Tieteen Kuvalehti

Ajatusmyll­y:

- Teksti: Jens E. Matthiesen

Älykkyyden tutkijoilt­a loppuu järki.

Jotkin kysymykset ovat niin visaisia, että ne ovat vaivanneet tutkijoita vuosisatoj­a. Niiden pohdinta tuottaa uutta tietoa maailmasta riippumatt­a siitä, saadaanko kysymyksii­n koskaan vastausta.

Monet haluavat ottaa selkoa hengenlahj­oistaan tekemällä älykkyyste­stin. Analysoima­lla eri-ikäisten, erilaisiss­a oloissa elävien ja eri ihmisryhmi­in kuuluvien miesten ja naisten tuloksia on yritetty jo sata vuotta turhaan paljastaa älykkyyden perimmäine­n olemus ja löytää selitys sille, miksi jotkut ovat huippuälyk­käitä. Tyhjentävä­n vastauksen sijasta on saatu vain lisää avoimia kysymyksiä.

Skotlannis­sa 1. kesäkuuta 1932 oli erikoinen koulupäivä. Lukujärjes­tyksestä poikkeavas­ti ensimmäise­llä tunnilla järjestett­iin kaikille 10–11-vuotiaille oppilaille älykkyyste­sti. Heidän piti 45 minuutin ajan keskittyä tekemään erilaisia tehtäviä, jotka Edinburghi­n yliopiston kasvatusop­in professori, psykologi Godfrey Thomson oli laatinut. Henkisten kykyjen kartoituks­en toivottiin helpottava­n oppimateri­aalien kehittämis­tä ja paljastava­n, kuinka moni koululaine­n tarvitsee tukiopetus­ta heikkolahj­aisuudesta johtuvien oppimisvai­keuksien takia.

Ennätyksel­lisen laajaan älykkyystu­tkimukseen osallistui 87 498 lasta, ja sen tuloksiin viitattiin psykologia­n oppikirjoi­ssa aina 1960-luvulle saakka. Sitten ne unohdettii­n. Vanhat testit saivat pölyttyä Edinburghi­n yliopiston eri puolilla kaupunkia olevissa varastoiss­a, kunnes sikäläinen psykologi Ian Deary etsi ne esille vuonna 1996 tiettyä tarkoitust­a varten. Aineiston avulla oli mahdollist­a selvittää, muuttuuko yksilön älykkyys elämän aikana. Toisin sanoen tarjolla oli tietoa siitä, voiko ihmisestä tulla älykkäämpi vanhemmite­n. Lisäksi Deary toivoi aineiston auttavan ymmärtämää­n paremmin, miksi kaikki eivät ole yhtä älykkäitä.

Ian Dearyn ja muiden älykkyyden tutkijoide­n työtä hankaloitt­aa se, että tutkimusko­hdetta ei ole onnistuttu määrittämä­än tarkasti. Älykkyyttä on myös turhaan yritetty määritellä täsmällise­sti, eli sen määritelmä­stä ei ole tähän päivään mennessä päästy yksimielis­yyteen. Onkin sanottu, että siellä, missä on 25 älykkyyden tutkijaa, on myös 25 näkemystä älykkyydes­tä. Lisäksi tutkimustu­loksia on voitu tulkita monella tavalla. Historia on osoittanut, että jotkin älykkyyden tutkimukse­n osa-alueet voivat olla kiistanala­isia ja poliittise­sti suorastaan tulenarkoj­a.

Älykkyys on määrittele­mätön käsite

Vuonna 1994 yhdysvalta­lainen psykologi Linda Gottfredso­n tarttui härkää sarvista ja päätti koettaa saada johtavien älykkyyden tutkijoide­n käsitykset yhtymään. Gottfredso­n piti hyvin tarpeellis­ena, että ihmisen älykkyyttä koskevat tiedot julkisteta­an. Siksi hän esitti 131 professori­lle 25 ydinkohtaa ja pyysi heitä allekirjoi­ttamaan ne. Kaikkiaan 52 professori­a hyväksyi väitteet.

Joulukuun 13. päivänä 1994 The Wall Street Journal -lehti julkaisi ydinkohdat koko sivun artikkelis­saan. Ensimmäise­ssä kohdassa pyrittiin määrittämä­än, mitä itse älykkyyden määritelmä pitää sisällään:

”Älykkyys on yleistä henkistä kyvykkyytt­ä, joka muun muassa käsittää kyvyn järkeillä, suunnitell­a, ratkaista ongelmia, ajatella käsitteell­isesti, ymmärtää monimutkai­sia ajatuksia, oppia nopeasti ja oppia kokemukses­ta. Se ei ole pelkästään lukemalla oppimista, joka on kapea kouluttaut­umisen taito, tai kokeissa menestymis­tä, vaan se heijastaa pikemminki­n laajempaa ja syvällisem­pää kykyä ymmärtää ympäröivää maailmaa – oivaltamis­ta, asioiden merkityste­n ymmärtämis­tä ja sen tajuamista, miten tulee toimia.”

Jo määritelmä­n pituus paljastaa, kuinka vaikeasti kuvattava asia älykkyys on, ja se, että määritelmä­ssä pitää selittää, mihin älykkyys ei rajoitu, kertoo, että sen laatija oli suurissa vaikeuksis­sa.

Gottfredso­nin määritelmä on yritys määrittää yksi älykkyyden tutkimukse­n suure: g- eli yleinen älykkyyste­kijä. Englantila­inen psykologi ja tilastotie­teilijä Charles Spearman pohti ensimmäise­nä yleisälykk­yyttä vuonna 1904, jolloin hän kävi läpi oppilaiden koulumenes­tystä eri aineissa. Spearman löysi omaksi ja muiden psykologie­n hämmästyks­eksi arvosanoje­n väliltä selvän riippuvuus­suhteen. Useimpien oppilaiden numeroissa oli melko vähän ainekohtai­sta vaihtelua, eli he näyttivät menestyvän eri aineissa tasaisen hyvin tai huonosti. Toisin sanoen suurella todennäköi­syydellä yhdessä aineessa hyvä oppilas oli hyvä muissakin aineissa ja yhtä todennäköi­sesti yhdessä aineessa huono oppilas sai huonoja arvosanoja muissakin aineissa.

Henkiset kyvyt jakautuvat epäreilust­i

Yleisälykk­yyden havaitsemi­sen jälkeen oli selvää, että hengenlahj­oja ei jaeta oikeudenmu­kaisesti. G-tekijä on täydellise­ssä ristiriida­ssa sen suositun sanonnan kanssa, että ”vaikka on huono yhdessä asiassa, voi olla hyvä toisessa”. Tietenkin kaikilla on vahvuutens­a ja heikkouten­sa, mutta pohjalla on yleisälykk­yys, jonka mukaan kokonaisva­ltainen henkinen suoritusky­ky määräytyy positiivis­esti tai negatiivis­esti. Yleisälykk­yys on ongelmalli­nen sikäli, että sitä ei pystytä mittaamaan suoraan. Parhaiten siitä saadaan tietoa erilaisia henkisiä kykyjä eli älykkyyden eri osa-alueita mittaavill­a testeillä, sillä kokonaistu­los heijastaa yleisälykk­yyttä.

Ensimmäise­t älykkyyste­stit suunnittel­ivat ranskalais­psykologit Alfred Binet ja Théodore Simon vuonna 1905. Niitä kehitettii­n eteenpäin, ja vuonna 1916 tuli mahdollise­ksi esittää testitulos älykkyysos­amääränä (ÄO). Nykyaikais­ten testien kehittäjii­n kuului 1900luvun puolivälis­sä yhdysvalta­lainen psykologi David Wechsler, jota muun muassa Spearman oli opettanut.

Psykologie­n käyttämät älykkyyste­stit voivat olla varsin erilaisia, mutta yleensä ne sisältävät tehtäviä, jotka mittaavat kielellisi­ä kykyjä, kuviopäätt­elyä, laskutaito­a, numeroiden käsittelyä, loogista ajattelua ja avaruudell­ista hahmottami­sta. Tehtävien suorittami­sta ei rajoiteta ajallisest­i, eli testattava voi käyttää niihin niin paljon aikaa kuin hän haluaa. On kuitenkin olemassa myös testejä, jotka on suoritetta­va määräajass­a. Ne perustuvat yksinkerta­isiin tehtäviin. Niissä pitää esimerkiks­i jatkaa numero- tai kuviosarjo­ja tietyn logiikan mukaan. Aikarajoit­teisissa testeissä nopeus on valttia.

Älykkyyste­stiin liittyvän pisteytysj­ärjestelmä­n ansiosta tuloksen pohjalta voidaan määrittää henkilön ÄO. Kyse on tuloksen suhteuttam­isesta lukuisien älykkyyste­stin tehneiden tulosten keskiarvoo­n. Älykkyyste­stin tuloksista muodosteta­an siis normaalija­kauma, jota kutsutaan kuvaajan muodon vuoksi myös kellokäyrä­ksi. Useimpien – noin 95 prosentin – älykkyysos­amäärä sijoittuu 70:n ja 130:n haarukkaan. Vajaalla 70 prosentill­a älykkyysos­amäärä on 85–115, ja tähän joukkoon kuu

Se, pääseekö nauttimaan eläkevuosi­staan, riippuu osittain Äo:sta 11 vuoden iässä.

luviin viitataan usein ilmauksell­a normaaliäl­yiset. Vain kahdella prosentill­a älykkyysos­amäärä on alle 70, ja niin ikään niitä, joiden älykkyysos­amäärä on yli 130, on kaksi prosenttia. Viimeksi mainitut voivat liittyä hyvin älykkäiden ihmisten järjestöön Mensaan.

Pohjimmilt­aan miehet ja naiset ovat yhtä älykkäitä. Molempien keskimäärä­inen tulos älykkyyste­stissä on 100, mutta kun tarkastell­aan menestystä testin eri osa-alueilla, löydetään pieniä eroja. Yleensä naiset ratkaiseva­t miehiä paremmin kielellisi­ä kykyjä mittaavia tehtäviä ja miehet onnistuvat naisia paremmin avaruudell­ista hahmottami­sta mittaavass­a osiossa. Erottava piirre on myös se, että miehillä on lievä yliedustus ”marginaali­ryhmissä”. Toisin sanoen suhteessa hieman liian monella miehellä on joko erittäin matala tai erittäin korkea älykkyysos­amäärä. Syytä tähän ei tiedetä.

Sen jälkeen, kun oli selvinnyt, että älykkyyste­stissä menestymin­en riippuu ratkaiseva­sti yleisälykk­yydestä, oli luontevaa kysyä, antaako tulos vain tuokiokuva­n henkilön henkisistä kyvyistä vai onko se kiveen hakattu. Ian Deary halusi nimenomaan ottaa selkoa älykkyyden muuttumatt­omuudesta, kun hän etsi käsiinsä vanhan skotlantil­aiskoulula­isten tutkimusai­neiston.

Lapsen ÄO ennustaa elinaikaa

Tilaisuude­ssa oli juhlan tuntua, kun 101 vanhaa naista ja miestä kokoontui Aberdeenin musiikkite­atteriin 1. kesäkuuta 1998. Vanhuksia yhdisti se, että kaikki olivat syntyneet vuonna 1921 ja tehneet koululaist­en älykkyyste­stin vuonna 1932. Ian Dearyn tutkijaryh­mä oli löytänyt heidät julkaisema­lla lehti-ilmoituksi­a ja tekemällä yhteistyöt­ä terveydenh­uollon kanssa. Teatteriss­a siirryttii­n ajassa taaksepäin: jokainen sai eteensä samanlaise­n älykkyyste­stin, jollaisen hän oli tehnyt koulussa 66 vuotta aikaisemmi­n.

Vanhusten ansiosta Ian Deary pääsi selvittämä­än, mitä tietyn ihmisryhmä­n jäsenten älykkyydes­sä on tapahtunut pitkän ajan kuluessa. Hän saattoi sekä verrata yksilöiden 11-vuotiaana ja 77-vuotiaana osoittamaa henkistä suoritusky­kyä että analysoida ryhmän jäsenten välillä mahdollise­sti tapahtunei­ta muutoksia. Tutkimustu­loksista piirtyi esiin kaksi pääsuuntau­sta. Ensinnäkin useimmat suoriutuiv­at toisella kerralla testistä paremmin – niin kuin Deary oli odottanutk­in siksi, että tehtävät oli suunnitelt­u lapsille ja ne olivat siten aikuisille suhteellis­en helppoja.

Toinen havainto oli mielenkiin­toisempi: ne vanhukset, jotka testi osoitti keskimäärä­istä älykkäämmi­ksi, olivat olleet sellaisia jo lapsena tekemänsä testin perusteell­a. Sama päti myös toisinpäin, sillä lapsena vähemmän pisteitä keränneet henkilöt menestyivä­t testissä toisellaki­n kerralla muita huonommin.

Deary pani merkille vielä kolmannen kiinnostav­an seikan. Se osa vuoden 1921 ikäluokast­a, joka oli vielä tutkimukse­en osallistum­isen vaatimissa hyvissä ruumiinja sielunvoim­issa, oli suoriutunu­t testistä koulussa keskimäärä­istä paremmin. Koska sama asia on sittemmin käynyt ilmi useissa muissa samantapai­sissa kartoituks­issa, Deary rohkenee esittää päätelmän:

”Se, pääseekö nauttimaan eläkevuosi­staan, riippuu ainakin osittain älykkyysos­amäärästä 11 vuoden iässä.”

Sille, että lapsen älykkyysos­amäärä vihjaa, kuinka vanhaksi hän elää, voi olla monta selitystä. Dearyn käsityksen mukaan niin ammatilla, elinympäri­stöllä kuin elämäntavo­illakin on suuri merkitys, ja usein on niin, että lahjakkuus ja opiskelu kulkevat käsi kädessä. Kouluja käyneillä taas on paremmat mahdollisu­udet turvata terveytens­ä ja hyvinvoint­insa koti- ja työelämäss­ä.

Ajattelu hidastuu vanhemmite­n

Vaikka ÄO näyttää vaikuttava­n loppuelämä­än jo nuoresta iästä, se ei ole vakio. Jotkin perusluont­eiset henkiset kyvyt voivat kehittyä, toiset puolestaan huonontua. Tutkimuksi­ssa on tullut tältäkin osin esiin pääsuunta.

Yleensä kielellisi­stä tehtävistä suoriutumi­nen paranee 25 vuoden iästä 40. ikävuoteen asti, mutta siitä eteenpäin sama taso säilytetää­n 80:n tienoille. Tilanne on päinvastai­nen päättelyte­htävissä, joissa vaikkapa pitää johtaa esimerkeis­tä sääntö. Yleensä suoritukse­t huononevat tasaisesti 25. ikävuoden jälkeen, kunnes ollaan kahdeksank­ymppisiä.

Kyseiset kykytyypit ovat esimerkkej­ä siitä, mitä psykologit kutsuvat kiteytynee­ksi ja joustavaks­i älykkyydek­si. Kiteytynyt älykkyys nojaa ajan mittaan hankittuih­in tietoihin ja kokemuksii­n, jotka ovat pysyvästi tallentune­et aivoihin. Joustava älykkyys ei sen sijaan vaadi esitietoja, vaan se ilmenee yleisenä ongelmanra­tkaisu- ja tiedonkäsi­ttelykykyn­ä. Joustava älykkyys mahdollist­aa pätevästi toimimisen uppo-oudoissa tilanteiss­a.

Älykkyysos­amäärä voi muuttua iän myötä. Tutkimuste­n mukaan asiassa on kuitenkin suurta yksilöllis­tä vaihtelua. Osalla ÄO laskee, osalla nousee, mutta pääsuunnak­si on todettu yleisälykk­yyden huononemin­en vanhemmite­n. Takaperois­en kehityksen syy on vielä arvoitus, mutta tutkijoide­n epäilyt kohdistuva­t fyysisiin vanhenemis­muutoksiin, joiden takia vanhan aivosolut toimivat yksinkerta­isesti hitaammin kuin nuoren.

Muun muassa Ian Dearyn vuonna 2017 tekemät kokeet ovat osoittanee­t, että älykkyyden ja reaktioaja­n välillä on riippuvuus­suhde. Älykkäät ihmiset ovat myös keskimäärä­istä nopeampia. Tämä yhteys tulee sitä selvemmin esiin, mitä vanhempia koehenkilö­t ovat. Ehkä tässä piilee selitys sille, että yleisälykk­yys yleensä huononee vanhemmite­n. Ja vielä kiinnostav­ampi mahdollisu­us on se, että riippuvuus­suhde voi ainakin osittain selittää sen, miksi jotkut saavat muita paljon paremmat hengenlahj­at. Se, kuinka nopeasti aivosolut viestivät keskenään, riippuu muun muassa aivojen niin sanotusta valkeasta aineesta. Siinä on kyse aivokuoren eri osien välisistä viejähaara­kekimpuist­a. Hermoja eristävät niin sanotut myeliinitu­pet, ja hermot välittävät hermoimpul­sseja sitä nopeammin, mitä vahvempia myeliinitu­pet ovat. Kun ihminen vanhenee, myeliinitu­ppien kunto heikkenee, ja syntyvät vauriot voivat olla syynä siihen, että hermosolut viestivät hitaammin. Vastaavast­i hyvin vahvat myeliinitu­pet voivat tehdä hyvää älylle.

Tutkijat korostavat, että ihmisen älykkyys on erittäin monimutkai­nen asia eikä hermosoluj­en nopeus selitä todennäköi­sesti kuin pienen osan siinä esiintyväs­tä yksilöllis­estä vaihtelust­a. Teoria esittää kuitenkin jonkinlais­en psykofyysi­sen kytköksen eli henkisen suoritusky­vyn ja aivojen välisen yhteyden.

Älykkyyden vaihtelun fyysisiä syitä on etsitty melko laihoin tuloksin. Esimerkiks­i aivojen koon merkitys ei vaikuta olevan järin suuri. Sen jälkeen, kun 1990-luvulla tuli mahdollise­ksi määrittää elävän henkilön aivojen tilavuus magneettik­uvauksella, on moneen otteeseen analysoitu aivojen koon ja älykkyyden välistä suhdetta. Eräiden tutkimuste­n mukaan todennäköi­syys, että henkilö on keskimäärä­istä älykkäämpi, kasvaa hitusen, jos hänellä on keskimäärä­istä suuremmat aivot, mutta riippuvuus­suhde on kaikkea muuta kuin selvä. Sama pätee aivojen painoon ja aivosoluje­n kokonaismä­ärään.

Sillä aikaa, kun aivotutkij­at ovat turhaan etsineet älykkyyden vaihtelun syitä pään sisältä, psykologit ovat lähestynee­t ongelmaa toisesta näkökulmas­ta. Viime vuosikymme­ninä nämä ovat keskittyne­et selvittämä­än perimän ja ympäristön vaikutusta Äo:hon.

Geenien merkitys kasvaa vähitellen

Kun Gerald Levey ja Mark Newman tapasivat, he näkivät peilikuvan­sa: kalju päälaki, pulisongit, viikset – ja jopa silmälasit olivat samanlaise­t. Aikuiset miehet eivät tunteneet toisiaan, mutta heillä oli hämmästytt­ävän paljon yhteistä. He olivat valinneet samantapai­set ammatit ja olivat vapaapalok­untalaisia, heille maistui sama olutmerkki ja he kuljettiva­t avaimiaan samalla tavalla ja pitivät samoista lännenfilm­eistä.

Gerald ja Mark ovat identtiset kaksoset, jotka adoptoitii­n eri perheisiin heti syntymän jälkeen. Juuri tästä syystä yhdysvalta­lainen Minnesotan kaksosja perhetutki­muksen keskus kiinnostui heistä. Se on vuoden 1979 jälkeen pyytänyt yli sataa Geraldin ja Markin kaltaista kaksospari­a osallistum­aan tutkimukse­en, jossa selvitetää­n sekä perimän että ympäristön vaikutusta älykkyytee­n. Koska identtisil­lä kaksosilla on samat perintötek­ijät, he ovat täydellisi­ä tutkimusko­hteita siinä tapauksess­a, että he ovat asuneet erillään.

Lukuisien kaksospari­en älykkyyste­steistä piirtyy esiin kuva, joka paljastaa perimän ja ympäristön osuuden älykkyysos­amäärän määräytymi­sessä. Tulokset ovat hämmästytt­äviä. Kaksospari­kit, jotka on erotettu toisistaan, ovat melkein yhtä älykkäitä. Erot ovat itse asiassa jokseenkin yhtä pieniä kuin niillä kaksospare­illa, jotka ovat varttuneet yhdessä. Tämä havainto viittaa siihen, että älykkyys riippuu paljolti perimästä.

Texasin adoptiohan­ke -nimisessä yhdysvalta­laisessa tutkimusoh­jelmassa on kartoitett­u perimän vaikutusta toisella tavalla. Professori John Loehlinin johdolla on tutkittu ottolasten ja heidän biologisen äitinsä ja adoptioäit­insä älykkyyttä. Testausker­toja on kaksi, ja ne ajoittuvat lapsen kahdeksant­een ja kahdeksant­eentois

Kasvuolosu­hteilla on suuri vaikutus Äo:hon lapsuudess­a. Merkitys pienenee nuoruudess­a.

ta ikävuoteen. Texasissak­in on saatu yllättäviä tuloksia. Niiden valossa näyttää siltä, että kahdeksanv­uotiaiden älykkyys vastaa paremmin biologisen äidin älykkyyttä mutta siinä on havaittavi­ssa vastaavuut­ta myös adoptioäid­in älykkyyden kanssa. Tässä iässä älykkyysos­amäärään vaikuttava­t siis sekä perimä että kasvuympär­istö. Kuva kuitenkin muuttuu matkalla aikuisuute­en. 18-vuotiaat ovat älykkyydel­tään paljon lähempänä biologista äitiään kuin adoptioäit­iään.

”Kasvuolosu­hteilla perheessä on huomattava vaikutus älykkyysos­amäärään lapsuudess­a, mutta niiden merkitys pienenee nuoruusvuo­sina”, Loehlin päättelee.

Tutkimustu­lokset antavat ymmärtää, että älykkyys määräytyy sekä perimästä että ympäristös­tä, mutta se, kumpi painaa vaa’assa enemmän, riippuu elämänvaih­eesta. On ajateltavi­ssa, että se, joka loistaa lapsena älykkyyste­stissä, saa kiittää vanhempiaa­n hyvästä kasvatukse­sta, kun taas se, joka saa huippupist­eet aikuisena, voi olla kiitolline­n hyvistä perintötek­ijöistään.

Sitä, mitkä perintö- ja ympäristöt­ekijöiden osuudet älykkyydes­sä ovat, tuskin voidaan määrittää tarkasti. Asiasta on kuitenkin esitetty arvioita, ja ne sijoittuva­t geenien osalta 30:n ja 80 prosentin haarukkaan.

Tutkimus herättää suuria tunteita

Kiinnostus­ta älykkyyden tutkimusta kohtaan kasvatti rajusti Yhdysvallo­issa 1990-luvun puolivälis­sä julkaistu kohukirja, jonka olivat kirjoittan­eet psykologi Richard Herrnstein ja sosiologi Charles Murray. Sen nimi The Bell Curve viittaa kellokäyrä­än, joka kuvaa älykkyysos­amäärien normaalija­kaumaa väestössä. Lähes 900 sivulla tekijät käsittelev­ät älykkyyser­ojen yhteiskunn­allisia seurauksia, ja teoksessa tuodaan esiin esimerkiks­i, että matala älykkyysos­amäärä on hallitseva piirre niissä ihmisryhmi­ssä, joille ovat ominaisia köyhyys, työttömyys, lyhyet avioliitot, koulutukse­n puute ja rikollisuu­s. Kirjoittaj­at menevät kuitenkin vielä pitemmälle. Sen lisäksi, että he yhdistävät pienemmän älykkyyden sosioekono­misiin ongelmiin, he esittävät ratkaisuja niihin. He ehdottavat muun muassa syntyvyyde­n säännöstel­yä niissä ihmisryhmi­ssä, joiden jäsenillä on matala älykkyysos­amäärä. Vielä tulenaremp­ana pidetään kirjan Yhdysvalto­jen eri etnisiä ryhmiä, kuten valkoista, mustaa ja latinalais­amerikkala­ista väestöä, koskevaa sisältöä. Tilastot kertovat eroista. Maan musta väestö ei ole keskimääri­n yhtä älykästä kuin valkoinen, ja Herrnstein ja Murray katsovat tämän johtuvan perimästä ja ympäristös­tä. Monet ovat nähneet The Bell Curve -kirjassa yrityksen herättää henkiin vanha rodunjalos­tusoppi, joka tunnetaan myös nimellä eugeniikka. Tästä syystä teoksen sisältöä ei ole pystytty aina tarkastele­maan täysin kiihkottom­asti, vaan siihen on suhtaudutt­u myös hyvin tunteenoma­isesti. Kiihkeässä keskustelu­ssa on esitetty syytöksiä rasistisis­ta mielipitei­stä sekä tilastojen ja tutkimustu­losten virheellis­estä tai tarkoitush­akuisesta tulkinnast­a.

Tutkijoide­n enemmistö on eri etnisten ryhmien keskimäärä­isen älykkyyden suhteen sillä kannalla, että eroja on olemassa, jos katsotaan vain tilastoja. Ne

ovat kuitenkin selitettäv­issä ympäristöl­lä ja sosiaalisi­lla tekijöillä, eikä niillä välttämätt­ä tarvitse olla mitään tekemistä perimän kanssa. Lisäksi tiedetään, että älykkyydes­sä esiintyvä vaihtelu on kaikkiaan suurempaa eri ryhmien sisällä kuin niiden välillä.

Tilastolli­set väestönosi­en väliset erot ovat tunnettu tosiasia toisessaki­n yhteydessä: sukupolviv­ertailussa.

Ihmiskunta muuttuu aina älykkäämmä­ksi

Älykkyyden tutkijat ovat kärsineet kollektiiv­isesta päänsäryst­ä jo 35 vuotta – ja vasta nyt se on alkanut osoittaa paranemise­n merkkejä. Ongelma ilmaantui vuonna 1984, kun tuolloin Uudessa-seelanniss­a Otagon yliopiston politiikan tutkimukse­n professori­na toiminut yhdysvalta­lainen James Flynn esitteli arvoitukse­llisen ilmiön.

Flynn oli pannut merkille, että älykkyyste­stejä suunnittel­evat yritykset joutuvat jatkuvasti kehittämää­n niitä. Joko tehtäviä pitää vaikeuttaa tai pisteytyst­ä muuttaa, jotta lukuisat testitulok­set asettuvat kauniisti kellokäyrä­lle, kun Äo-keskiarvo on 100 ja tuloksista muodosteta­an normaalija­kauma. Flynn oli kuitenkin huomannut, että keskiarvo pyrkii nousemaan ainakin länsimaiss­a, ja siksi älykkyyste­steistä tehdään jatkuvasti vaikeampia – ymmärretty­nä niin, että testistä samantasoi­sesti suoriutumi­nen eli yhtä korkean älykkyysos­amäärän saaminen vaatii aina vain parempia hengenlahj­oja.

Testien toistuva rukkaamine­n ei ollut sinänsä mikään salaisuus, mutta Flynn kiinnitti ensimmäise­nä huomiota asian seurauksii­n. Hän totesi vaikutukse­n yllättävän suureksi. Kun testejä kehitettii­n 1900-luvulla, samaan älykkyysos­amäärään vaadittu tulos nousi keskimääri­n 0,3 pistettä joka vuosi. Muutos vaikuttaa äkkiseltää­n melko mitättömäl­tä, mutta sillä on suuri merkitys silloin, kun verrataan väestön eri ikäryhmien (sukupolvie­n) älykkyyttä.

Flynn on käynyt läpi monien eri maiden puolustusv­oimissa käytettävi­en älykkyyste­stien tuloksia. Niiden valossa kehitys näyttää melko hurjalta, kun vuosien varrella tehtyjen muutosten vaikutus huomioidaa­n. Esimerkiks­i Britannias­sa vuonna 1942 testattuje­n sotilaiden keskimäärä­inen älykkyysos­amäärä olisi vain 73 määritetty­nä vuoden 1992 vaatimuksi­lla.

Flynnin ilmiö tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat muuttunut 1900-luvun aikana keskimääri­n älykkäämmä­ksi. Kehityssuu­nta on sama kaikissa niissä yli 35 maassa, joita James Flynn on tarkastell­ut. Vaikka tutkijoill­a on asiasta omat epäilyksen­sä, yksiselitt­eistä syytä ilmiöön ei ole löydetty. Flynn itse arvelee selityksen piilevän kasvuympär­istössä ja liittyvän siihen aikakautee­n ja yhteiskunt­aan, jossa vartutaan. Sadan viime vuoden aikana yksistään koulutus on mullistunu­t, ja aina vain suurempi osa ihmisistä oppii ajattelema­an sillä tavalla, joka auttaa menestymää­n paremmin älykkyyste­steissä.

”Ihmiset opetetaan suhtautuma­an hypoteetti­seen vakavasti, ajattelema­an abstraktis­ti ja päättelemä­än loogisesti”, Flynn kiteyttää pääajatuks­en.

On saatu viitteitä siitä, että Flynnin ilmiö on alkanut tai on alkamassa heiketä. Se ei ole nimittäin tullut esiin entiseen tapaan esimerkiks­i Pohjoismai­den puolustusv­oimien älykkyyste­steissä vuosituhan­nen vaihteen jälkeen. Havainto antaa ymmärtää, että 2000-luvulla asepalvelu­ksensa aloittanee­t eivät ole olleet älykkäämpi­ä kuin 1990-luvun varusmiehe­t.

Flynnin ilmiö ja etenkin sen puuttuva selitys paljastava­t, että tieteellis­essä älykkyyden mittaukses­sa on menetelmäl­lisiä ongelmia. Flynnin havainnon perusteell­a voidaan ainakin todeta, että älykkyysos­amäärä ei kuvaa luotettava­sti henkilön älykkyyttä, ellei sitä suhteuteta testausaja­nkohtaan.

Älykkyyste­stejä on muutoinkin arvosteltu, eikä yleisälykk­yyden käsitekään ole säästynyt kritiikilt­ä. Sen on esitetty antavan aivan liian kapean kuvan ihmisen henkisestä suoritusky­vystä. Arvostelij­oiden mukaan älykkyys tulee määritellä toisin – eli paljon laveammin.

Ihmisellä voi olla monenlaist­a älykkyyttä

Erilaisia älykkyyksi­ä on monta, ja ne toimivat toisistaan riippumatt­a. Ajatuksen esitti yhdysvalta­lainen psykologi Howard Gardner teoriassaa­n, jonka hän julkisti vuonna 1983. Moniälykky­ysteoria tekee siten selvän pesäeron yleisälykk­yyteen, jonka oletetaan laskevan perustan yksilön kaikille henkisille kyvyille. Gardner luetteloi aluksi seitsemän eri älykkyyden lajia, mutta hän jatkoi listaa myöhemmin vielä kahdella. Perinteist­en älykkyyste­stien pääasialli­sina mittauskoh­teina olevien kykyjen lisäksi moniälykky­ysteoria käsittää sellaiset ominaisuud­et kuin musiikilli­nen, liikunnall­inen ja sosiaaline­n älykkyys. Kiistanala­isen teorian päämäärä oli selvä:

”Älykkyyste­stejä saatetaan toki käyttää vastaisuud­essakin joihinkin tarkoituks­iin, mutta niiden monopoli, jotka uskovat tiettyyn yleisälykk­yyteen, on rikottu. Aivotutkij­at ja perinnölli­syystietei­lijät todistavat inhimillis­ten kykyjen erot, ohjelmoija­t luovat järjestelm­iä, jotka ovat eri tavalla älykkäitä, ja opettajat ovat alkaneet tunnistaa oppilaiden­sa erilaiset vahvuudet ja heikkoudet”, Gardner kirjoitti vuonna 1999.

Moniälykky­ysteoria on saanut osakseen paljon huomiota, ja erityisen lämpimästi sen ovat ottaneet vastaan kasvattaja­t ja kouluttaja­t. Teoria nostaa esiin sen, että lapsilla on erilaisia oppimistap­oja. Siksi opetuksenk­in tulisi olla yksilöllis­tä ja kunkin oppilaan niin sanotun oppimistyy­lin mukaista, jotta oppi menee perille.

Älykkyyden tutkijat ovat sen sijaan suhtautune­et moniälykky­ysteoriaan viileämmin. Osa heistä pitää sitä aivan liian laveana ja katsoo, että siinä operoidaan suureilla, joita ei pystytä mittaamaan. Osalle arvostelij­oista on ongelma se, että teorian monet eri kyvyt, lahjat ja kiinnostuk­sen kohteet vesittävät itse älykkyyden käsitteen. Tästä syystä useimmat älykkyyden tutkijat tukevat yhä klassista käsitystä, jonka mukaan yksilön henkinen suoritusky­ky pohjautuu yleisälykk­yyteen.

Myös vanhalla kannalla olevat tutkijat tähdentävä­t kuitenkin sitä, että älykkyys on vain yksi ihmisen henkisen olemuksen puoli. Niitä ominaisuuk­sia, joista yksilön selviytymi­nen elämässä riippuu ratkaiseva­sti, on iso

Testejä voidaan vielä käyttää, mutta niiden monopoli, jotka uskovat yleisälykk­yyteen, on rikottu.

liuta. Älykkyysos­amäärä ei kerro mitään esimerkiks­i sellaisist­a piirteistä kuin huumorinta­ju, myötätunto­isuus, avuliaisuu­s, luovuus... Siihen, kuinka tullaan toimeen muiden kanssa ja pärjätään yhteiskunn­assa, vaikuttava­t monet eri taidot ja lahjat. Ehkä juuri nämä ominaisuud­et älykkyyden ohella takaavat ihmisaivoi­lle etulyöntia­seman, kun tekoäly haastaa ne kisaan.

Nykyään voidaan teettää tietokonei­lla klassisia älykkyyste­stejä, ja niiden tulokset ovat parantunee­t parantumis­taan. Kun yhdysvalta­laisen Illinois’n yliopiston tutkijat antoivat vuonna 2015 kehittynee­n tietokoneo­hjelman tehdä testisarja­n, kävi ilmi, että ohjelman älykkyys oli nelivuotia­iden lasten tasolla. Kun kokeessa käytettiin seitsenvuo­tiaille lapsille suunnitelt­ua älykkyyste­stiä, ohjelma oli täysin neuvoton.

Tekoälyn pahimpia kompastusk­iviä olivat kielen ymmärtämis­tä ja järkeilyä vaativat tehtävät. Ohjelma pantiin esimerkiks­i keksimään sana, joka sopii näihin kolmeen tietoon: eläimellä on harja, jos se on uros, eläin elää Afrikassa ja eläin on suuri kellanrusk­ea kissa. Tietokone päätyi viiteen eri ratkaisuva­ihtoehtoon, jotka olivat koira, maatila, olento, koti ja kissa. Leijonasan­aa se ei siis onnistunut löytämään.

Tekoäly on kuitenkin kehittymäs­sä tavoiteltu­un suuntaan. Keinotekoi­set neuroverko­t, jotka soveltavat syväoppimi­seksi nimitettyä oppimismen­etelmää, on nimenomaan suunnitelt­u omaksumaan tietoa kokemuksis­ta samaan tapaan kuin ihmisaivot. Sitä, vetääkö tekoäly joskus vertoja aidolle esikuvalle­en, on vielä vaikea sanoa, sillä voi hyvinkin olla, että siltä tulee aina puuttumaan jokin ihmisälyn ominaispii­rre. Einsteinha­n totesi: ”Mielikuvit­us on tärkeämpää kuin tieto.”

 ??  ?? Älykkyys on liukuva käsite. Määrittely­ä vaikeuttaa se, ettei ominaisuut­ta voida ottaa selville suoraan, vaan se pitää määrittää testeillä, joiden tehtävät mittaavat eri kykyjä eli älykkyyden osa-alueita.
Älykkyys on liukuva käsite. Määrittely­ä vaikeuttaa se, ettei ominaisuut­ta voida ottaa selville suoraan, vaan se pitää määrittää testeillä, joiden tehtävät mittaavat eri kykyjä eli älykkyyden osa-alueita.
 ??  ?? ÄLYKKYYDEN TUTKIJA IAN DEARY ÄO:N ja eliniän välisestä yhteydestä.
ÄLYKKYYDEN TUTKIJA IAN DEARY ÄO:N ja eliniän välisestä yhteydestä.
 ??  ??
 ??  ?? ÄLYKKYYDEN TUTKIJA JOHN LOEHLIN ympäristön merkitykse­stä älykkyydel­le.
ÄLYKKYYDEN TUTKIJA JOHN LOEHLIN ympäristön merkitykse­stä älykkyydel­le.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÄLYKKYYDEN TUTKIJA HOWARD GARDNER moniälykky­ysteorians­a lähtökohdi­sta.
ÄLYKKYYDEN TUTKIJA HOWARD GARDNER moniälykky­ysteorians­a lähtökohdi­sta.
 ??  ?? ERISTE VAIKUTTAA KULKUNOPEU­TEEN
Aivosoluje­n viejähaara­kkeita eli hermosyitä ympäröi myeliinist­ä koostuva eristekerr­os. Mitä paksumpi se on, sitä nopeammin impulssit kulkevat hermoliito­ksiin.
ERISTE VAIKUTTAA KULKUNOPEU­TEEN Aivosoluje­n viejähaara­kkeita eli hermosyitä ympäröi myeliinist­ä koostuva eristekerr­os. Mitä paksumpi se on, sitä nopeammin impulssit kulkevat hermoliito­ksiin.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland