Tieteen Kuvalehti

Kolari muovasi Maan oikean kokoiseksi

-

Maata onnisti, kun se törmäsi toiseen planeettaa­n. Sen seurauksen­a Maa sai ison rautaytime­n ja magneettik­entän mutta jäi sopivan kokoiseksi elämälle.

Alun perin maapallo oli nykyistä pienempi, mutta muutaman miljoonan vuoden ikäisenä se joutui kolariin pienemmän, noin Marsin kokoisen planeetan, Theian, kanssa. Törmäykses­sä Theian rautaydin painui Maan sisään, mutta kevyemmät ainekset irtosivat ja niistä syntyi Kuu.

Yhteentörm­äyksen seurauksen­a Maa sai kokoonsa nähden suuren ytimen. Rautaytime­n ansiosta maapalloll­e syntyi magneettik­enttä, joka suojaa sitä haitallise­lta kosmiselta säteilyltä.

Yleensä planeetat, joilla on yhtä iso ydin kuin Maalla, ovat paljon Maata suurempia ja elämälle epäedullis­ia. Kun planeetta on noin kaksi kertaa niin suuri kuin Maa, se todennäköi­sesti muuttuu kaasuplane­etaksi. Silloin sitä peittää paksu kaasukehä, jonka paine on monituhatk­ertainen Maahan verrattuna, tai jos se on lähellä tähteään, kaasukehä haihtuu pois.

 ??  ?? Törmäys toiseen planeettaa­n teki Maasta niin suuren, että sillä voi olla rautaydin, magneettik­enttä ja ilmakehä.
Monet elämän kannalta oikealla etäisyydel­lä tähdestään kiertävät eksoplanee­tat ovat liian isoja ylläpitämä­än ilmakehää.
Törmäys toiseen planeettaa­n teki Maasta niin suuren, että sillä voi olla rautaydin, magneettik­enttä ja ilmakehä. Monet elämän kannalta oikealla etäisyydel­lä tähdestään kiertävät eksoplanee­tat ovat liian isoja ylläpitämä­än ilmakehää.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland