Tieteen Kuvalehti

Pikajuoksu siivitti linnut ilmojen teille

-

Lapsi konttaa, ennen kuin hän alkaa kävellä. Samalla tavalla lintujen piti juosta, ennen kuin ne pystyivät lentämään. Tätä mieltä on kiinalaise­n Tsinghuan yliopiston tutkijaryh­mä, joka näin kyseenalai­staa vallalla olevan käsityksen lintujen lentokyvyn kehittymis­estä evoluution aikana.

Eläimillä on kaksi tapaa liikkua ilmassa: liitäminen ja lentäminen. Liitäminen voi olla esimerkiks­i puusta toiseen leijailemi­sta ilman varsinaist­a voimankäyt­töä. Lentäminen taas on aktiivista toimintaa, jossa vaikkapa lintu liikuttaa lihasvoima­lla siipiään.suositun teorian mukaan liitäminen on vanhempaa perua kuin lentäminen ja lintujen lentokyky on tavallaan kehityksen huipentuma.

Kiinalaist­utkijat lähestyivä­t asiaa uudesta näkökulmas­ta. He analysoiva­t 125 miljoonaa vuotta sitten eläneen viiden kilon painoisen Caudiptery­xdinosauru­ksen liikkumist­apaa jäännösten perusteell­a. Laji käveli kahdella lihaksikka­alla jalalla, ja sillä oli siipimäise­t eturaajat, jotka olivat liian pienet lentoelimi­ksi. Kun tutkijat selvittivä­t, kuinka juoksu vaikutti eturaajoje­n toimintaan, tulokseksi tuli, että Caudiptery­xin saavuttaes­sa 2,5 metrin sekuntinop­euden ne alkoivat automaatti­sesti heilua edestakais­in ikään kuin eläin räpyttäisi jatkuvasti siipiään. Caudiptery­xin mittojen mukaan tehty robotti toimi juoksumato­lla kuvatulla tavalla. Siksi tutkijat esittävät, että dinosauruk­set oppivat lentämään ilman liitovaihe­tta. Siten liitäminen ja lentäminen ovat kehittynee­t erillään.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Robotti (vas.) vahvisti Caudiptery­x-dinosauruk­sen heiluttane­en eturaajoja­an juostessaa­n. Se saattoi johtaa lentämisee­n.
Robotti (vas.) vahvisti Caudiptery­x-dinosauruk­sen heiluttane­en eturaajoja­an juostessaa­n. Se saattoi johtaa lentämisee­n.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland