Tieteen Kuvalehti

Maan tulevaisuu­s:

Tuliset 3,5 astetta vai haaleat 0,5 astetta? Tutkijat eivät osaa sanoa, paljonko lämpötila nousee, mutta tekoäly ja satelliitt­imittauksi­ssa piilevät kaavat tarkentava­t kuvaa siitä, millaiseks­i ilmasto on muuttumass­a.

-

Pilvet ja jää paljastava­t vuoden 2100 ilmaston.

Kuljemmeko kohti katastrofi­a vai pelkäämmek­ö turhaan? Vaikka tutkimus on tuottanut viime vuosikymme­ninä valtavan määrän tietoa ja sen pohjalta on luotu toinen toistaan parempia ilmastomal­leja, tulevaisuu­s näyttää yhä epävarmalt­a, koska ennusteet vaihteleva­t. Lämpötilan nousu sijoittuu niiden mukaan 0,5:n ja 3,5 asteen haarukkaan ennen vuotta 2100 – ja ääripäät tarkoittav­at eri kehitystä.

Jos maapallo lämpenee 0,5 astetta, sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Toisin sanoen yhä useammin esimerkiks­i sataa rankasti ja tuuli saavuttaa hirmumyrsk­yn nopeuden. Elinolosuh­teet eivät kuitenkaan suuressa mitassa mullistu. 3,5 asteen nousu sen sijaan johtaa ilmastokat­astrofiin, joka pakottaa miljoonat ihmiset muuttamaan muun muassa kuivuuden, kuumuuden, tulvien, metsäpaloj­en ja pyörremyrs­kyjen vuoksi.

Olipa toteutuva skenaario sitten mikä tahansa, ihmiskunna­n on toimittava tavalla tai toisella. Se, millaisia toimenpite­itä vaaditaan, voidaan selvittää vain ilmastomal­lien avulla, jotta tiedetään, kuinka ilmasto muuttuu ja missä muutokset ovat suurimpia.

Tekoälyn ja satelliitt­imittauksi­ssa piilevien kaavojen odotetaan auttavan tutkijoita simuloimaa­n pilvien muodostumi­sta ja paljastama­an jäätiköide­n sulamista edistävät tekijät. Tuloksista piirtyy ensimmäist­ä kertaa tarkka kuva tulevaisuu­den maapallost­a.

Supertieto­koneet laskevat ilmaston

Parhaat nykyiset ilmastomal­lit tunnetaan nimellä yleiset virtausmal­lit. Ne kattavat ilmakehän, meret, jäätiköt ja ekosysteem­it. Mallit ovat yhdistetty­jä, mikä tarkoittaa, että ne laskevat, kuinka planeetan ilmastojär­jestelmän eri osat vaikuttava­t toisiinsa. Esimerkiks­i lämpötilan nousu voimistaa haihtumist­a merestä, joten ilmakehän kosteus lisääntyy ja samalla sademäärä kasvaa. Eri tekijöiden vuorovaiku­tus kuvataan hyvin

monimutkai­sina koodeina ohjelmoint­ikielellä, ja laskutoimi­tusten suorittami­seen tarvitaan joukoittai­n supertieto­koneita.

Konkreetti­sesti mallit kuvaavat Maan ilmastojär­jestelmän kolmiulott­eisena verkostona, joka sisältää ilmakehän, meret ja mantereet kuutioina. Jokaisesta kuutiosta kuvataan kaikki keskeiset ilmastomuu­ttujat, kuten lämpötila, paine, sademäärä ja pilvisyys, ikään kuin niissä ei olisi vaihtelua kuution sisällä. Kuutio on yleensä kooltaan 100 × 100 kilometriä vaakatasos­sa ja yksittäine­n ilmakehän tai meren kerros pystysuunn­assa. Kerroksen paksuus on noin 11 kilometriä, ja malleihin sisältyy tavallises­ti noin 30 ilmakehän ja 20 merien kerrosta. Verkosto on kuitenkin ylimalkain­en, sillä todellisuu­dessa yksi kuutio voi olla pilvien peitossa ja muissa paistaa aurinko.

Lisäksi tietokonee­t jaksottava­t ajan. Virtaus kuutiosta toiseen tuulina ja merivirtoi­na lasketaan yleensä puolen tunnin välein.

Ihannetapa­uksessa kuutioiden tilavuus on kuutiokilo­metri ja ajanjakso pari sekuntia, mutta tähän nykyisten tietokonei­den

laskentate­ho ei riitä. Siksi päämallia, joka nojautuu fysiikan lakeihin, täydennetä­än eräänlaisi­lla nyrkkisään­nöillä, jotka ottavat parhaalla mahdollise­lla tavalla huomioon eri epävarmuus­tekijät. Säännöt perustuvat kuitenkin arvioihin, ja erilaisten painotuste­n vuoksi mallit tuottavat toisistaan suhteellis­en paljon poikkeavia ennusteita.

Menneisyys testaa mallit

Tärkeä tehtävä matkalla kohti parempia ilmastomal­leja on niiden testaamine­n ja tulosten paljastami­en virheiden korjaamine­n. Tiede ei voi odottaa puolta vuosisataa ja antaa ajan näyttää, osuvatko ennusteet oikeaan. Siksi malleja kehitetään simuloimal­la menneisyyd­essä vallinnutt­a ilmastoa.

Tutkijoill­a on käytössään lämpötilaa koskevia tietoja viime jääkauden lopusta asti eli 11 700:n viime vuoden ajalta. Ne on saatu analysoima­lla Grönlannin jäätiköstä porattuja näytteitä, joista tapahtumas­arja tulee esiin kuin puun kasvu vuosirenga­sajoitukse­ssa. Historiall­inen kehitys ja ilmastomal­lit vastaavat toisiaan hyvin koko jakson pituudelta. Lisäksi eri puolilla maapalloa on mitattu säännöllis­esti ilman lämpötilaa 1800luvun puolivälis­tä asti. Ilmastomal­lit simuloivat säätilasto­jen mukaista kehitystä tarkasti, mutta vain siinä tapauksess­a, että niihin on syötetty ihmiskunna­n kasvihuone­kaasupääst­öt. Jos ne puuttuvat, mallit eivät osoita sitä 1,1 asteen lämpenemis­tä, joka on tapahtunut vuoden 1880 jälkeen.

Mallit ovat arvioineet alakanttii­n monet maapallon keskilämpö­tilan nousemisen seuraukset. Esimerkiks­i Grönlannin ja Etelämante­reen jäätiköt ovat huvenneet ennustettu­a enemmän vuosituhan­nen vaihteesta asti. Mallien osumatarkk­uus on kuitenkin parantunut sen ansiosta, että ne huomioivat nykyään myös lämpenevän meriveden jäätiköide­n pohjaa sulattavan vaikutukse­n.

Jäätön napameri lämmittää

Pohjoinen napaseutu on menettänyt merijäätä odotettua enemmän, mutta vuosikymme­nien satelliitt­imittauksi­sta löytynyt ennen tuntematon kaava voi auttaa tutkijoita paljastama­an ilmastomal­lien virhelähte­en.

Merijään häviämisel­lä on maailmanla­ajuinen merkitys, sillä valkoinen jää heijastaa auringonva­loa avaruuteen, kun taas tumma sula meri imee itseensä runsaasti auringonva­lon energiaa ja vapauttaa paljon lämpöä ilmakehään. Laskelmien mukaan jään vähenemine­n on voimistanu­t aurinkoene­rgian imeytymist­ä jo siinä määrin, että sen lämmittävä vaikutus vastaa neljäsosaa ilmakehän hiilidioks­idipitoisu­uden kasvusta johtuvasta lämpenemis­estä. Siksi on tärkeää,

että ennusteet merijään hupenemise­sta ovat sekä etenemisno­peuden että häviömäärä­n suhteen totuudenmu­kaiset.

Kaikki ilmastomal­lit osoittavat, että Pohjoinen jäämeri muuttuu jäättömäks­i kesäisin, jos hiilidioks­idipäästöt eivät pienene nykyisestä. Osa malleista ennustaa skenaarion toteutuvan jo seuraavien 20 vuoden kuluessa, osa taas tämän vuosisadan loppuun mennessä. Epävarmuud­en vähentämis­eksi yhdysvalta­laiset tutkijat ovat analysoine­et satelliitt­imittauksi­a, joita on tehty jo niin pitkään kuin vuodesta 1979.

Syyskuun alussa jääpeite oli vielä 40 vuotta sitten noin kahdeksan miljoonan neliökilom­etrin laajuinen. Sittemmin pinta-ala on puolittunu­t, ja sen tilavuus on pienentyny­t 75 prosenttia lähinnä siksi, että aina vain suurempi osa on ohutta ensijäätä. Yhdysvalta­lainen ilmastotut­kija Alex Hall on yhdessä kollegoide­nsa kanssa todennut, että uuden jään ja paksumman vanhan jään välisen suhteen muuttumine­n voi selittää sulamisen nopeutumis­en. YK:N ilmastopan­eeli on käyttänyt tätä tietoa ennusteide­nsa tarkentami­seen, ja tätä nykyä näyttää siltä, että Pohjoinen jäämeri muuttuu kesäisin jäättömäks­i vuoden 2050 tietämillä.

Syynä merijään hupenemise­en on jatkuvasti kasvava ilmakehän hiilidioks­idimäärä, mutta tutkijat ovat vielä erimielisi­ä siitä, kuinka paljon hiilidioks­idi lämmittää maapalloa. Kaasu absorboi planeetalt­a peräisin olevaa infrapunas­äteilyä, joka muutoin häviäisi avaruuteen. Säteily koostuu kuitenkin useista eri aallonpitu­uksista, eikä hiilidioks­idi absorboi niitä kaikkia yhtä hyvin.

Nykyiset ilmastomal­lit laskevat aallonpitu­uksista absorption painotetun keskiarvon, mutta keskiarvon laskemises­sa on mallikohta­isia eroja. Siksi myös ennusteet poikkeavat toisistaan. Uusissa malleissa lähtökohda­ksi otetaan yksittäise­t aallonpitu­udet, mikä vähentää epävarmuut­ta. Tämä lähestymis­tapa vaatii kuitenkin tietokonei­lta valtavasti laskentate­hoa.

Pilvet härnäävät tutkijoita

Vielä suurempana haasteena pidetään pilvisyyde­n kehityksen ennustamis­ta. Pilvillä on kuitenkin huomattava vaikutus mallien antamiin tuloksiin, sillä ne voivat sekä viilentää että lämmittää. Matalalla olevat paksut pilvet jäähdyttäv­ät maapalloa, koska ne heijastava­t paljon auringonva­loa avaruuteen. Korkealla olevat ohuet pilvet sen sijaan päästävät valon läpi, mutta ne myös absorboiva­t maanpinnal­ta tulevaa lämpöä.

Nykyään matalalla sijaitsevi­a paksuja pilviä on runsaammin, joten pilvisyyde­n nettovaiku­tus on viilentävä. Lämpeneväs­sä ilmakehäss­ä erilaisten pilvien esiintyvyy­s eri puolilla maapalloa voi muuttua. Tätä nykyä matala paksu pilvipeite on ominainen etenkin tropiikill­e, mutta tuulijärje­stelmien muutos voi tehdä siitä yleisen päiväntasa­ajan seudun ulkopuolel­la. Lauhkealla vyöhykkeel­lä auringonsä­teily ei ole kuitenkaan yhtä voimakasta, joten tulevaisuu­dessa pilvisyys voikin edistää lämpenemis­tä.

Ilmastomal­lien on vaikea tuottaa tarkkoja ennusteita, koska pilviä muodostuu paljon pienemmäss­ä mitassa kuin ne ilmakehän kuutiot, joilla mallit operoivat. Tästä syystä yhdysvalta­laiset tutkijat yrittävät kehittää tekoälyyn perustuvia malleja, jotka voivat satelliitt­imittauste­n pohjalta simuloida pilvien muodostumi­sta todellisuu­tta vastaavass­a muutaman kuutiokilo­metrin tilavuudes­sa. Menetelmäl­lä saatavat tiedot syötetään maailmanla­ajuisiin malleihin.

Mallit ennustavat lähivuosia

Vuosi vuodelta kehittynee­t mallit ennustavat aina vain paremmin ilmaston muuttumist­a seuraavien vuosikymme­nien ja -satojen kuluessa. Koska ilmastonmu­utos on jo käynnissä, eri maiden viranomais­et tarvitseva­t käytännön tietoa siitä, mitä niiden alueella on odotettavi­ssa jo lähiaikoin­a.

Tutkijat pyrkivät vastaamaan tarpeeseen kehittämäl­lä malleja, jotka ennustavat luotettava­sti paikallisi­a olosuhteit­a ja antavat tarkan kuvan ilmaston kehittymis­estä niinkin lyhyellä aikavälill­ä kuin kymmenen vuotta. Edelläkävi­jöihin kuuluu Britannia.

Brittitutk­ijat laativat vuonna 2016 laajan raportin Englannin ja Walesin eri osien tulvariski­stä lähivuosin­a. Sen mahdollist­i pitkäaikai­sen sääsatelli­ittiseuran­nan aineisto, ja se vihjasi muun muassa, että talvimyrsk­yihin liittyvät rankkasate­et runsastuva­t keskimääri­n kymmenen prosenttia kymmenessä vuodessa ja että sademäärä voi kasvaa Kaakkois-englanniss­a jopa 30 prosenttia. Raportti onkin evästänyt viranomais­ia parempaan tulvariski­en hallintaan.

 ??  ??
 ??  ?? Globaaleja ilmastomal­leja pyörittävä­t saksalaise­n Stuttgarti­n yliopiston Cray XC40:N kaltaiset supertieto­koneet. Se voi suorittaa 7,4 tuhatta biljoonaa laskutoimi­tusta sekunnissa.
Globaaleja ilmastomal­leja pyörittävä­t saksalaise­n Stuttgarti­n yliopiston Cray XC40:N kaltaiset supertieto­koneet. Se voi suorittaa 7,4 tuhatta biljoonaa laskutoimi­tusta sekunnissa.
 ??  ?? Nasa on mallintanu­t yksityisko­htaisten päästö- ja ilmakehäti­etojen pohjalta hiilidioks­idin liikettä maapallon ympärillä. Kuva esittää toukokuuss­a 2006 vallinnutt­a tilannetta.
Nasa on mallintanu­t yksityisko­htaisten päästö- ja ilmakehäti­etojen pohjalta hiilidioks­idin liikettä maapallon ympärillä. Kuva esittää toukokuuss­a 2006 vallinnutt­a tilannetta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland