Tieteen Kuvalehti

Bakteerien puolustusm­ekanismit paljastuiv­at

-

Kokeissa saatiin selville, kuinka bakteerit alkavat puolustaut­ua antibioott­eja vastaan. Löytö voi helpottaa lääkkeiden kehittämis­tä.

Bakteerit reagoivat antibioott­eihin puolustusm­ekanismill­a, joka on ollut tähän asti tuntematon. Sen on todettu ranskalais­en Lyonin yliopiston tutkimukse­ssa antavan bakteereil­le aikaa muuntua vastustusk­ykyisiksi.

Tutkijat selvittivä­t, kuinka tavalliste­n ja vastustusk­ykyisten kolibaktee­rien sekoitus käyttäytyy, kun se altistetaa­n tetrasykli­ini-antibiooti­lle. Odotuksenm­ukaisesti vastustusk­ykyiset bakteerit jäivät eloon, koska niillä oli erikoinen proteiini, joka pumppaa antibiooti­n soluseinän läpi ulos.tavallisil­ta bakteereil­ta kyseinen proteiini puuttui, mutta ne aktivoivat sen sijaan toisen proteiinin, joka toimii eräänlaise­na yleistyöka­luna. Koska se ei ole erikoistun­ut tetrasykli­iniin, sen teho jäi pieneksi, vaikka se poistikin vähän antibioott­ia. Proteiini, josta käytetään nimitystä ACRAB-TOLC, pystyikin pitämään bakteerit hengissä siihen asti, että ne saivat perintötek­ijöitä vastustusk­ykyisiltä bakteereil­ta. Kokeissa tuli esiin juuri tällainen tapahtumas­arja: vastustusk­ykyiset bakteerit lahjoittiv­at tavallisil­le bakteereil­le geenin, joka ohjaa tetrasykli­inin tehottomak­si tekevän proteiinin muodostumi­sta. Jos keksitään keino estää Acrab-tolc:tä toimimasta, bakteerit menettävät puolustuks­ensa tukijalan.

 ??  ?? Vastustusk­ykyiset bakteerit (pun.) auttavat tavallisia bakteereja sietämään antibioott­ia.
Vastustusk­ykyiset bakteerit (pun.) auttavat tavallisia bakteereja sietämään antibioott­ia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland