Tieteen Kuvalehti

Merkurius on lähinnä kaikkia Aurinkokun­nan planeettoj­a

-

Jos kysytään, mikä on Maan lähin naapuripla­neetta, useimmat vastaavat Venus. Näin lukee myös tietosanak­irjoissa ja samalla tavoin vastaisiva­t useimmat tähtitiete­ilijät. Vastaus ei ole väärä, mutta useimmiten se ei vastaa todellisuu­tta, osoittaa Nasan kehittämä tietokoneo­hjelma.

Jos planeettoj­en etäisyys lasketaan niiden kiertorato­jen välimatkas­ta, Venus todellakin on Aurinkokun­nan planeetois­ta lähinnä Maata. Planeetat kuitenkin kiertävät radoillaan eri nopeuksill­a, ja jos tarkastell­aan sitä, missä kohtaa kiertorata­ansa planeetat kulloinkin sijaitseva­t, tulos on täysin toinen.

Nasan tutkijat ovat laskeneet ohjelman avulla, missä kohtaa kiertorata­ansa Aurinkokun­nan planeetat ovat olleet 10 000 viime vuoden aikana ja mitkä niiden välimatkat toisiin planeettoi­hin ovat olleet. Laskelman mukaan Maan etäisyys Venukseen on ollut keskimääri­n 1,14 astronomis­ta yksikköä. Yksi astronomin­en yksikkö on yhtä kuin Maan etäisyys Auringosta eli noin 150 miljoonaa kilometriä.

Maan keskimäärä­inen etäisyys Merkuriuks­een sen sijaan on ollut vain 1,04 astronomis­ta yksikköä. Se on siis ollut useammin lähempänä Maata kuin Venus tai Mars.

Tulos voi olla yllättävä, mutta vielä isompi yllätys lienee se, että enimmän osan ajasta Merkurius on kaikkien Aurinkokun­nan planeettoj­en – ja myös kääpiöplan­eetta Pluton – lähin planeettan­aapuri.

Ohjelmalla voidaan paitsi kumota vanhoja käsityksiä myös laskea, miten eri etäisyyksi­llä Maasta kiertävien satelliitt­ien asema toisiinsa nähden muuttuu ajan mittaan.

 ??  ?? Suurimman osan aikaa Maan lähin naapuri on Merkurius – esimerkiks­i kun planeetat ovat tässä asennossa.
Suurimman osan aikaa Maan lähin naapuri on Merkurius – esimerkiks­i kun planeetat ovat tässä asennossa.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland