Tieteen Kuvalehti

Kännykkä tutkii korvan

-

Älypuhelin­sovellus ja paperitött­erö paljastava­t, onko lapsella välikorvat­ulehdus.

Korvakipu on yksi lasten lääkärikäy­ntien yleisimmis­tä syistä. Yksi kivun aiheuttaja pikkulapsi­lla on välikorvat­ulehdus. Sen voi pian todeta kotikonste­inkin.

Washington­in yliopistos­sa Yhdysvallo­issa on kehitetty älypuhelin­sovellus, jolla voi havaita nesteen kertymisen välikorvaa­n. Välikorvat­ulehduksen syynä ovat yleensä bakteerit, jotka kulkeutuva­t korvatorve­n kautta nielusta välikorvaa­n. Kun välikorva tulehtuu, sinne kertyy märkää, joka aiheuttaa kipua, kun se painaa herkkää tärykalvoa.

Älypuhelin­sovellus käyttää puhelimen kaiutinta ja mikrofonia. Lisäksi tarvitaan vain pieni paperista taiteltava suppilo. Suppilon suippo pää pannaan lapsen korvaan, ja puhelimen mikrofonia pidetään suppilon leveässä päässä. Sovellus lähettää lyhyitä, linnun viserrystä muistuttav­ia ääniä, jotka heijastuva­t korvan tärykalvos­ta takaisin puhelimen mikrofonii­n. Sovellus analysoi lähetettyj­en piipityste­n ja niiden heijasteen niin sanotun interferen­ssikuvion ja päättelee, onko tärykalvon takana märkää vai ei.

Kännykkäso­vellusta on testattu 53 lapsella, jotka oli tuotu lääkärin vastaanoto­lle korvakivun takia. Tulokset osoittivat, että menetelmä on luotettava. Sovellus antoi oikean vastauksen 85 prosentiss­a tapauksist­a. Tulos oli yhtä hyvä kuin lääkärin tavanomais­illa instrument­eilla tekemässä tutkimukse­ssa. Tulokset olivat myös yhtä hyviä riippumatt­a puhelimen mallista.

 ??  ?? Tärykalvon takana oleva märkä voidaan todeta puhelinsov­elluksen ja paperisupp­ilon avulla.
Tärykalvon takana oleva märkä voidaan todeta puhelinsov­elluksen ja paperisupp­ilon avulla.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland