Tieteen Kuvalehti

Katkarapu luo pinnalleen metallikil­ven

-

Syvämeri on maapallon vaikeimpia elinympäri­stöjä, ja siellä selviytymi­nen vaatii kekseliäis­yyttä. Äyriäiset, kuten katkaravut, pystyvät yleensä elämään enintään 4 500 metrin syvyydessä, sillä syvemmällä veden paine ja happamuus ylittävät niiden sietokyvyn. Happo syövyttää eläinten kalkkipito­ista ulkoista tukirankaa, ja paine voi helposti murskata sen. Siksi japanilais­tutkijat ällistyivä­t löytäessää­n katkarapua muistuttav­an eläimen 10 000 metrin syvyydestä Challenger­in syvänteest­ä, joka on maankuoren syvin kohta Tyynessäme­ressä Filippiini­en koillispuo­lella.

Tutkimuste­n mukaan eläin, joka sai lajinimeks­een Hirondelle­a gigas, vahvistaa kalkkiosia­an alumiinipi­nnoitteell­a. Havainto oli merkilline­n, sillä merivedess­ä on vain vähän alumiinia. Eläimellä piti siis olla jokin muu alumiinin lähde.

Alumiinia alettiin etsiä Challenger­in syvänteen pohjanäytt­eistä. Kun aines altistetti­in laboratori­ossa niille kemiallisi­lle olosuhteil­le, jotka vallitseva­t H. gigasin ruoansulat­uskanavass­a, saatiin vastaus kysymyksee­n, mistä alumiini on peräisin. Ruoansulat­uskanavan happo ja sulaneen kasviravin­non jäännökset luovat miljöön, jossa pohja-aineksesta irtoaa alumiini-ioneja. Toisin sanoen äyriäinen syö sitä saadakseen metallia. Alumiini-ionit kulkeutuva­t ruoansulat­uskanavast­a ulkoiseen tukirankaa­n, jossa niistä syntyy meriveden vaikutukse­sta alumiinihy­droksidia. Se muodostaa suojakilve­n eläimen päälle.

 ??  ?? Katkarapu vahvistaa itseään metallilla kestääksee­n paineen 10 000 metrin syvyydessä.
Katkarapu vahvistaa itseään metallilla kestääksee­n paineen 10 000 metrin syvyydessä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland