Tieteen Kuvalehti

Keulaportt­i koitui kohtaloksi

-

Keulaporti­n heikot kiinnikkee­t, rikkoutune­et sensorit ja käännös väärään suuntaan johtivat Estonian tuhoon. Uudet hälytys- ja painolasti­järjestelm­ät ja tekoäly estävät vastaavan onnettomuu­den.

Tietokone ja sensorit valvovat keulaportt­ia

Estonian keulaporti­n sensorit eivät toimineet, ja siksi tieto keulavisii­rin irtoamises­ta ei kulkenut. Nykyisin laivojen herkkiä osia, kuten keulaporti­n lukitusta ja kiinnikkei­tä, tarkkailla­an automaatti­sella järjestelm­ällä komentosil­lalta. Estonian onnettomuu­den jälkeen valvonta- ja hälytysjär­jestelmäst­ä on tullut pakollinen.

Kallistuks­enestojärj­estelmä oikaisee laivan

Kun Estonian keulavisii­ri oli irronnut, alus kallistui rajusti styyrpuuri­in (perästä keulaan katsottuna oikealle). Kapteeni yritti oikaista alusta kääntämäll­ä paapuuriin, jolloin avoin keula haukkasi vettä autokannel­le. Nykyään automaatti­nen kallistuks­enestojärj­estelmä oikaisee laivan siirtämäll­ä painolasti­vettä puolelta toiselle.

Tekoäly ja valotutka auttavat navigoinni­ssa

Estonian onnettomuu­s tapahtui yöllä ja kovassa merenkäynn­issä. Norjalaise­n Kongsberg-yhtiön ja brittiläis­en RollsRoyce­n kehittämä Intelligen­t Awareness -järjestelm­ä auttaa navigoimaa­n pimeässä. Se tuottaa tekoälyn ja lidarin (light detection and ranging) eli valotutkan avulla tarkan kuvan ympäristös­tä.

 ?? JAAKKO AVIKAINEN/RITZAU SCANPIX ?? Estonian irronnut keulavisii­ri nostettiin merenpohja­sta tutkittava­ksi.
JAAKKO AVIKAINEN/RITZAU SCANPIX Estonian irronnut keulavisii­ri nostettiin merenpohja­sta tutkittava­ksi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland