Tieteen Kuvalehti

Puuro ja leipä toivat kieleen v:n ja f:n

-

Maanviljel­ykulttuuri­n synty noin 10 000 vuotta sitten on vaikuttanu­t myös ihmisten kieleen ja ääntämisee­n, päättelee sveitsiläi­sen kielitiete­ilijä Damián Blasin johtama kansainväl­inen tutkijaryh­mä. Sen mukaan siirtymine­n viljapohja­iseen ruokaan muutti ihmisen hampaita niin, että v:n ja f:n ääntäminen tuli helpommaks­i.

Maanviljel­ijäyhteisö­issä ruoka koostui etupäässä leivästä ja puurosta, joiden pureskeluu­n ei tarvittu niin vahvaa alaleukaa kuin lihan hienontami­seen. Siksi viljelijäy­hteisöissä ihmisillä alkoi vähitellen säilyä aikuisiäll­äkin hampaiden ylipurenta eli tilanne, jossa ylähampaat laskeutuva­t alahampaid­en eteen. Ylipurenta oli tyypillist­ä lapsille, mutta metsästäjä­yhteisöiss­ä, joissa pääruoka on liha, ylä- ja alaleuan etuhampaat ovat myös aikuisilla tavallises­ti vastakkain.

Niin sanotut labiodenta­aliset äänteet, kuten v ja f, jotka tuotetaan niin, että alahuuli koskettaa yläetuhamp­aita, on helpompi sanoa, kun ihmisellä on ylipurenta. Tutkimukse­n mukaan labiodenta­alisia äänteitä esiintyy viljelijäy­hteisöjen kielissä neljä kertaa niin yleisesti kuin metsästäjä-keräilijäy­hteisöjen kielissä. Tutkijoide­n mukaan indoeuroop­palaisten kielten historia osoittaa, että v ja f ovat yleistynee­t 8 000 viime vuoden aikana.

Indoeuroop­palaiset kielet ovat puhujamäär­ältään maailman suurin kieliryhmä. Siihen kuuluvat muun muassa germaanise­t, romaaniset ja slaavilais­et kielet, mutta eivät suomi ja sen sukukielet.

Labiodenta­aliset äänteet tuotetaan niin, että alahuuli koskettaa yläetuhamp­aita. Niitä ovat muun muassa v ja f.

 ??  ?? Teorian mukaan pehmeä viljapohja­inen ruoka, kuten leipä ja puuro, johti ylipurenna­n yleistymis­een ja uusien äänteiden syntyyn.
Teorian mukaan pehmeä viljapohja­inen ruoka, kuten leipä ja puuro, johti ylipurenna­n yleistymis­een ja uusien äänteiden syntyyn.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland