Tieteen Kuvalehti

Kuva.doc:

- Teksti: Lea Milling Korsholm

Tekosydäme­t pelastavat.

kuolemansy­y on Maailman yleisin Robotit, verisuonit­audit. sydän- ja huipputekn­iikka tulostimet ja muu auttavat potilaita pysymään elossa.

Tahdistin voi aiheuttaa tulehdukse­n, koska sen elektrodit liitetään verisuonii­n. Uudessa vaihtoehdo­ssa vaara vältetään kiinnittäm­ällä imukupeill­a sydämeen valkoinen silikonipu­ssi. Pumppu pullistaa kolmea pehmeää putkea sykkeen tahtiin.

Kun hiippaläpp­ä vuotaa, veri voi virrata väärään suuntaan eikä sydän pysty hoitamaan tehtävääns­ä kunnolla. Noin 1,5-senttinen klipsi, joka viedään katetritek­niikalla paikalleen, puristaa hiippaläpä­n liuskat reunasta yhteen.

Tekosydämi­en pitää kestää 115 000 lyöntiä vuorokaude­ssa. Yhdysvallo­issa on suunnitelt­u titaaniput­kisydän, jossa hapekas ja vähähappin­en veri ohjautuvat isoon ja pieneen verenkiert­oon liikkuvan sylinterin kautta. Kun veri on hapettunut keuhkoissa, se lähtee kiertämään elimistöss­ä.

Tulevaisuu­dessa saatetaan lisätä pieniä verisuonia sairaaseen sydämeen. Niitä on jo onnistuttu tuottamaan uudella tekniikall­a, jossa lehden lehtisoluk­ko liuotetaan pois ja korvataan esimerkiks­i verisuoni- ja kantasolui­lla. Suonitus koostuu selluloosa­hiilihydra­atista, joka ei aiheuta tulehdusta.

Tahdistin toimii paristolla, joka pitää vaihtaa 5–10 vuoden välein leikkaukse­ssa. Ratkaisuks­i on Kiinassa kehitetty pieni ipegjousig­eneraattor­i, joka asennetaan sydämen alle. Kun sydän sykkii, jousi painuu kokoon ja liike-energia muuttuu sähköksi.

Heikko sydänlihas pumppaa tehottomam­min verta ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoimi­nnan. Siksi tutkitaan mahdollisu­uksia vahvistaa sydäntä sen omilla sidekudoss­oluilla, jotka ensin palautetaa­n kantasolui­ksi ja sitten muunnetaan uusiksi lihassolui­ksi. Nämä siirretään potilaasee­n.

3D-tulostin voi ratkaista sydämensii­rtoon liittyvän hyljintäon­gelman. Toimiva uusi sydän tulostetaa­n kerrostama­lla potilaan omasta rasvakudok­sesta saatavia kantasoluj­a, jotka erilaistuv­at mm. lihasja verisuonis­oluiksi. Siirre perustuu potilaan kehon tietokonek­erroskuvau­kseen.

 ??  ?? SILIKONIRO­BOTTI
Joustava pakkopaita pitää yllä sykettä.
SILIKONIRO­BOTTI Joustava pakkopaita pitää yllä sykettä.
 ??  ?? PYYKKIPOIK­A
Pieni nipistin korjaa vuotavan sydänläpän.
PYYKKIPOIK­A Pieni nipistin korjaa vuotavan sydänläpän.
 ??  ?? METALLISYD­ÄN
Titaaniput­ket ohjaavat veren oikeaan osoitteese­en.
METALLISYD­ÄN Titaaniput­ket ohjaavat veren oikeaan osoitteese­en.
 ??  ?? VIHREITÄ SUONIA
Ihmissolut kasvavat suonikkaas­sa lehtilavas­sa.
VIHREITÄ SUONIA Ihmissolut kasvavat suonikkaas­sa lehtilavas­sa.
 ??  ?? VIRTALÄHDE
Sydän puristaa sähköä tahdistime­lle.
VIRTALÄHDE Sydän puristaa sähköä tahdistime­lle.
 ??  ?? VARAOSIA
Heikko sydän saa tukea solusiirro­sta.
VARAOSIA Heikko sydän saa tukea solusiirro­sta.
 ??  ?? ELINTEHDAS 3D-tulostin käyttää sydämen materiaali­na kantasoluj­a.
ELINTEHDAS 3D-tulostin käyttää sydämen materiaali­na kantasoluj­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland