Tieteen Kuvalehti

5 minuutissa:

-

Tieteen maailma.

Eläinten selviytymi­stä vaikeuttav­at ajoittain kylmyys, kuivuus ja ravinnon puute. Monet lajit ovat ratkaissee­t ongelman nukkumalla tai horrostama­lla vaikean kauden yli, jolloin ne selviävät miltei ilman ravintoa. Vielä ei tiedetä tarkkaan, mihin eläinten horros perustuu.

Monilla eläinlajei­lla ei ole normaalist­i edellytyks­iä selvitä pitkästä talvesta hengissä. Toiset eivät kestä kylmyyttä, ja toiset eivät löydä talvella riittäväst­i ravintoa. Siksi näiden eläinten, esimerkiks­i siilien, karhujen ja käärmeiden, elimistö asettuu vaikean kauden ajaksi lepotilaan – joko horrokseen tai talviuneen. Lepotilass­a elimistö tarvitsee vain vähän ravintoa tai tulee toimeen kokonaan ilman sitä.

Lepotilan syvyys vaihtelee eri lajeilla. Talven lähestyess­ä siili vaipuu varsinaise­en horrokseen, jossa ruumiinläm­pö laskee huomattava­sti, hengitys hidastuu eikä eläin herää helposti, kun taas orava vain nukkuu tavallista enemmän. Talveen valmistaut­uvan karhun elimistö huolehtii siitä, että eläin selviää pitkästä liikkumatt­omuuden tilasta ilman suuria vaivoja tai lihasmassa­n katoamista. Karhun lepotilaa ei lueta varsinaise­ksi horrokseks­i, koska eläin herää sen aikana melko herkästi ja koska sen ruumiinläm­pö laskee vain vähän.

Tilaa kutsutaank­in horroksen sijaan talviuneks­i.

Horros ja talviuni eivät ole ihanteelli­nen ratkaisu nisäkkäill­e, koska syvä uni rasittaa niiden elimistöä. Jos ravinnonsa­anti ei tuota ongelmia ja paksu turkki auttaa suojautuma­an kylmyydelt­ä, eläimen onkin parempi pysytellä valveilla koko vuoden. Esimerkiks­i jänikset tai hirvet eivät horrosta eivätkä nuku talviunta.

Horros on sen sijaan elinehto matelijoil­le ja sammakkoel­äimille, kuten käärmeille ja sammakoill­e, koska vaihtolämp­öisinä ne ovat täysin riippuvais­ia auringon lämmöstä. Jotkin eläimet horrostava­t myös kuivuuden takia. Esimerkiks­i länsiafrik­kalainen keuhkokala voi selvitä kuukausia kuivuneen järven pohjalla limasta koostuvass­a eräänlaise­ssa kotelossa odottamass­a seuraavaa sadekautta.

Eläinten talviunen ja horrostami­sen mekanismej­a tutkitaan tiiviisti, sillä keinotekoi­sesta horroksest­a olisi hyötyä lääketiete­essä ja avaruusmat­kailussa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland