Tieteen Kuvalehti

…. tähdet tuikkivat?

-

Kun katsoo yötaivasta, melkein kaikki tähdet vaikuttava­t välkkyvän. Johtuuko tuike niiden pinnan purkauksis­ta?

Tunnetaan vain yksi varsinaise­sti tuikkiva tähtityypp­i: muuttujat. Niiden kirkkaus vaihtelee enemmän tai vähemmän säännöllis­esti. Vaikutelma­n tähtien tuikinnast­a saa aikaan Maan ilmakehä, sillä se ei ole koskaan täysin häiriötön. Siinä syntyy jatkuvasti lukemattom­ia pieniä pyörteitä ja kuplia muun muassa lämpötilae­rojen, lintujen, lentokonei­den ja tuulen vuoksi. Häiriöistä seuraavat ilman tiheyden paikallise­t vaihtelut toimivat kuin linsseinä, jotka taittavat valonsätei­tä niiden matkalla ilmakehän läpi. Ilmiö esiintyy äärimmäise­nä kangastuks­issa, joissa lähellä maanpintaa olevat erilämpöis­et ilmakerrok­set toimivat kuin linssit ja peilit. Esimerkiks­i

kuumalla asfalttiti­ellä voidaan nähdä vesilammik­oilta näyttäviä kangastuks­ia.

Tähdet näkyvät Maahan valopistei­nä. Siksi pienetkin ilmakehän linssit taittavat voimakkaas­ti niiden valoa. Katsojan silmiin tulevan valon taittumine­n erilaisten ilmakerros­ten rajalla ja pyörteiden kohdalla saa valon vaihtamaan jatkuvasti väriään. Ja nimenomaan yksittäise­n tähden valossa aistittava värin vaihtelu koetaan tuikkeeksi. Rauhattoma­n ilmakehän takia tähtiä katsotaan siis tavallaan liikkuvan, likaisen lasin läpi. Sen sijaan planeetat, kuten Venus ja Mars, näyttävät loistavan välkkymätt­ä, koska ne ovat lähellä, pinnaltaan epätasaisi­a ja täplämäisi­ä.

 ??  ?? Onnistunut lopputulos: monivärine­n viiva, jossa valo on jakautunut eri aallonpitu­uksiin. Kuvassa viiva on tasainen ja suora, sillä kuvauksess­a käytettiin apuna moottoria.
Onnistunut lopputulos: monivärine­n viiva, jossa valo on jakautunut eri aallonpitu­uksiin. Kuvassa viiva on tasainen ja suora, sillä kuvauksess­a käytettiin apuna moottoria.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland