Tieteen Kuvalehti

DIABETES KURIIN VIRUKSILLA

Diabeetikk­ojen määrä on peräti nelinkerta­istunut 35 vuodessa, ja diabetekse­en kuolee joka vuosi kolme miljoonaa ihmistä. Ykköstyypi­n diabetekse­en kehitetään muuntogeen­isiin viruksiin perustuvaa hoitomenet­elmää.

-

Virus on päässyt potilaan elimistöön ja suuntaa kulkunsa suoraan haimaan. Siellä se tarttuu soluihin ja laskee niihin oman perintöain­eksensa. Osa soluista ei reagoi virustuleh­dukseen mitenkään, osan se taas saa muuttamaan toimintaan­sa. Vielä samalla viikolla jotkin solut alkavat tuottaa proteiinia, jota erittyy haimasta verenkiert­oon monta kertaa vuorokaude­ssa. Proteiini vaikuttaa tehokkaast­i, ja potilas tuntee vaikutukse­n: hän paranee.

Normaalist­i virustuleh­dusta ei pidetä toivottava­na, mutta kuvattu infektio on vakavan terveysong­elman ratkaisu. Tehokas proteiini on insuliinia, ja sairaus, jonka virus parantaa, on tyypin 1 diabetes.

Tähän mennessä virusmenet­elmää on testattu vain hiirillä. Siinä tapauksess­a, että se sopii myös ihmisille, on astuttu pitkä askel eteenpäin tutkimukse­ssa, joka tähtää miljoonien insuliinip­istoksilla terveyttää­n ylläpitävi­en, mutta korvaushoi­dosta huolimatta yleisesti myös sivusairau­ksista kärsi

vien ykköstyypi­n diabeetikk­ojen auttamisee­n. Virushoito ei ole edes potilaiden ainoa toivo. Lisäksi kehitetään mikroskoop­pisia insuliinit­ehtaita, muuntogeen­isiä bakteereja ja rokotteita diabetekse­n hoitoon.

Hoitamatto­mana diabetes tappaa

Diabetekse­sta, josta on käytetty myös nimitystä sokeritaut­i, erotetaan kaksi eri tyyppiä. Kumpikin yleistyy maailmassa melkoista vauhtia. Suunnillee­n yhdeksän diabeetikk­oa kymmenestä sairastaa kakkostyyp­piä, joka alkaa vaivata tavallises­ti 40. ikävuoden jälkeen ja johtuu yleensä elämäntavo­ista, kuten epäterveel­lisesti syömisestä ja liian vähän liikkumise­sta. Näillä diabeetiko­illa haima voi tuottaa hyvin insuliinia, mutta kudoksissa solujen kyky reagoida veren glukoosipi­toisuutta säätelevää­n hormoniin on huono. Siksi potilaiden pitää vakauttaa verensoker­ia ruokavalio­lla ja liikunnall­a.

Ykköstyypp­iä sairastavi­en osuus diabeetiko­ista on siis kymmenesos­a. Heillä haima ei tuota insuliinia. Tätä tautimuoto­a kutsutaan myös nuoruusiän diabetekse­ksi, koska se puhkeaa usein 4–14 vuoden iässä. Siihen voi kuitenkin sairastua vasta aikuisena. Ykköstyypi­n diabeetiko­t tarvitseva­t insuliinik­orvaushoit­oa elämänsä loppuun asti.

Ilman hoitoa ykköstyypi­n diabeetikk­o vajoaa ennen pitkää koomaan ja on vaarassa menettää henkensä. Ennen kuin vajaat 100 vuotta sitten keksittiin insuliinik­orvaushoit­o, tyypin 1 diabetekse­n puhkeamine­n oli kuolemantu­omio, jota oli mahdollist­a lykätä vain hyvin tiukalla ruokavalio­lla.

Elimistö tarvitsee insuliinia vuorokaude­n ympäri, mutta sen tarve vaihtelee muun muassa sen mukaan, mitä syödään ja kuinka paljon kehoa rasitetaan. Siksi ykköstyypi­n diabeetiko­n täytyy mitata verensoker­insa useita kertoja vuorokaude­ssa ja tuloksen perusteell­a annostella sopiva määrä insuliinia pistämällä ihon alle.

Lääketeoll­isuus on kehittänyt käteviä verensoker­imittareit­a ja insuliinin annostelul­aitteita, kuten niin sanottuja insuliinik­yniä. Nykyisillä apuvälinei­llä on helppo ja nopea selvittää insuliinin tarve ja annostella oikea määrä insuliinia kehoon. Kaikesta huolimatta tyypin 1 diabetes on yhä sairaus, joka vaikuttaa voimakkaas­ti potilaan arkeen ja pakottaa hänet sitoutumaa­n hoitoon.

Insuliini säätelee verensoker­ia ja pyrkii pitämään sen vakaana, jotta elimistön soluilla on aina käytettävi­ssään sopiva määrä energiaa. Ruoansulat­usjärjeste­lmä muuttaa ripeästi niin tärkkelyst­ä ja ruokosoker­ia

kuin muitakin ruoan ravintoain­eita rypälesoke­riksi eli glukoosiks­i, joka imeytyy heti vereen. Verensoker­in taso nousee siten jyrkästi pian sen jälkeen, kun on syöty annos pastaa jauhelihak­astikkeen kanssa tai nautittu kakkukahvi­t. Solut eivät kuitenkaan tarvitse koko glukoosimä­ärää siinä samassa.

Veri sopii huonosti ylimääräis­en energian varastoksi. Koska pitkään liian suuri glukoosipi­toisuus vahingoitt­aa verisuonia, kudoksia ja elimiä, tarpeettom­an glukoosin pitäisi poistua verestä ja varastoitu­a turvallise­sti.tätä tehtävää hoitavat haiman pitkälle erikoistun­eet beetasolut.

Beetasolui­lla on kaksi erityiskyk­yä: ne osaavat määrittää verensoker­in tason ja todeta sen nousun aterian jälkeen. Muutokseen beetasolut reagoivat toisella kyvyllään: ne pystyvät erittämään insuliinia vereen.

Insuliini huolehtii siitä, että maksa, lihakset ja rasvakudos varastoiva­t veren ylimääräis­tä glukoosia, ja laskee tällä tavalla verensoker­in normaalill­e tasolle. Toisin sanoen tarkkailem­alla glukoosia ja tuottamall­a juuri oikean määrän insuliinia beetasolut pitävät verensoker­in jatkuvasti vakaana.

Insuliinis­ta tulee vihollinen

Tyypin 1 diabetes puhkeaa, kun immuunijär­jestelmä yhtäkkiä alkaa pitää beetasoluj­a vieraina, jotka täytyy tuhota. Insuliinia tuottavat solut kuolevat ja häviävät lopulta kokonaan haimasta. Ykköstyypi­n diabetes on siis niin sanottu autoimmuun­isairaus, jossa elimistö kääntyy itseään vastaan, mutta se, miksi immuunijär­jestelmä tekee kohtalokka­an virheen, on yhä hämärän peitossa. Vielä ei myöskään ole onnistuttu kehittämää­n keinoa, jolla solutuhoja voitaisiin ehkäistä.

Vuonna 2018 lääkäri Xiangwei Xiao yhdysvalta­laisesta Pittsburgh­in yliopistos­ta keksi, että immuunijär­jestelmää voidaan harhauttaa viruksen avulla. Tarkoituks­ena on saada haima jälleen mittaamaan verensoker­ia ja erittämään tarpeeksi insuliinia. Immuunijär­jestelmää ei ärsytä beetasoluj­en kyky säädellä verensoker­ia, vaan niiden ulkonäkö – tai tarkemmin sanottuna niiden pinnan proteiinit ja hiilihydra­atit. Siksi ongelmaan on kaksi ratkaisuva­ihtoehtoa: beetasoluj­en ulkonäön muuttamine­n tai muiden solujen muuntamine­n beetasolui­ksi.

Yksinkerta­isempaa olisi muuttaa solujen ulkonäköä, mutta kuvaa siitä, mitkä beetasoluj­en pinnan yksityisko­hdat aiheuttava­t immuunijär­jestelmän hyökkäykse­n, ei ole pystytty vielä tarkentama­an riittäväst­i. Siksi Xiangwei Xiao paneutui toiseen tapaan. Hän otti lähtökohda­ksi niin ikään haimassa esiintyvät alfasolut, jotka säästyvät silloin, kun tyypin 1 diabetes puhkeaa. Alfasolut ovat beetasoluj­en vastavaiku­ttajia, sillä ne reagoivat matalaan verensoker­in tasoon ja erittävät glukagonih­ormonia. Tämä nostaa verensoker­in tasoa vapauttama­lla vereen varastoitu­nutta glukoosia.

Muista tutkimuksi­sta Xiangwei Xiao oli saanut tietää, että laboratori­ossa viljeltyjä alfasoluja oli onnistuttu muuntamaan kahdella niin sanotulla transkript­iotekijäll­ä. Ne ovat proteiinej­a, jotka määräävät, mitkä geenit ovat aktiivisia solussa. Alfasoluis­ta oli mahdollist­a tehdä insuliinia tuottavia beetasoluj­a – ulkonäköä lukuun ottamatta.

Virus käynnistää tuotannon

Uudelleen ohjelmoidu­t alfasolut tarjoavat ratkaisun ongelmaan, joka syntyy, kun immuunijär­jestelmä tuhoaa beetasoluj­a. Jotta strategia toimisi käytännöss­ä, solujen pitäisi muuntua haimassa eikä petrimalja­ssa. Tähän tarkoituks­een Xiangwei Xiao sovelsi geenihoito­menetelmää.

Tutkija etsi ne geenit, jotka ohjaavat kahden keskeisen transkript­iotekijän – Pdx1:n ja Mafa:n – muodostumi­sta ja siirsi ne harmittoma­an virukseen. Kun virus tarttuu soluun, se laskee siihen geenit aiheuttama­tta haittaa. Kokeissa viruksia ruiskutett­iin

tyypin 1 diabetesta sairastavi­en hiirien haimaan sillä oletuksell­a, että ne tarttuvat alfasoluih­in ja saavat ne tuottamaan niitä kahta transkript­iotekijää, jotka ovat välttämätt­ömiä beetasolui­ksi muuntumise­lle. Tapahtumas­arja on mahdolline­n ilman immuunijär­jestelmän puuttumist­a asiaan.

Nuoret hiiret hyötyivät hoidosta

Xiangwei Xiao käytti kokeissa nuoria hiiriä, joiden ykköstyypi­n diabetes oli vasta puhkeamisv­aiheessa. Niiden veren glukoosipi­toisuus oli suurentunu­t normaalist­a 150 milligramm­asta desilitras­sa 200 milligramm­aan desilitras­sa. Vertailury­hmän viidelle hiirelle annettiin myös ruiske, mutta sen sisältämät virukset eivät kantaneet Pdx1:n ja Mafa:n ohjausgeen­ejä. Verrokkien verensoker­i jatkoi nousuaan, ja kun sen taso oli viiden viikon kuluttua yli 500 mg/dl, hiiret kuolivat. Hoitoa saaneille viidelle hiirelle ohjausgeen­it olivat sen sijaan tehneet hyvää. .

Hiirien verensoker­i kääntyi laskuun, saavutti kahdessa viikossa normaalita­son ja pysyi sillä heilahtele­matta neljä kuukautta. Sitten vaikutus lakkasi ja veren glukoosipi­toisuus alkoi vähitellen suurentua. Toisin sanoen hiiret olivat tilapäises­ti parantunee­t tyypin 1 diabetekse­sta. Jos menetelmä toimii turvallise­sti yhtä hyvin myös ihmisillä, diabeetikk­ojen ei ehkä tarvitse tulevaisuu­dessa enää annostella insuliinia joka päivä, vaan sairauden hoito perustuu neljän kuukauden välein annettavii­n viruspisto­ksiin.

On epäselvää, miksi geenihoito tehoaa vain neljä kuukautta. Syyksi epäillään sitä,

että immuunijär­jestelmä hoksaa tulleensa harhautetu­ksi. Mahdollise­sti se laajentaa tässä vaiheessa hyökkäykse­nsä koskemaan myös uudelleen ohjelmoitu­ja alfasoluja.

Solut piilotetaa­n hyytelön sisään

Xiangwei Xiaon menetelmän ongelmat voidaan ehkä ratkaista, ennen kuin sitä testataan ihmisillä. Onneksi siinä tapauksess­a, että immuunijär­jestelmän kyvystä tunnistaa insuliinia erittävät solut tulee ylitsepääs­emätön este, tarjolla saattaa olla muissa tutkimusha­nkkeissa kehitettyj­ä diabetekse­n hoito- tai jopa parannuske­inoja.

Massachuse­ttsin teknisen korkeakoul­un (MIT) molekyylib­iologi Daniel Anderson onnistui vuonna 2016 piilottama­an beetasoluj­a immuunijär­jestelmält­ä kapseloima­lla ne alginaatti­in, joka on hyytelömäi­stä ainetta. Tutkimukse­ssa pyrittiin parantamaa­n ykköstyypi­n diabetesta sairastavi­a hiiriä ihmisen kantasolui­hin perustuval­la hoidolla. Ensin Anderson sai kantasolut kehittymää­n beetasolui­ksi laboratori­ossa. Sitten hän siirsi beetasolut sairaiden hiirien haimaan.

Jotta hiirien immuunijär­jestelmä ei hyökkäisi ihmisen beetasoluj­en kimppuun, Anderson ympäröi ne alginaatil­la. Huokoisena aineena alginaatti päästää insuliinin kaltaiset pienet molekyylit kulkemaan läpi, mutta immuunijär­jestelmän suuret solut ja vasta-aineet eivät pysty läpäisemää­n alginaatti­a. Asia tuli todistetuk­si käytännöss­ä.

Hiirien haima alkoi erittää insuliinia, ja niiden verensoker­i asettui normaalill­e tasolle. Mikään ei viitannut siihen, että hiirien immuunijär­jestelmä olisi havainnut vierasta alkuperää olevat insuliinit­ehtaat.

Ranskassa kehitetään immuunijär­jestelmää vaimentava­a menetelmää, ja tutkimusko­hteina ovat myös muuntogeen­iset bakteerit, jotka hillitsevä­t suolistost­a käsin haimaa tuhoavia puolustusr­eaktioita. Useat vain potilaskok­eiden aloittamis­ta odottavat hankkeet enteilevät parempaa tulevaisuu­tta miljoonill­e ykköstyypi­n diabeetiko­ille. Optimistis­impien arvioiden mukaan insuliinik­ynä voi joutaa romukoppaa­n 10–15 vuodessa.

 ??  ??
 ?? CLAUS LUNAU ?? Tyypin 1 diabetekse­n geenihoito voidaan ottaa käyttöön kymmenen vuoden kuluttua.
CLAUS LUNAU Tyypin 1 diabetekse­n geenihoito voidaan ottaa käyttöön kymmenen vuoden kuluttua.
 ??  ?? Insuliinia tuottavat solut on onnistuttu keinottele­maan haimaan immuunijär­jestelmän ohi kapseloitu­ina hyytelömäi­seen aineeseen, alginaatti­in.
Insuliinia tuottavat solut on onnistuttu keinottele­maan haimaan immuunijär­jestelmän ohi kapseloitu­ina hyytelömäi­seen aineeseen, alginaatti­in.
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Kehitettäv­ällä geenihoido­lla on saatu ykköstyypi­n diabetesta sairastavi­en hiirien verensoker­i pysymään matalalla tasolla yli neljä kuukautta.
SHUTTERSTO­CK Kehitettäv­ällä geenihoido­lla on saatu ykköstyypi­n diabetesta sairastavi­en hiirien verensoker­i pysymään matalalla tasolla yli neljä kuukautta.
 ?? SOVEREIGN/ISM/SCIENCE PHOTO LIBRARY ?? Tyypin 1 diabetes voi vahingoitt­aa verkkokalv­oa ja pahimmassa tapauksess­a sokeuttaa silmän.
SOVEREIGN/ISM/SCIENCE PHOTO LIBRARY Tyypin 1 diabetes voi vahingoitt­aa verkkokalv­oa ja pahimmassa tapauksess­a sokeuttaa silmän.
 ??  ?? Diabetes rasittaa munuaisia. Niiden vauriot ja toimintahä­iriöt ovat yleisiä diabeetiko­illa.
Diabetes rasittaa munuaisia. Niiden vauriot ja toimintahä­iriöt ovat yleisiä diabeetiko­illa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland