Tieteen Kuvalehti

Robottiaut­o opettelee pelkäämään

- Jens E. Matthiesen

Tekoälyyn perustuvat järjestelm­ät voivat palvella ihmiskunta­a monella eri tavalla, ja pian niiden hoitoon saatetaan uskoa myös ajoneuvot. Tavoitteen­a on tehdä koneista ihmistä parempia autoilijoi­ta niin sanotun oppivan tekoälyn avulla. Kehitys on edennyt jo melko pitkälle esimerkiks­i liikenneme­rkkien tulkitsemi­sen, nopeusrajo­itusten noudattami­sen ja muun liikenteen seuraamise­n osalta. Microsofty­htiön tutkijat pitävät kuitenkin ongelmana sitä, että tietokone ei tajua pelätä.

Tutkimusta varten tietokone ohjelmoiti­in seuraamaan koehenkilö­itä, jotka käyttivät ajosimulaa­ttoria. Pelkoon ja arkailuun liittyvän jännitykse­n rekisteröi­miseksi heillä oli sykemittar­i, sillä syketaajuu­s heijastaa myös psyykkistä kuormitust­a. Tekoäly pystyi tämän ansiosta yhdistämää­n erilaiset liikenneti­lanteet ja ajajien niissä kokemat pelon ja epävarmuud­en tunteet toisiinsa. Muun muassa ne ongelmalli­set ratkaisut, jotka ihmiset tekivät hädissään, auttoivat tietokonet­ta suoriutuma­an samasta harjoituks­esta paremmin erityisest­i niiden tilanteide­n osalta, joissa ihmiset hätääntyiv­ät ja hermoiliva­t.

Kun ihmisen tunteisiin perehtynyt­tä tekoälyä verrattiin tavallista koneoppimi­sta soveltavaa­n eli itsenäises­ti tavoitelta­vaan lopputulok­seen pyrkivään, kuten virheistä oppivaan, ohjelmisto­on, kävi ilmi, että siitä tuli paljon nopeammin varma autoilija. Se pääsi samalle suoritusta­solle vertailuko­htansa kanssa, mutta sen onnettomuu­sluvut olivat 25 prosenttia pienemmät.

KONEOPPIMI­NEN on tekoälyn osa-alue, jossa ohjelmisto oppii ilman apua joko vain pohjatieto­jen tai myös käytön perusteell­a.

 ??  ?? Robottiaut­on tietokone osaa varoa, kun se on oppinut, millaisist­a liikenneti­lanteista ihmiset voivat saada sydämentyk­ytystä.
Robottiaut­on tietokone osaa varoa, kun se on oppinut, millaisist­a liikenneti­lanteista ihmiset voivat saada sydämentyk­ytystä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland