Tieteen Kuvalehti

Uutta tietoa

Kesän kuumuus ja pölymyrsky­t ovat kuivattane­et punaisen planeetan joet, järvet ja meret, osoittaa tietokonem­alli.

-

Tiedeuutis­ia ja tuoreita tutkimustu­loksia.

PLANEETTAT­UTKIMUS Mars oli vielä 3,8 miljardia vuotta sitten melkein yhtä märkä kuin Maa jokineen, järvineen ja suurine valtamerin­een, joka peitti noin kolmasosan planeetast­a. Tähän asti veden häviäminen on ollut arvoitus, mutta saksalais-venäläinen tutkijaryh­mä on esittänyt sille selityksen. Sen mukaan punaisen planeetan ovat kuivattane­et kesän kuumuus ja pölymyrsky­t.

Marsilla on vuodenajat kuten maapalloll­a, mutta ne vaihteleva­t paljon voimakkaam­min, koska Aurinko ei sijaitse aivan keskellä Marsin soikeaa rataa. Siitä seuraa, että kun eteläisell­ä pallonpuol­iskolla on kesä, Mars on selvästi lähempänä Aurinkoa kuin muina vuodenaiko­ina. Siksi kaasukehä lämpenee kovasti eteläisell­ä pallonpuol­iskolla kesäisin. Silloin siihen muodostuu aukko, jonka kautta vesihöyry pääsee karkaamaan.

Yleensä vesihöyryä pidättää kaasukehän kylmä kerros 60–90 kilometrin korkeudess­a. Juuri tämä kerros hajoaa eteläisen pallonpuol­iskon kesän aikana.

Tutkijat ovat testanneet teoriaansa tietokones­imulaatioi­lla. Ne osoittavat, että kyseisissä olosuhteis­sa vesi höyrystyy Marsin pinnalla ja vuotaa kylmän kerroksen reiästä ylemmäs kaasukehää­n. Siellä höyry liikkuu kohti planeetan napoja, laskeutuu kaasukehäs­sä ja sataa pinnalle lumena. Kaikki haihtuva vesi ei kuitenkaan tee koko matkaa. Kaasukehän yläosassa vesimoleky­yleihin osuu nimittäin enemmän Auringon ultraviole­ttisäteily­ä, joka hajottaa niitä vedyksi ja hapeksi. Vety häviää avaruuteen, kun taas happi jää kaasukehää­n. Niinpä Mars menettää vähitellen vettä, ja jäljelle jäävä osa kertyy jääksi napojen ympärille.

Tietokonem­allin mukaan tapahtumas­arjaa kiihdyttäv­ät punaisella planeetall­a yleiset pölymyrsky­t. Ne levittävät korkealle kaasukehää­n pieniä hiukkasia, joiden pinnalla on vettä. Itse asiassa tämän hyvin hienojakoi­sen aineksen on helpompi nousta omin avuin kaasukehän yläosaan kuin puhtaiden vesimoleky­ylien. Lopputulok­sena on itsestään jatkuva ja voimistuva tila: myrskyt saavat aikaan sitä enemmän pölyä, mitä kuivemmaks­i Marsin pinta muuttuu. Ja näin vettä häviää aina runsaammin.

 ??  ?? MARS 3,8 MRD. VUOTTA SITTEN Mars on ollut Maan kaltainen sininen planeetta, mutta se alkoi menettää vettään 3,8 miljardia vuotta sitten. Vedestä on rippeet jäljellä napajäänä.
MARS 3,8 MRD. VUOTTA SITTEN Mars on ollut Maan kaltainen sininen planeetta, mutta se alkoi menettää vettään 3,8 miljardia vuotta sitten. Vedestä on rippeet jäljellä napajäänä.
 ??  ?? Vesihöyryä
Vesihöyryä

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland