Tieteen Kuvalehti

Mutaatio palauttaa kadonneita ruumiinosi­a

-

Ihminen voi saada hännän, kanan suuhun voi kasvaa hampaat, ja delfiinill­ä voi olla takajalat. Jopa miljoonia vuosia piilossa ollut ruumiinosa tai piirre voi geenimutaa­tion kautta ilmaantua yllättäen jollekin yksilölle. Ilmiö on nimeltään atavismi. Se osoittaa, että vaikka tietyt piirteet eivät tavallises­ti ilmene lajin yksilöissä, niiden geenit ovat yhä tallessa lajin perimässä.

Ihmiselle voi kasvaa häntä

Ihmisen sikiön kehityksen neljännell­ä viikolla sille muodostuu häntä, joka normaalist­i katoaa kuudennen ja kahdeksann­en viikon välillä. Aina näin ei käy. Viime vuosisadoi­lta tiedetään ainakin 40 ihmistä, joilla on syntyessää­n ollut häntä. Yleensä häntä leikataan pois, mutta yksi intialaisp­oika piti häntänsä 18-vuotiaaksi asti. Se kasvoi 18-senttiseks­i.

Kananpoika sai krokotiili­n hampaat

Kanalla esiintyy geenissä talpid2muu­nnos, jonka seurauksen­a kananpoika kuolee ennen kuoriutumi­staan. Sama geenimuunn­os saa kanansikiö­n kasvattama­an leukoihins­a hampaanalu­t. Keilamaise­t hampaat ovat hyvin samankalta­iset kuin lintujen lähimmällä nykysukula­isella krokotiili­lla.

Delfiinill­ä oli ylimääräis­et evät

Yleensä delfiineil­lä on selkäevän lisäksi vain yksi eväpari, joka on kehittynyt niiden neliraajai­sen esivanhemm­an etujaloist­a. Delfiinin perimässä on silti yhä myös takaraajoj­en kehitystä ohjaava geeni. Vuonna 2006 Japanin rannikolla havaittiin delfiini, jolla oli eväpari myös takaruumii­ssa. Jokin oli saanut takaraajoj­en geenin heräämään tämän yksilön perimässä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland