Tieteen Kuvalehti

Sinivihreä jääjättilä­inen näyttäytyy taivaalla

-

Matkaa on 2,8 miljardia kilometriä – ja silti näet Uranuksen paljain silmin. Uranus on Aurinkokun­nan seitsemäs, toiseksi uloin planeetta. Sen läpimitta on reilut 50 000 kilometriä eli nelinkerta­isesti Maan läpimitta. Saturnukse­n tavoin myös Uranuksell­a on renkaita, mutta ne koostuvat tummista hiukkasist­a, joita on vaikea nähdä. Yhdeksästä renkaasta paksuin on leveydeltä­än 100 kilometriä, mutta muut vain muutamia kilometrej­ä. Rengasjärj­estelmässä on myös kaksi pientä kuuta – läpimitalt­aan 20 ja 30 kilometriä.

Uranus on kellahtanu­t kumolleen. Sen pyörähdysa­kseli ei ole lähes samansuunt­ainen kuin Auringon akseli, niin kuin muiden planeettoj­en, vaan sen kallistuma Aurinkoon nähden on peräti 98 astetta. Kaltevuus johtuu ilmeisesti siitä, että Uranus kolaroi rajusti Aurinkokun­nan varhaishis­torian aikana.

 ??  ??
 ?? LAWRENCE SROMOVSKY, UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON/W.W. KECK OBSERVATOR­Y ?? Uranuksen kaasukehän metaani imee punaista valoa ja heijastaa sinistä.
LAWRENCE SROMOVSKY, UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON/W.W. KECK OBSERVATOR­Y Uranuksen kaasukehän metaani imee punaista valoa ja heijastaa sinistä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland