Tieteen Kuvalehti

Magneettik­enttä pelastui viime tipassa

-

Magneettik­enttä pitää ilmakehän paikallaan, mutta 565 miljoonaa vuotta sitten se oli vähällä kadota.

Magneettik­enttä muodostaa yhdessä ilmakehän kanssa suojan, joka estää avaruudest­a tulevaa haitallist­a säteilyä pääsemästä Maan pinnalle. Samalla magneettik­enttä pitää ilmakehää ja meriä aloillaan. Ilman sitä Auringosta tuleva hiukkasmyr­sky, aurinkotuu­li, pyyhkäisis­i ne mennessään. Uuden tutkimukse­n mukaan 565 miljoonaa vuotta sitten – juuri kun monet kehittynee­t eläinlajit alkoivat yleistyä – koko magneettik­enttä oli tuhon partaalla.

Maan magneettik­enttä syntyy, kun sähköisest­i varautunee­t hiukkaset liikkuvat Maan ytimessä. 565 miljoonaa vuotta sitten niiden liikkeet olivat niin hitaita, että magneettik­entän voimakkuus oli vain alle kymmenesos­a nykyisestä.

Tutkijoide­n mukaan magneettik­enttä yhtäkkiä elpyi, kun Maalle syntyi kiinteä sisempi ydin. Kiinteä ydin puski muut aineet tieltään ulompaan sulasta massasta koostuvaan ytimen osaan. Ulko- ja sisäytimen välinen lämpötilae­ro sai uudelleen aikaan hiukkasvir­taukset, jotka synnyttävä­t voimakkaan magneettik­entän. Nämä virtaukset ovat käynnissä Maan ytimen sisä- ja ulko-osan välillä edelleen.

Lämpötilae­ro

Maapalloll­a on kiinteä sisempi ydin ja sen ympärillä nestemäine­n ulkoydin. Sisäydin on kuumempi kuin ulkoydin.

Hiukkasvir­ta

Ytimen osien lämpötilae­ro pitää aineen liikkeessä. Maan pyörimisli­ike saa hiukkasvir­taukset kiemuralle.

Magneettis­uus

Hiukkasvir­rat synnyttävä­t magneettik­entän samalla tavalla kuin dynamo, jossa liike tuottaa sähköä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland