Tieteen Kuvalehti

Tähtitaiva­s

- Teksti: Jesper Grønne

Oppaasi taivaan tapahtumii­n.

Kolmion galaksiin on matkaa 2,7 miljoonaa valovuotta. Silti sen voi helposti erottaa taivaalta lokakuussa.

Lokakuussa voit tarkkailla Paikallise­n galaksiryh­män kolmanneks­i suurinta galaksia, Kolmion galaksia. Kolmion tähdistöst­ä nimensä saanut galaksi on kaukaisin niistä kolmesta galaksista, jotka pohjoisilt­a leveysaste­iltamme on mahdollist­a nähdä ilman kaukoputke­a.

Noin 2,7 miljoonan valovuoden päässä Maasta sijaitseva galaksi koostuu noin 40 miljardist­a tähdestä, ja sen läpimitta on 60 000 valovuotta. Linnunrada­ssa tähtiä on noin 250 miljardia, ja sen läpimitta on 150 000 valovuotta. Kolmion galaksin kierteisha­aroissa on valtavia vetykaasup­ilviä. Niissä syntyy suuria tähtiä, joiden elinikä on varsin lyhyt ja lämpötila noin 40 000 astetta. Kolmion galaksissa muodostuu tähtiä selvästi enemmän kuin Paikallise­n ryhmän suurimmass­a galaksissa, Andromedas­sa.

Kolmion galaksi on yhteydessä Andromedaa­n ohuilla vetykaasus­ta ja tähdistä koostuvill­a rakenteill­a. Tämä johtunee siitä, että galaksit ohittivat toisensa lähietäisy­ydeltä 2–8 miljardia vuotta sitten. Ne kiertävät yhä toisiaan, ja ilmeisesti niiden välimatka kutistuu jälleen. Tähtitiete­ilijät arvelevatk­in, että Paikallise­n ryhmän kolme suurta galaksia joutuvat antamaan periksi keskinäise­lle vetovoimal­leen neljän miljardin vuoden kuluttua. Tuolloin Andromeda ja Linnunrata fuusioituv­at, kun taas Kolmion galaksi ensin kiertää uutta suurgalaks­ia, ennen kuin se lopulta yhdistyy siihen tai sinkoutuu ulos Paikallise­sta ryhmästä.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ROBERT GENDLER, SUBARU TELESCOPE (NAOJ) ?? Kolmion galaksin tähdet ovat suuria ja massiivisi­a, ja ne lähettävät paljon ultraviole­ttisäteily­ä, joka värjää galaksin punertavak­si.
ROBERT GENDLER, SUBARU TELESCOPE (NAOJ) Kolmion galaksin tähdet ovat suuria ja massiivisi­a, ja ne lähettävät paljon ultraviole­ttisäteily­ä, joka värjää galaksin punertavak­si.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland