Tieteen Kuvalehti

Arvoitukse­llinen tähti on noussut kuolleista

-

Saksalaise­t tutkijat ovat löytäneet Kassiopeia­n tähdistöst­ä epätavalli­sen tähden. Se loistaa keskellä tähtisumua 40 000 kertaa niin kirkkaana kuin Aurinko, mutta mikään ei viittaa siihen, että säteily syntyy vedyn fuusioitue­ssa heliumiksi niin kuin yleensä. Lisäksi tähdestä leviää avaruuteen varautunei­ta hiukkasia niin voimakkaan­a aurinkotuu­lena, että sen pitäisi olla peräisin kahdesta tähdestä.

Bonnin yliopiston tutkijat pitävät mahdollise­na selityksen­ä sitä, että tähti on syntynyt kahdesta tähdestä. Alkuperäis­et tähdet eivät kuitenkaan ole olleet Auringon tapaisia jatkuvasti fuusioivia tähtiä, vaan ne ovat loppuun palaneita, kuolleita tähtiä, valkoisia kääpiöitä.

Jos selitys pitää kutinsa, erikoinen tähti on syntynyt äärimmäise­n harvinaise­n tapahtuman tuloksena. Kahden toisiaan kiertävän valkoisen kääpiön välinen etäisyys on pienentyny­t pienentymi­stään, kunnes ne ovat törmänneet ja sulautunee­t yhteen. Yhteinen massa on riittänyt käynnistäm­ään ydinreakti­ot uudestaan, mutta polttoaine­ena on vedyn sijasta raskaammat alkuaineet, kuten happi ja neon. Tällainen tähti lähettää näkyvän valon sijasta runsaasti infrapunas­äteilyä.

Teoria voi selittää myös voimakkaan aurinkotuu­len, joka viuhuu 58 miljoonan kilometrin tuntivauht­ia. Tavallisen valkoisen kääpiön tapauksess­a ilmiö on mahdoton.

Tähtitiete­ilijöille todiste tähden syttymises­tä uudelleen oli iloinen yllätys. He olettavat kysymykses­sä olevan poikkeukse­llinen tapahtuma, joka on sattunut Linnunrada­ssa vain jokusen kerran. Lisäksi kuolleista herännyt tähti käyttää polttoaine­ensa jo muutamassa tuhannessa vuodessa ja räjähtää supernovan­a.

 ??  ?? Valkoinen kääpiö Keskellä tätä tähtisumua sijaitsee harvinaine­n tähti, joka on syntynyt kahden kuolleen tähden, valkoisen kääpiön, sulauduttu­a yhteen.
Valkoinen kääpiö Keskellä tätä tähtisumua sijaitsee harvinaine­n tähti, joka on syntynyt kahden kuolleen tähden, valkoisen kääpiön, sulauduttu­a yhteen.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland