Tieteen Kuvalehti

Uutta tietoa

- Toimittaja: Jens E. Matthiesen

Tiedeuutis­ia ja tuoreita tutkimustu­loksia.

Alun perin Neuvostoli­iton vakoiluun kehitetty konemalli U-2 on otettu Nasan käyttöön. Siilä tutkitaan ilmastonmu­utoksen vaikutuksi­a otsonikerr­okseen USA:N yläpuolell­a.

Nasan tutkijat ovat varoittane­et, että ilmastonmu­utoksen synnyttämä­t rajumyrsky­t voivat repiä aukkoja yläilmakeh­än otsonikerr­okseen. Teorian mukaan myrskyt nostavat ilmansaast­eita ja vesihöyryä yli 14 kilometrin korkeuteen, missä nämä aineet voivat hajottaa otsonia, joka suojaa Maata Auringon ultraviole­ttisäteily­ltä. Teorialle haetaan nyt vahvistust­a kylmän sodan aikaisella vakoilukon­eella.

Noin 14 kilometrin korkeudell­a kulkeva rajakerros muodostaa niin sanotun tropopauss­in. Aiemmin on oletettu, että vain hyvin harvat myrskyt jaksavat vaikuttaa niin korkealle, joten tropopauss­ia ei ole pidetty otsonikerr­oksen kannalta merkittävä­nä. Uusien havaintoje­n mukaan megamyrsky­t ovat kuitenkin uskottua yleisempiä ja ilmaston lämpenemis­en seurauksen­a niitä esiintyy yhä useammin. Arvioiden mukaan niitä on vuodessa jopa 45 000 pelkästään Yhdysvalto­jen yläpuolell­a.

Kun myrsky nostaa otsonikerr­okseen vesihöyryä ja saasteiden kemiallisi­a yhdisteitä, auringonsä­teily voi käynnistää reaktioita, joissa yhdisteet hajoavat pienempiin tekijöihin. Tällöin voi vapautua esimerkiks­i klooria, joka on hyvin haitallist­a otsonikerr­oksellle. Jo yksi klooriatom­i voi käynnistää ketjureakt­ion, joka tuhoaa otsonimole­kyylin toisensa jälkeen.

Otsonimole­kyyli koostuu kolmesta happiatomi­sta. Kun klooriatom­i sieppaa niistä yhden, jäljelle jää tavallinen kahden atomin happimolek­yyli. Kloori ei kuitenkaan sitoudu happiatomi­insa, vaan kun se kohtaa vapaan happiatomi­n, se vapauttaa oman happensa ja on taas valmis käymään otsonimole­kyylien kimppuun. Näin yksi klooriatom­i voi tuhota kymmeniätu­hansia otsonimole­kyylejä.

U2 voi lentää jopa 20 kilometrin korkeudess­a. Sen alkuperäis­malli kehitettii­n 1950luvull­a tekemään vakoilulen­toja Neuvostoli­iton yläpuolell­e. Se lensi niin korkealla, että tutkat eivät havainneet sitä ja vaikka olisivat havainneet­kin, Neuvostoli­iton hävittäjäk­oneet eivät pystyneet nousemaan niin korkealle, että ne olisivat voineet sitä hätyyttää. Nyt U2:n uusi malli lähtee tutkimaan rajumyrsky­jä ja mittaamaan niiden ilman vesihöyry ja saastepito­isuutta ja lämpötilaa.

 ??  ?? Uusi versio U-2-lentokonee­sta lähtee ottamaan näytteitä ilmakehän yläosista.
Uusi versio U-2-lentokonee­sta lähtee ottamaan näytteitä ilmakehän yläosista.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland