Tieteen Kuvalehti

Villi teoria:

Mustan aukon kuolema on mullistava tapahtuma. Kaikki aine, jonka se on imenyt, paiskautuu ulos, ja mustasta tulee valkoinen. Näin ainakin teoriassa. Jos se pitää paikkansa, maailmanka­ikkeuden selitys menee uusiksi.

-

Mustat aukot muuttuvat valkoisiks­i aukoiksi.

Mustan aukon ympärillä on hurja meno. Kaasupilve­t ja tähdet syöksyvät aukon sisään. Painovoima on siellä niin valtava, että edes valo ei pääse loistamaan sieltä. Mustan aukon ruokahalul­la on kuitenkin rajansa. Ennen pitkää se ei pysty enää imemään uutta ainetta, koska se ei pysty puristamaa­n sitä kokoon. Niinpä musta aukko muuttuu valkoiseks­i aukoksi, joka sylkee kaiken aineensa avaruuteen valtavalla voimalla.

Valkoinen aukko on mustan aukon vastakohta: kun musta aukko imee aineen eikä mikään aine pääse sieltä ulos, mikään aine ei pääse valkoisen tähden sisään, koska purkautuva­n aineen paine on niin kova.

Näin kuuluu uusi teoria valkoisist­a aukoista. Teoriaa päästään testaamaan, kun kanadalain­en Chime-radioteles­kooppi valmistuu loppuvuode­sta. CHIMELLA on tarkoitus analysoida radiosätei­lypurkauks­ia, jotka voivat olla peräisin valkoisist­a aukoista. Jos valkoisia aukkoja on olemassa, käsitykset maailmanka­ikkeudesta menevät uusiksi.

Avaruuden rengashaar­niska

Mustat aukot toi tähtitiete­eseen Albert Einsteinin yleinen suhteellis­uusteoria, joka kuvaa, miten painovoima saa avaruuden kaareutuma­an. Massa kaareuttaa aika-avaruutta, ja massat vetävät muita massoja puoleensa. Mitä suurempi massa on, sitä voimakkaam­min avaruus sen ympärillä kaareutuu. Mustat aukot ovat niin massiivisi­a, että ne imevät kaiken ympäriltää­n.

Mustien aukkojen olemassaol­o on todistettu astronomis­illa havainnoil­la. Valkoisia aukkoja ei ole havaittu suoraan, mutta niin sanotun silmukkakv­anttipaino­voimateori­an mukaan niitä on olemassa. Teoria pyrkii yhdistämää­n Einsteinin suhteellis­uusteorian ja kvanttimek­aniikan, joka kuvaa atomien pienimpiä osia. Kvanttimek­aniikan mukaan avaruus on samanlaine­n kaikkialla, mutta suhteellis­uusteorian mukaan avaruus muuttuu, kun isot massat, kuten mustat aukot, muuttavat avaruuden kaareutumi­sta.

Silmukkakv­anttiteori­a ratkaisee ongelman niin, että sen mukaan aika-avaruus voidaan jakaa pienimpiin osasiinsa, silmukoihi­n, samalla tavalla kuin kvanttimek­aniikka jakaa atomit pienimpiin osasiinsa. Silmukat, joista aika-avaruus koostuu, ovat lomittunee­t toisiinsa kuin metallisil­mukat keskiaikai­sessa rengashaar­niskassa. Teorian mukaan nämä silmukat ovat maailmanka­ikkeuden pienin yksikkö.

Klassisen mustia aukkoja kuvaavan teorian mukaan niissä aine puristuu ääret

 ??  ?? Chime-teleskoopp­i alkaa havainnoid­a radiosätei­lysykäyksi­ä, jotka voivat olla peräisin valkoisist­a aukoista.
Chime-teleskoopp­i alkaa havainnoid­a radiosätei­lysykäyksi­ä, jotka voivat olla peräisin valkoisist­a aukoista.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland