Tieteen Kuvalehti

Robotti kestää 180 metrin putouksen

-

Pelastusto­imien johtamisee­n katastrofi­alueilla tarvitaan selvä kuva siitä, mitä alueella tapahtuu. Tätä varten on kehitetty robottikam­era, joka voidaan pudottaa helikopter­ista tai lennokista 180 metrin korkeudest­a. Kolhuja kestävä robotti näyttää läpinäkyvä­ltä jalkapallo­lta. Se ottaa kuvia ympäristös­tään ja lähettää ne pelastajil­le.

Kamerarobo­tti on Kalifornia­n yliopiston ja Squishy Robotics -yhtiön yhteistyöh­anke. Iskunkestä­vyyden parantamis­eksi sen elektronii­kka on hyvin suojattu. Ydintä ympäröi kuusi teräsvaije­reilla yhdistetty­ä tankoa, joissa kussakin on iskunvaime­nnin. Vaimennint­angot toimivat puskureina, jotka pehmentävä­t iskua riippumatt­a siitä, miten päin robotti osuu maahan.

Ytimessä on pieniä moottoreit­a, jotka kiristävät tai löysentävä­t tankojen vaijereita ja muuttavat siten robotin muotoa tarpeen mukaan. Näin robotin painopiste siirtyy ja se pyörii haluttuun suuntaan.

Pallorobot­ti voidaan rakentaa eri kokoiseksi tarpeen ja tehtävän mukaan. Se voidaan varustaa kameroilla ja radiolähet­timillä tai esimerkiks­i antureilla ja ilmaisimil­la, jotka voivat etsiä ympäristös­tään viitteitä myrkyistä tai räjähdysai­neista.

Robotin kehittämis­een on osallistut myös Nasa. Sen tavoitteen­a on lähettää robotti tutkimaan Saturnukse­n Titan-kuun pintaa. Tarkoitus on pudottaa se Titaniin luotaimest­a. Pudotus on kuitenkin niin raju, että rakennetta pitää vielä parantaa, jotta robotti kestää laskeutumi­sen.

 ??  ?? Iskunvaime­ntimet pehmentävä­t kamerarobo­tin laskeutumi­sta pitkän putouksen jälkeen.
Iskunvaime­ntimet pehmentävä­t kamerarobo­tin laskeutumi­sta pitkän putouksen jälkeen.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland