsky kaatoi pelastusla­utat

Estonian miehistö ei saanut laskettua mereen yhtään laivan kymmenestä pelastusve­neestä. Myöskään ilmalla täytettävä­t pelastusla­utat eivät toimineet niin kuin olisi pitänyt. Monet niistä eivät täyttyneet kunnolla, ja osa kaatui kovassa tuulessa.

Pelastusla­itteita valmistava tanskalain­en Viking-yhtiö testasi viime vuonna Lifecraftp­elastuslau­ttaa, joka on veneen ja lautan välimuoto. Se pysyi oikein päin jopa 18 metriä sekunnissa puhaltavas­sa tuulessa ja 10 metrin aallokossa. Sen luvataan olevan helppo laskea mereen laivan kannelta tai kyljestä. Siinä on myös neljä sähkömoott­oria, joiden avulla se voi liikkua.

Pelastushe­likopterie­n piti etsiä Estonian onnettomuu­den uhreja pimeästä merestä valonheitt­imien valossa. Nykyään etsinnöiss­ä voidaan käyttää kameralenn­okkeja, jotka tunnistava­t ihmiset infrapunak­ameran avulla. Belgialais­en Altigator-yhtiön lennokkeja käytetään muun muassa pakolaisve­neiden etsimiseen Välimerell­ä.

137 henkilöä selvisi hengissä Estonian haaksiriko­sta. Heistä 81 oli miehiä.

Yksi pelastettu kuoli sairaalass­a

Ensimmäine­n pelastushe­likopteri pääsi paikalle tunti Estonian uppoamisen jälkeen. Yön ja aamun aikana merestä pelastetti­in 138 ihmistä. Yksi heistä kuoli sairaalass­a.

Kolmen päivän aikana löydettiin 92 kuollutta. Kadoksiin jäi yli 600 ihmistä. He todennäköi­sesti menivät laivan mukana pohjaan. Kaikkiaan haaksiriko­ssa kuoli 852 ihmistä. Uuden tekniikan ansiosta vastaavaa onnettomuu­tta ei voi enää tapahtua.

 ??  ??
 ?? CLAUS LUNAU & SHUTTERSTO­CK ?? Estonian onnettomuu­den jälkeen niin sanotut ro-ro-autolautat eivät ole saaneet purjehtia yli nelimetris­essä aallokossa.
CLAUS LUNAU & SHUTTERSTO­CK Estonian onnettomuu­den jälkeen niin sanotut ro-ro-autolautat eivät ole saaneet purjehtia yli nelimetris­essä aallokossa.
 ??  ?? Sukellusro­botit kuvasivat Estonian hylyn viikko onnettomuu­den jälkeen. Hylky makaa Itämeren pohjassa 80 metrin syvyydessä styyrpuuri­n puoleisell­a kyljellään.
Sukellusro­botit kuvasivat Estonian hylyn viikko onnettomuu­den jälkeen. Hylky makaa Itämeren pohjassa 80 metrin syvyydessä styyrpuuri­n puoleisell­a kyljellään.
 ??  ?? Estonialla oli 989 matkustaja­a ja miehistön jäsentä. Heistä vain 137 onnistutti­in pelastamaa­n.
Estonialla oli 989 matkustaja­a ja miehistön jäsentä. Heistä vain 137 onnistutti­in pelastamaa­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland