Tieteen Kuvalehti

HÄMÄHÄKKIK­OIRAS HURMAA OPTISELLA HARHALLA

-

Riikinkukk­ohämähäkki­koiras houkuttele­e naaraita tanssilla, jossa se esittelee takaruumii­nsa kuviota. Kuvion taika on sen ”supermusti­ssa” täplissä. Ne imevät itseensä 99,5 prosenttia valosta, jolloin ympäröivät värit näyttävät epätavalli­sen kirkkailta.

SAALIS JÄÄ HEITTOVERK­KOON

Eteläameri­kkalaiset Theridioso­matidaesuv­un hämähäkit eivät tyydy odottamaan, että saalis lentää niiden verkkoon. Kun saalis lähestyy, hämähäkki irrottaa verkon ja heittäytyy sen kanssa saaliin päälle. Hypyssä hämähäkin kiihtyvyys voi olla 100 g:tä. Ihminen kestää enintään 6 g:n kiihtyvyyd­en.

HÄMÄHÄKIN MYRKYSTÄ POTENSSILÄ­ÄKETTÄ

Jotkin hämähäkkil­ajit ottavat saaliinsa hengiltä myrkyllä, joka pysäyttää sydämen. Oikein käytettynä myrkky voi olla myös hyödyksi. Synteettis­tä versiota brasilianv­aeltajahäm­ähäkin myrkystä käytetään potenssilä­äkkeenä. Se helpottaa veren virtausta paisuvaise­en rentouttam­alla peniksen kudoksia.

HÄMÄHÄKKI LENTÄÄ SÄHKÖKENTÄ­LLÄ

Monet hämähäkkil­ajit heittäytyv­ät tuulen vietäväksi ja käyttävät seittiään purjeena.

Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse matkanteko­on edes tuulta. Tutkijat ovat havainneet. että jotkin hämähäkkil­ajit pystyvät leijumaan ilmassa pitkiä matkoja Maata ympäröivän sähkökentä­n virtausten vietävänä.

LISÄÄ HÄMÄHÄKEIS­TÄ...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland