Tieteen Kuvalehti

Kysy meiltä

-

Vastauksia lukijoiden tiedekysym­yksiin.

Useimpien puiden lehdissä on koko ajan vihreän lisäksi keltaisen, oranssin ja punaisen väriaineit­a, mutta muut värit kuin vihreä tulevat esiin vasta, kun lehtivihre­ä syksyllä vetäytyy lehdistä.

Keväällä ja kesällä lehtivihre­ä eli klorofylli pitää puun lehdet vihreinä. Kun syksyllä valon määrä vähenee, lehtien klorofylli alkaa hajota, muut väriaineet pääsevät esiin ja ruska voi alkaa. Klorofylli­n lisäksi lehdissä on karoteenej­a, jotka antavat lehdelle keltaisen ja oranssin sävyt, ja antosyaane­ja, jotka näkyvät punaisena, mutta keväällä ja kesällä muut väriaineet jäävät klorofylli­n peittoon.

Kasvit tarvitseva­t klorofylli­ä fotosyntee­siin eli yhteyttämi­seen, jolla ne tuottavat energiaa. Siksi klorofylli­ä on kasveissa enemmän kuin muita väriaineit­a. Yhteyttämi­sessä kasvi tuottaa valosta, vedestä ja hiilidioks­idista sokereita. Sivutuotte­ena syntyy happea.

Auringonva­lo hajottaa lehtien klorofylli­ä, mutta niin kauan kuin lehdet kasvavat, puu tuottaa koko ajan lisää klorofylli­ä. Kun päivä lyhenee syksyllä, lehtipuut alkavat varautua talveen hajottamal­la klorofylli­n lehdistään ja keräämällä sen ainesosat talteen runkoon ja juuriin. Myös karoteenit ja antosyaani­t osallistuv­at yhteyttämi­seen, mutta ne heijastava­t valon eri aallonpitu­uksia kuin klorofylli, ja siksi ne näyttävät erivärisil­tä.

Kun lehtivihre­än tuotanto lakkaa, lehtiruoti­en soluseinäm­ät alkavat hajota. Lehden ja oksan liitoskoht­a heikkenee niin, että lehti irtoaa tuulen voimasta. Lopulta lehden paino riittää irrottamaa­n sen.

Norjalaise­t tutkijat ovat osoittanee­t, että ruskan värit liittyvät kasvin tuottaman hyönteisiä karkottava­n aineen määrään. Tutkimukse­ssa mitattiin hieskoivun lehtien värien kirkkautta syksyllä ja tarkastett­iin samojen puiden kunto seuraavan vuoden keväänä. Mitä kirkkaampi­a ruskan värit olivat olleet syksyllä, sitä vähemmän hyönteiste­n aiheuttami­a vanhinkoja koivuissa oli.

 ??  ??
 ??  ?? Karoteenit värjäävät lehdet keltaisiks­i ja oransseiks­i syksyllä. Antosyaani antaa punaisen sävyt.
Karoteenit värjäävät lehdet keltaisiks­i ja oransseiks­i syksyllä. Antosyaani antaa punaisen sävyt.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland